Avtomatizacija doma za maksimalno udobje in funkcionalnost

Avtomatizacija doma je tehnologija, ki omogoča, da se vsako bivališče spremeni v pametni dom. Začne se lahko z majhnim, poceni samostojnim sistemom, ki ga je enostavno namestiti. Kadar pa gre za gradnjo nove hiše, pride v poštev bolj zapleten integriran sistem. Vsak dom je edinstven, strokovnjaki pa ob upoštevanju življenjskega sloga ljudi, ki živijo v njem, ustvarijo točno takšnega, ki je maksimalno funkcionalen in prirejen načinu bivanja.

Zelo verjetno ima že vsaka sodobna hiša ali stanovanje nekaj komponent, kadar je recimo govora o pametnih stikalih, ki se lahko upravljajo na daljavo, senzorju gibanja, ki aktivira luč v shrambi ali garderobni omari ali časovniku na zunanjih lučeh. Pametni domovi pa omogočajo korak dlje in nadzor kar prek aplikacije na telefonu ali ročno. Takšne rešitve pomagajo pri večji energetski učinkovitosti, udobju in nadzoru.

pametna-avtomatizacija-doma

Digitalne storitve spreminjajo domove v veliko več kot le prostor za življenje, od maksimiranja učinkovitosti dela na daljavo do ustvarjanja varnih, funkcionalnih predahov od vsakdanjika, avtomatiziran sistem pa naredi življenje lažje in učinkovitejše.

Senzorji nenehno zbirajo podatke v realnem času za avtomatizacijo razsvetljave, ogrevanja in delovanja naprav, kar zmanjšuje porabo energije in hkrati povečuje udobje. Varna brezžična povezanost je bistvenega pomena pri tem, kajti samodejna komunikacija med napravami poenostavi vsakodnevne postopke in omogoča nadzor, ne glede na to, kje se nahaja lastnik.


Knx standard je svetovni standard za nadzor doma

Knx standard ponuja zanesljivost konsolidiranega sistema, vodilnega na trgu že več kot dvajset let in dinamično naravo hitro razvijajočega se sistema, zahvaljujoč prispevku proizvajalcev z različnih področij in nenehnemu širjenju ponudbe v smislu izdelkov, funkcij in rešitev.

Za razliko od tradicionalne namestitve, je treba v sistemu za avtomatizacijo doma na napajanje priključiti samo aktuatorje in izhodne naprave. Senzorji, stikala, krmilniki, zasloni in druge vhodne naprave delujejo preko povezave z vodilnim omrežjem, ki se napaja z napetostjo SELV. Posledica tega je precejšnja poenostavitev namestitve, ki je še posebej ugodna. V stanovanjskih zgradbah bi bili stenski kanali hitro zasičeni s kabli, potrebnimi za izvajanje naprednih funkcij s tradicionalno napeljavo.

knx-standard-za-pametno-hiso

Avtomatizacija doma pomaga povezati funkcije v hiši ali stanovanju na način, ki ustreza življenjskemu slogu. Stanovalcem daje možnosti, da se poslovijo od različnih daljinskih upravljalnikov. Knx standard ustvari povezavo vseh gospodinjskih aparatov, električnih in elektronskih naprav v en sam sistem. Z njim je mogoče upravljati in nadzorovati razsvetljavo, prezračevanje, ogrevanje in hlajenje, avdio in video naprave, senčenje in vse to samo z enim samim pritiskom na tipko.


Knx sistem omogoča namestitev pametne električne inštalacije v hiši

Knx sistem omogoča popolnoma avtomatiziran in centraliziran nadzor vseh električnih naprav, kot so razsvetljava, vtičnice, ogrevanje in številne druge električne naprave. Zahvaljujoč tej tehnologiji, je sistem mogoče programirati tako, da se luči samodejno prižgejo ob sončnem zahodu, da se klimatska naprava vklopi, ko je temperatura nad določenim pragom ali pa se hišna vrata odprejo ob prihodu domov.

Na kratko rečeno električni sistem za avtomatizacijo ponuja široko paleto funkcij, ki omogočajo popolno udobje bivanja. V pametnem domu so namreč vse električne naprave medsebojno povezane in jih je mogoče krmiliti z enim sistemom ali platformo. Med udobji in prednostmi, ki jih ponuja pametni dom, nedvomno sodijo načini upravljanja povezanega doma: glasovno upravljanje, daljinsko upravljanje in avtomatizacija.

pametne-elektricne-instalacije

Tukaj je nekaj glavnih dejavnikov, ki ljudi vzpodbujajo k takšni nadgradnji električnega sistema: enostavnost uporabe, varčevanje z energijo, varnostne funkcije, modularnost, prijaznost do proračuna, brezčasna zasnova, integracija z drugimi domačimi sistemi. V tradicionalnem sistemu se vse električne naprave, kot so razsvetljava, električne vtičnice in senčila (če so seveda električna) znotraj hiše upravljajo ročno.

Pravzaprav se s stikalom ali gumbom prižigajo in izklapljajo luči ali druge naprave. Po drugi strani pa je avtomatizacija doma sodoben sistem, ki ponuja veliko širši nabor možnosti in funkcij, pri katerih je v središču pozornosti domači uporabnik. Kar pa poleg prihranka mesečnih stroškov prinaša prihranek časa ter ogromno udobja in zabave, s tem pa naredi bivanje prijetno in varno.