Avtomat in motor za rolete za samodejno upravljanje rolet

Avtomat za roleteAvtomat za rolete in motor za rolete vse bolj nadomeščata klasično ročno upravljanje rolet, pri katerem trak za rolete navijamo in odvijamo v navijalni avtomat oz. vrtimo monokomandno palico. Kljub vsemu pa je klasična regulacija s trakom še vedno najpogostejša. Z vlečenjem traku lahko dvigujemo do 8 kilogramov težke rolete. Najlonski trak za rolete se samodejno navija v navijalni avtomat, privijačen na okenski okvir. Skozi okno je prevrtana odprtina za trak za rolete, ki je zaprta z rolico, da onemogoči pretok zraka.
Regulacija role z navijalno palico pa pride v poštev takrat, ko so rolete za okna prevelike in pretežke za trak za rolete. Z vrtenjem palice v eno ali drugo smer dvigamo ali spuščamo roleto. Navijalna palica je ob oknu manj vidna kot tračni mehanizem, hitrost regulacije pa je manjša, ker je mehanizem v roletni kaseti izdelan prav zato, da reducirano delovanje vzdrži večje obremenitve.

Motor za rolete za udobno upravljanje rolet s pomočjo elektrike

Z ročnim spuščanjem in dviganjem vseh rolet porabimo veliko časa in napora, zato se vse več ljudi odloča za rolete, ki imajo motor oziroma avtomat, ki omogoča samodejno dviganje in spuščanje rolet. Motor za rolete zmanjšuje toplotne izgube, saj za prenos upravljanja ni potrebna odprtina kot pri mehanskem upravljanju (avtomat za rolete).

Obstajata dva načina upravljanja rolete ali žaluzije s pomočjo elektromotorja:

  • osnovna različica - zagotavlja krmiljenje preko stikala: rolete ali žaluzije se upravlja preprosto s pritiskom na stikalo na steni - tako kot prižgemo ali ugasnemo luč;
  • udobnejša različica - krmiljenje s pomočjo daljinskega upravljalnika.
Motor za rolete

Pri udobnejši različici, ki poleg elektromotorja vsebuje tudi vgrajene sprejemnike, je možno elektromotor brezžično povezati tudi s centralnim nadzornim sistemom (CNS), ki ga najdemo v inteligentnih hišah. Na daljinskih upravljalnikih se poleg ukazov za dviganje in spuščanje rolet nahajajo tudi druge možnosti nastavitev. Tako je med drugim mogoče dviganje in spuščanje rolet ob vnaprej določenem času. Če k senčilom dodamo tudi klimatske senzorje, pa se rolete za okna lahko povsem samodejno prilagajajo zunanjim klimatskim razmeram in vremenskim pojavom.

Zakaj ne bi tudi vi pozabili na zamuden in naporen trak za rolete in si raje privoščili udobje, ki vam ga ponujata motor ali avtomat za rolete? Poleg udobja si boste zagotovili boljo zaščito pred vlomilci. Enakomerno delovanje rolete z motorjem pa bo podaljšalo tudi njeno življenjsko dobo.

Vabljeni na našo spletno stran!

Medle d.o.o. | Izdelava in montaža rolet po ugodni ceni - povezave do naše spletne strani: