Utekočinjen naftni plin - energetsko učinkovit in do okolja prijazen energent

Utekočinjen naftni plin sestavljajo posebej izbrani ogljikovodiki ali njihove zmesi, ki jih pridobivamo pri predelavi surove nafte ali pa tako, da destiliramo surovi zemeljski plin. Zemeljski plin se najpogosteje nahaja kot spremljevalec nafte v naftnih poljih, velikokrat pa odkrivajo tudi plinska polja brez prisotnosti nafte. Pojem utekočinjen naftni plin se v splošni rabi uporablja za plina propan in butan, in sicer kot naziv za samostojna plina in kot naziv za njuno mešanico. Pri normalnih pogojih je utekočinjen naftni plin nestrupen, brez barve in okusa, težji od zraka in zelo lahko vnetljiv. Utekočinja se pri relativno nizkem tlaku, kar mu daje možnost enostavnega transporta in skladiščenja v cisternah in jeklenkah. To nam omogoča širok spekter uporabe.

Utekočinjen naftni plin vsestransko uporaben

Kot vir energije je utekočinjen naftni plin učinkovitejši od kurilnega olja, premoga ali lesa, kar pomeni, da s prvo vgradnjo ali obnovitvijo ogrevalnega sistema lahko prihranimo precej stroškov. Uporaba plina je še toliko bolj ugodna, ker prehod na ta vir energije z ugodnimi posojili finančno spodbuja tudi država. Prav zaradi teh lastnosti se tako hitro uveljavlja v vsakdanjem življenju in industriji, njegova uporaba pa se povečuje iz leta v leto.

Utekočinjen naftni plin tako lahko uporabljamo za ogrevanje, osvetljevanje, kuhanje ali proizvodnjo v gospodinjstvu, gostinstvu, kmetijstvu in vrtnarstvu ter industriji. V transportu se avto plin vse bolj uveljavlja in uporablja za pogon viličarjev, sredstev javnega prevoza in za pogon osebnih avtomobilov. Nizka cena avtoplina namreč prinaša varčnejšo vožnjo. Utekočinjen naftni plin ni le ekonomičen, ampak gre tudi za ekološko gorivo, poleg tega pa so plinske črpalke v Sloveniji relativno pogoste.

Plinske črpalke na večjih bencinskih servisih - ugodna cena avtoplina

Ker je cena plina v primerjavi z ostalimi fosilnimi pogonskimi gorivi nizka, se vse več ljudi odloča za predelavo svojega vozila na plin, saj je takšna vožnja tudi do 40 odstotkov cenejša. Utekočinjen naftni plin ima tudi številne pozitivne učinke na vozilo, saj podaljša življenjsko dobo motorja. Vgradnja avtoplina v avto je hitra in enostavna, navadno poteka v prtljažniku vozila. Tudi sam sistem je preprost za uporabo, saj je preklapljanje med bencinskim in plinskim pogonom samodejno. Poleg tega boste plinske črpalke našli na vseh večjih bencinskih servisih v Sloveniji.

Vabljeni na našo spletno stran!

Gen1 | Utekočinjen naftni plin - cena, plinske črpalke - povezave do naše spletne strani: