LPG - utekočinjen naftni plin: ekonomično in okolju prijazno gorivo

cene LPG plina so vsak dan manjšeLPG - utekočinjen naftni plin ali avto plin je splošno ime za tekoči propan ali butan ali njuno mešanico, ki je prilagojena za uporabo v vozilih. LPG se pridobiva pri predelavi surove nafte, na naravnih nahajališčih propana ter iz zemeljskega plina z destilacijo. Pri normalnih pogojih je LPG nestrupen plin brez barve in okusa ter težji od zraka in zelo lahko vnetljiv. Utekočinja se pri relativno nizkem tlaku, kar mu daje možnost enostavnega transporta in skladiščenja.


Zaradi izjemne ekonomike in zelo ugodnih okoljskih lastnosti LPG danes predstavlja eno najbolj razširjenih alternativ klasičnim naftnim gorivom. Glavne prednosti LPG plina so:

  • znatno znižanje stroškov goriva,
  • podaljšanje življenjske dobe motorja in
  • občutno zmanjšanje škodljivih emisij v okolje.

Cene LPG plina za avto so precej nižje od bencina

Cene LPG plina za avto so precej nižje od cen fosilnih goriv, ki neprestano rastejo, zato se vse več voznikov odloča za predelavo svojega vozila na avto plin v kombinaciji z bencinom ali pa celo za nakup vozila na LPG avto plin. V letnem povprečju so cene plina za avto v Sloveniji 60 odstotkov nižje od cen motornih bencinov, kar še vedno kaže na stimulativno uporabo tega energenta za pogon vozil. Kljub temu, da je poraba LPG nekoliko večja kot pri bencinu, pa je nizka cena plina tista, zaradi katere je vožnja na utekočinjen LPG naftni plin cenejša.

Predelava na LPG avto plin se vsekakor izplača

Predelava avta na plin se vsekakor izplača, saj se investicija povrne že po 20.000 prevoženih kilometrih. Cena predelave na LPG plin je odvisna predvsem od različnih sistemov vgradnje in od različice motorja. Vsekakor pa je predelava enostavna in hitra. Najpogostejše mesto vgradnje plinskega rezervoarja je prtljažnik oz. prostor za rezervno kolo.

CENE LPG AVTOPLINA SO VSAK DAN BOLJ DOSTOPNEV podjetju Gen1 smo za vas razvili poseben sistem, ki po patentiranem postopku omogoča vodenje vbrizga avto plina v realnem času, kar omogoča visok izkoristek pri izgorevanju in bistveno nižjo porabo ter minimalno izgubo moči. Naša tehnologija tako prinaša izboljšave tako pri delovanju sistema kot tudi pri samem postopku vgradnje - montaža LPG avtoplina.

utekočinjen naftni plin LPG

Se boste torej še naprej vozili na drag bencin ali pa se boste odločili za cenejše in okolju prijazno gorivo LPG oziroma utekočinjen naftni plin? Obiščite nas in skupaj bomo našli rešitev. Vabljeni tudi na našo spletno stran.