Nizka cena LPG prinaša kar za polovico cenejšo vožnjo ob isti porabi goriva

Vse več ljudi se danes odloča za predelavo svojega vozila na avtoplin oz. LPG ali pa celo za nakup vozila na plin. Glavna razloga za to sta nizka cena plina, zaradi katere je vožnja na plin občutno cenejša, in manjše onesnaževanje okolja. V ospredju je predvsem poraba goriva.Cena LPG je v primerjavi z ostalimi fosilnimi gorivi, na primer bencinom, kar za polovico nižja. To pomeni, da se mesečni stroški za nakup goriva praktično prepolovijo. Teoretično gledano je torej tudi poraba goriva manjša. S predelavo vozila na plin pripomorete tudi k ohranjanju čistejšega planeta. Pri porabi avtoplina se namreč v ozračje izpušča precej manj škodljivih emisij. Čisto izgorevanje pa ugodno vpliva na vitalne dele vozila. Zaradi manjše obrabe mehanskih delov motorja (cilindrov) je daljša tudi življenjska doba motornega olja in izpušnega sistema.

MAJHEN STROŠKE PORABE GORIVA AVTOMOBILOV NA LPG PLIN

Po predelavi vozila na plin poraba goriva ni bistveno manjša

Čeprav je poraba bencina ali dizla pred predelavo malce manjša kot poraba tega zelenega goriva, pa se vožnja na plin zaradi njegove nizke cene in manjše porabegoriva še vedno izplača. Poraba goriva je nekoliko večja zaradi manjše količine kemično vezane energije v avtoplinu. To je tudi vzrok za nekoliko manjšo moč motorja, a je razlika zanemarljiva. Cena predelave se pri avtomobilih na bencinski pogon giblje med 1000 in 1500 evrov, investicija pa se vam povrne že po 20.000 prevoženih kilometrih. Vgradnja avtoplina je možna tudi pri avtomobilih na dizelski pogon, vendar je investicija občutno dražja in bi vas lahko stala tudi dobre 4 tisočake.

cena lpg plina in poraba goriva po predelaviporaba goriva vozil na avtoplin

Majhna poraba goriva je odraz ugodnih cen avtoplina LPG

Cena LPG se oblikuje na osnovi sprememb nabavnih cen plina, ki ga moramo v Sloveniji v celoti uvažati, ker nimamo lastnih virov. Cene se v Sloveniji razlikujejo od ponudnika do ponudnika, prav tako so odvisne od načina plačila ter od količine naročenega plina. V ceno je vključena tudi trošarina in zakonsko predpisani dodatek za povečanje energetske učinkovitosti. Se boste torej še naprej vozili na drag bencin ali pa se boste odločili za predelavo avtomobila na plin in s tem zmanjšali porabo? Obiščite avtoplin center Gen-1, kjer bomo poskrbeli za hitro, kakovostno in cenovno ugodno predelavo vašega vozila na plin. In tako vam več ne bo potrebno skrbeti za porabo goriva.