Cena plina za avto

Cene bencina strmoglavo naraščajo, kar povzroča preglavice večini voznikom, ki so se na delo ali po drugih opravkih primorani odpraviti z avtomobilom. Cena plina za avto pomeni zato gotovo enega izmed pomembnejših kriterijev pri odločitvi za vozilo na plin. Avtoplin je v povprečju namreč za skoraj polovico cenejši od navadnega bencina.

Povedano je še posebej pomembno za ljudi, ki v avtomobilu preživijo veliko svojega časa. Službene poti, potovanja, skok v trgovino ali na banko ter druge vsakodnevne obveznosti večajo kilometrino avtomobila ter stroške, ki se pojavijo v povezavi s porabljenim in zmeraj dražjim klasičnim gorivom.

Ugodnejša alternativa je gotovo plin za avto. Cena avtoplina se spreminja na mesečni ravni in je odvisna od kotacij plina oziroma od nabavnih virov. Nekoliko niha tudi glede na letni čas, kar pomeni, da načeloma nekoliko narašča v zimskem obdobju ter pada v letnem, vsekakor bo pa v primerjavi s klasičnimi gorivi pomenil za vas manjši strošek, in to ne glede na obdobje.

Prihranek pri avtoplinu

Vozilo na plin lahko kupimo, lahko se pa tudi odločimo za predelavo obstoječega prevoznega sredstva in za enostavno vgradnjo avtoplinskega sistema oziroma plinske črpalke, ki je z razvojem tehnologije postala mogoča za skoraj vsak avtomobil. Zaenkrat se vgradnja plinske črpalke ne priporoča le pri vozilih na dizelsko gorivo, saj pri njem prihranki niso tako veliki in ne odtehtajo začetnega vložka.

IZRAČUNAJTE PRIHRANEK

Čeprav je strošek vgradnje avtoplinskega sistema kratkoročno gledano relativno visok (odvisno od sistema in avtomobila), se vam bo le-ta zelo hitro obrestoval. Razlika med ceno plina in bencina je očitna, tako da se direktni prihranek pri vgradnji plinske črpalke na letnem nivoju giblje med 45 in 55 %.

Ob tem vozilo na plin prinaša prihranek tudi drugje. Plin za avto pomeni čistejše izgorevanje, kar posledično prinaša manjšo obrabo mehanskih delov motorja. Zaradi vgradnje ima motorno olje daljšo življenjsko dobo, saj se avtoplin ne meša z oljem kot bencin. Plin za avto ugodno vpliva tudi na izpušni sistem ter umiri tek motorja.

Vozilo na plin bo ob napovedanem ekološkem davku spadalo v kategorijo manjših onesnaževalcev, zaradi česar bodo tudi pristojbine zanje manjše.

Še zadnji prihranek v povezavi s plinsko črpalko in vozilom na plin je povezan s prodajo avtomobila. Vozilo z vgrajenin plinskim sistemom ob menjavi namreč lažje prodamo, dvigne se pa tudi cena avtomobila.

Avto prihodnosti - vozilo na plin

Za natančnejši izračun prihranka lahko preverite informativni izračun, ki vam je na voljo na naši spletni strani. Z zagotovostjo pa lahko trdimo, da je vozilo na plin avto prihodnosti, saj so razlike v ceni plina in bencina tako velike, da jih je preprosto nemogoče ignorirati.

Gen1 | Cena plina za avto, avtoplin, plinske črpalke, vozilo na plin - povezave do naše spletne strani: