Predelava avta na plin - ekonomična in okolju prijazna odločitev

Predelava na plin je odločitev, ki jo sprejema čedalje več družin. Vgradnja plinskega sistema v avtomobil namreč znatno pomaga znižati osebne stroške. Letno znašajo cene avtoplina v Sloveniji povprečno le 50% toliko kot cene bencinov za klasični motor. Avtoplin (mednarodno poznan tudi kot LPG) je utekočinjeni naftni plin. Predstavlja ekonomsko varčnejšo alternativo bencinu in je okolju prijaznejše pogonsko gorivo. Sistem za predelavo na avtoplin je v uporabi že več desetletij in hitro razvijajoča se tehnologija je dosegla, da je dandanes mogoče na plin predelati že skoraj vse vrste motorjev. Primeren je tako za tovorna kot za osebna vozila.


Je poraba predelanega avta res učinkovitejša?

Avtoplin ugodno učinkuje na motor. Življenska doba motorja je ob predelavi izboljšana: trajnost motorja se lahko poveča celo do 35%. Izgorevanje zmesi plina in zraka v cilindrih je popolno in izgube goriva v izpušnih plinih so tako zmanjšane. Sam tek motorja je tišji in mirnejši. Izpušni plini so čistejši. Poleg energetske učinkovitosti, je sama ekološka vrednost predelave vredna pozornosti. Avtoplin je zmes propana in butana, ki se pridobiva pri predelavi surove nafte ali iz zemeljskega plina. Uveljavil se je kot zeleno gorivo - pri izgorevanju avtoplina je procent škodljivih emisij celo nižji kot ga zahtevajo EU predpisi. Emisije so lahko tudi do 50% nižje v primerjavi s izgorevanjem bencina.

izračun predelave na plin


Moč motorja se pri uporabi avtoplina zmanjša za 2% v primerjavi z bencinom. Če bi potrebovali takojšnjo moč motorja je vgrajen sistem preklopa na bencin. Nadzorna tipka uporabniku omogoči hiter in lahek preklop po potrebi ter sledi nivoju plina v rezervoarju. Medtem vgrajeni uparjalnik skrbi za nemoteni prehod goriva iz tekočega v plinasto stanje. Njegova funkcija je nadzorovati vbrizg plina v rezervoar. Cilj natančno optimiranega vbrizga je preprečiti neugodno potrošnjo goriva, zmanjšati izgubo moči ter posledično zagotoviti optimalno delovanje motorja.


Ali je predelava na plin varna?

Plinski rezervoar je izdelan v skladu z varnostnimi predpisi EU. Zaradi jeklene podlage je veliko čvrstejši kot navadni bencinski rezervoar; ti so povprečno izdelani iz umetne mase ali plastike. Sistem je osnovan preventivno za primer nesreče. Vgrajen je v zadnji predel avta, kjer je v primeru čelnega trčenja manj na udaru. V primeru mehanske poškodbe ali požara je rezervoar oblikovan tako, da plin gori nadzorovano v manjšem curku proč od vozila. Varnostni ventil avtomatsko prekine napeljavo in takoj zaustavi pretok goriva. Nasprotno bo razlit bencin gorel neomejeno kamorkoli se bo razlil in predstavlja večja nevarnost. Predelavo avta na plin izvajajo usposobljeni avtomehaniki, ki so se za to posebej specializirali.


Povprečna cena predelave avta na plin

Kakšna je cena predelave avta na plin? Avtoplin se cenovno izplača, porabe goriva so bistveno manjše. Vgradnja se hitro obrestuje, ob vztrajno rastočih cenah pogonskega goriva pa je potrebno misliti dolgoročno. Cena bencina je lahko 50% višja - ob preklopu na alternativno gorivo je letno mogoče prihraniti tudi več kot 2000 evrov. Na splošno je torej poraba po predelavi avta na plin manjša.


Pred odločitvijo za predelavo se je vredno pozanimati za raznolikost ponudbe in verodostojnega ponudnika. Pomemben je celoten izračun predelave na plin. V Velenju se nahaja avto-servisno podjetje, ki nudi tako strokovno svetovanje in nadaljnjo tehnično podporo. Ponujajo ugodne cene in take plačilne pogodbe, da bi si vgradnjo lahko privoščilo čimveč ljudi, ne glede na finančno stanje. Garancija traja 8 let na celotni proizvod kot tudi na posamezne komponente - brez omejevanja kilometrov.


Kako deluje vgradnja plinskega sistema za osebno vozilo?

Sistem se namesti se v zadnji predel avtomobila, na voljo pa sta dve izbiri. Cilindrični rezervoar se namesti v prtljažnik. Volumen je v tem primeru večji in dovoljuje večji domet vozila. Toroidalni rezervoar se vgradi na mesto rezervnega kolesa: zunaj ali znotraj vozila (odvisno od vašega vozila). Ne zmanjšuje prtljažnega prostora, ponudnik pa zagotovi set za krpanje pnevmatik, ki je zakonsko potrjen za primerno alternativo rezervnemu kolesu.


Predelava na plin za osebno vozilo traja povprečno le en delovni dan. Gen-1 nudi strokovno svetovanje na vašem domu, za olajšanje izbire je omogočena testna vožnja. Mogoče se je dogovoriti celo za vgradnjo med vikendom, strankam pa je za čas predelave brezplačno ponujeno nadomestno vozilo. Upoštevajoči vse skupaj je cena predelave na plin res ugodna.