Pošlji povpraševanje

Cisterne za deževnico – znižajte stroške pitne vode!

Cisterne za deževnico imajo pozitiven učinek na okolje in na vašo denarnico. Zbiranje deževnice je namreč zelo praktično, saj jo lahko uporabljamo tako za vrtna opravila kot v samem gospodinjstvu. Če si želimo vodo uživati, moramo kupiti tudi filter za deževnico in pretočno črpalko. Stroški pitne vode so tako občutno nižji – tudi do 60%! Pri ceni zbiralnika za deževnico je ta podatek potrebno upoštevati, saj se posledično sama investicija povrne že v nekaj letih.

Cisterna za deževnico je sicer bistvenega pomena tudi za okolje, saj na ta način poskrbimo, da pitne vode ne zmanjka. Čeprav je Slovenija dokaj bogata država z vodnimi viri, pa moramo vseeno paziti, da z njimi delamo preudarno. Če pa si želite pitno vodo zares zavarovati, pa vam svetujemo, da se odložite tudi za čistilno napravo. Deževnica bo poskrbela, da ne boste izčrpavali vodnih virov, čistilna naprava pa bo preprečila onesnaževanje in izpust kemikalij.

Cisterne za deževnico v različnih izvedbah

Vrste cistern za deževnico

Tako kot pri čistilnih napravah lahko tudi pri cisternah za deževnico izbirate med različnimi vrstami. Cena zbiralnika deževnice je odvisna od velikosti in zahtevnosti samega sistema. Drugače rečeno – cena zbiralnika deževnice se razlikuje glede na to, za kakšne namene boste deževnico uporabljali in za kakšen sistem se boste odločili.

Nadzemne cisterne za deževnico

Razmišljate o zbiranju deževnice za zalivanje poljščin in vrtnih rastlin? Potem vam toplo svetujemo, da izberete nadzemni zbiralnik deževnice. Cena je zelo ugodna, saj ne potrebujete filtrov za deževnico in čistilnih naprav za deževnico.

Če je vaš vrt manjši, se lahko odločite za okrasno cisterno, izbirate pa lahko kar med 60 različnimi izvedbami. Le-te se razlikujejo po obliki, barvi in prostornini, zato bodo polepšale čisto vsak vrt. Če pa radi zbrali večje količine vode, vam svetujemo nakup rezervoarja velikosti do 9000l.

Čeprav filtra za deževnico in čistilne naprave ne potrebujete, morate biti vseeno pozorni na eno malenkost. V zimskem času je potrebno cisterno za deževnico izprazniti, saj jo tako zavarujete pred zmrzaljo. Nadzemni zbiralnik mora biti sicer nameščen blizu žleba, biti pa mora tudi na ravni podlagi v senci.

Deževnica zbiralnik cena ugodna

Podzemne cisterne za deževnico

Poleg nadzemnih rezervoarjev poznamo tudi podzemne zbiralnike deževnice. Cena je malce višja, saj je potrebno cisterno za deževnico vkopati pod zemljo. Podobno kot pri čistilnih napravah, deževnica v takšnem rezervoarju stoji pod zemljo, kjer je povprečna temperatura 8 do 12 °C.

Filtri za deževnico vodo mehansko očistijo, nizka temperatura pa poskrbi, da se v njej ne razvijejo bakterije, alge in mikroorganizmi. Deževnica zbrana v podzemni cisterni je primerna za uporabo praktično povsod – za zalivanje, splakovanje stranišč in pisoarjev, pranje perila, pranje avtomobilov in nenazadnje tudi pitje.

Še več, deževnica je mehka voda, kar pomeni, da ne vsebuje apnenca. Prav zato je posebej primerna za pranje perila, saj se v stroju ne nabira vodni kamen. S filtrom za deževnico je tovrstna voda tudi povsem primerna za pitje.

Filter za deževnico

Sestava cisterne za vodo

Ste kdaj slišali, da obstajajo različni materiali čistilnih naprav? Deževnica se prav tako lahko zbira v različnih vrstah rezervoarjev. Za enostavno čiščenje je odlična izbira plastična cisterna za deževnico, saj ima gladke stene. Pri nakupu se je sicer treba zavedati, da plastika sčasoma prepari, kar pomeni, da bo cisterno za deževnico po nekaj letih potrebno menjati.

Cena zbiralnika deževnice iz betone je sicer višja, a se na dolgi rok bolj izplača, saj menjavanje ni potrebno, vzdrževanje pa je minimalno. Tako kot pri čistilnih napravah, za deževnico velikost rezervoarja izbiramo glede na število družinskih članov. Za enodružinsko hišo s 3 stanovalci priporočamo rezervoar velikosti 3.000 do 5.000l, za hiše s 10 prebivalci pa 5.000 do 10.000l.

V vsakem primeru vam svetujemo, da na vhod cisterne namestite filter za deževnico.

Filterska posoda - kakovostni filtri za deževnico