Greznica zahteva redno praznjenje – kako pogosto?

Greznica ali podzemni zbiralnik je mesto, na katerega iztekajo odpadne vode iz gospodinjstva kadar nimamo na voljo javnega kanalizacijskega priključka. Ti zbiralniki so pravzaprav podlaga za čistilne naprave, ki se vse pogosteje uporabljajo za čiščenje odpadnih voda v gospodinjstvih. Vgrajene niso le tam, kjer nimamo možnosti priključka na javno kanalizacijo (npr. vikend hiške), temveč jih srečujemo tudi v starejših objektih. Po novi zakonodaji mora biti vsaka greznica vodotesna, zato pred nakupom vedno preverimo, ali je vodotesnost zabeležena med tehničnimi specifikacijami. Pri izbiri prav tako upoštevamo tudi primerno velikost glede na velikost samega objekta oziroma število članov gospodinjstva. Ko je greznica že vgrajena, moramo redno skrbeti za njeno praznjenje in sicer najmanj enkrat na 3 leta, kar je zapisano v Uredbi o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode. Razlog za to je dejstvo, da se v greznici nahajajo različne snovi, vključno z ogljikovimi in dušikovimi spojinami ter mikroorganizmi. Če greznice ne uporabljamo pravilno oziroma je ne praznimo redno, ne pride le do smradu iz greznice, temveč v primeru malomarnega ali nestrokovnega ravnanja z greznico prihaja celo do okoljskih in zdravstvenih težav, vključno z onesnaževanjem pitne vode in širjenjem nalezljivih bolezni. Ker poznamo več vrst greznic, moramo pred nakupom dobro razmisliti, katero bomo izbrali, saj si lahko le tako zagotovimo kar se da učinkovito delovanje. Pri tem upoštevamo pravilo glede velikosti - nepretočna naprava mora zajemati vsaj 3 kubične metre prostornine na 1 osebo.

Bio greznica

Dvoprekatne in troprekatne ter zbiralne greznice

Greznice so razdeljene na dva ali tri prekate. V prvi prekat vstopi odpadna voda oziroma odplake, zato je prvi prekat največji. Pri tem se trdni delci posedejo na dno prekata. Cev, ki vodi odpadno gospodinjsko vodo iz objekta v greznico, mora biti nameščena vsaj 10 centimetrov nad najvišjim nivojem vode. Ker se znotraj greznice kopičijo odpadne snovi, ob nepravilni uporabi in nerednem praznjenju zelo hitro pride do smradu, v skrajnem primeru pa se lahko tudi zamašijo. Greznica se odlično obnese tako pri obnovi objekta, kot tudi v primeru novogradnje. Zahvaljujoč nepropustni konstrukciji niso škodljive za okolje in ga ne onesnažujejo. Njihova vgradnja oziroma namestitev je dokaj enostavna, za delovanje pa ne potrebujemo nobene druge tehnične naprave. V kolikor imate doma vrt, boste navdušeni še nad eno prednostjo uporabe greznice – v podzemnem zbiralniku prihaja do gnitja oborjenega sedimenta, ki se nabira na dnu, ta sediment pa lahko nato odstranimo iz greznice in ga uporabimo kot visoko kakovostno in naravno gnojilo za naš vrt. Vas skrbi, da greznice v prihodnje ne bi več potrebovali? V tem primeru jo lahko enostavno očistite in jo uporabite kot zbiralnik za deževnico.

Greznice

Kam po najboljšo ponudbo greznic?

Podjetje ARMEX ARMATURE je bilo ustanovljeno leta 1991 in sicer z namenom zapolniti tržno nišo na področju vodovoda in kanalizacije ter našim bodočim kupcem ponuditi boljše storitve. Tako danes našim strankam v sklopu bogate ponudbe nudimo tudi najboljše rešitve za odstranjevanje odpadnih voda iz gospodinjstev, kot so greznice in male čistilne naprave. Zavedamo se pomena ohranjanja čistega okolja, zato našim strankam nudimo le najboljše. V kolikor potrebujete načrt greznice, iščete greznice različnih velikosti ali pa imate vprašanja o praznjenju greznice, se lahko obrnete na nas, saj vam bomo z veseljem svetovali. Nudimo vam kakovostne greznice z dolgo življenjsko dobo in povsem prepričani smo, da boste z našimi izdelki izjemno zadovoljni.

PREVERITE NAŠO PONUDBO ČISTILNIH NAPRAV ŠE SAMI