Pošlji povpraševanje

Čistilna naprava kot alternativa greznici

Čistilna naprava predstavlja sodobnejšo alternativo klasičnim greznicam, tako pretočnim (dvo- in večprekatnim) kot zbiralnim.

Kot namiguje že njeno ime, je v osnovi namenjena čiščenju odpadnih voda, ki vsakodnevno nastajajo v naših gospodinjstvih. Uporablja pa se tudi pri drugih objektih – tako manjših, na primer na vikendih, kot večjih (industrijski objekti ipd.).

Seveda pa je treba glede na specifične pogoje presoditi, kateri tip čistilne naprave bi bil v določenih okoliščinah najustreznejši oziroma kakšne karakteristike potrebujemo. Ena izmed možnosti so na primer posebne male čistilne naprave, ki so v nekaterih primerih še posebej praktične, saj klasične rešitve zaradi določenih ovir ne bi prišle v poštev…

Mala čistilna napravaHišna čistilna naprava

Kaj pa pravi zakonodaja?

Niste povsem prepričani, v katerih primerih morajo pretočne greznice nadomestiti čistilne naprave? Zakonodaja predvideva, da bo to že kmalu obvezno tam, kjer ni možen priklop na javno kanalizacijsko omrežje, obenem pa izgradnja javne kanalizacija v bližnji prihodnosti ni predvidena. Poleg (male) ekološke čistilne naprave zakonodaja predvideva še možnost nadomestitve pretočne greznice z zbiralno, torej z zaprtim sistemom, pri katerem ne prihaja do izpustov v naravo. Če je pretočna greznica izdelana po vseh predpisih je rok za dodelavo v čistilno napravo ob prvi rekonstrukciji objekta, če pa odtekanje odpadne vode ni urejeno kakor mora biti, je rok najkasneje konec leta 2021.

Kako delujejo male čistilne naprave in komu so namenjene?

Uporaba male čistilne naprave brez elektrike je najbolj razširjena tam, kjer ni možnosti neposrednega priklopa na električno omrežje. Večino dela tu opravita gravitacija in naravni vlek. Odpadna voda potuje skozi več prekatov, dokler ni zadostno očiščena, da se lahko izlije v okolje. Treba je poudariti, da se oznaka »male« nanaša predvsem na sposobnost, da delujejo brez elektrike (včasih pa ni potrebno niti dodajanje kemičnih preparatov).  Čeprav so »male«, namreč po potrebi očistijo odplake večjega številka ljudi –  nekateri modeli denimo zadostujejo za odpadne vode kar 16 posameznikov. Male čistilne naprave se zato ne uporabljajo le pri objektih, ki so naseljeni zgolj občasno, čeprav so tam res najpogostejše, ampak tudi v običajnih gospodinjstvih, v lokalih itn.

Širok asortiman čistilnih naprav za različne objekte

V ponudbi podjetja Armex vas čakajo hišne čistilne naprave in takšne, ki so namenjene večjim objektom. Med njimi boste našli takšne, ki za svoje delovanje ne potrebujejo elektrike. Pri izbiri velikosti oziroma dimenzij morate upoštevati število oseb, (stalno) bivajočih v objektu. Če se želite prepričati, da model, ki si ga ogledujete, resnično kakovosten, je vsekakor smiselno preveriti pridobljene certifikate. Kar se tiče konkretnih lastnosti, pa sta pomembni predvsem vodotesnost in stabilnost. Svojim strankam načeloma priporočamo še, da se izogibajo modelom, ki so sestavljeni iz večjega števila elektronskih delov, saj obstaja tu povečano tveganje za pogostejše okvare, kar pomeni, da so stroški vzdrževanja običajno precej visoki. Seveda ne smete pozabiti niti na primerjanje garancije, ki vam jo zagotavljajo posamezni ponudniki, saj je to pomembna oblika zavarovanja v primeru kakršnih koli nevšečnosti.

Poleg ekološke čistilne naprave na voljo različne vrste greznic

Kupcem so še vedno na voljo različni tipi greznic, torej tako pretočne kot zbiralne. Pri prvem podtipu je mogoče izbirati med dvo- in troprekatnimi izvedbami. Nekateri modeli pa omogočajo, da jih kasneje po potrebi predelamo v klasične hišne čistilne naprave. Če greznice čez določen čas zaradi različnih razlogov ne bi več potrebovali, pa obstaja še možnost, da jo očistite in nato uporabljate kot rezervoar za deževnico. Posebni zbiralniki, namenjeni deževnici, sicer prav tako predstavljajo pomemben del naše ponudbe. To so nadzemni ali podzemni rezervoarji, odvisno od vaših želja.

Ekološke greznice

Če potrebujete dodatne informacije glede katerega koli izmed naših izdelkov, bomo z velikim veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja  in vam s svojim strokovnim znanjem pomagali, da poiščete zares najoptimalnejšo rešitev. Povpraševanje lahko oddate kar na naši spletni strani – odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času!