Biološke čistilne naprave po vzoru narave

Biološke čistilne naprave so modernejša alternativa greznicam. Odlične so za čiščenje odpadnih voda na območjih razpršene poselitve, kjer priklop na javno kanalizacijo ni mogoč, zelo praktične pa so tudi za druge objekte, katerih izpusti so podobni gospodinjskim odpadnim vodam, na primer za vikende. Najsodobnejše naprave lahko delujejo tudi povsem brez električnih komponent ter imajo enega ali več rezervoarjev. Biološke čistilne naprave brez elektrike dosegajo izvrstne rezultate čiščenja, hkrati pa imate z njimi minimalne stroške. Prijazne so do ljudi, okolja in denarnice.

Delovanje biološke čistilne naprave

Vzdrževanje biološke čistilne naprave brez elektrikeBiološke čistilne naprave v osnovi delujejo po principu naravnega vleka in gravitacije. Mehanika posnema naravne procese, postopek pa združuje predločevanje sedimentov in aerobično biološko filtriranje. Voda, ki izhaja iz biološke čistilne naprave za vikend ali kak drugi občasno naseljen objekt (planinska koča, kamp ...), je tako čista, da ni nikakršnih dvomov pri izpustu v okolje. Delovanje biološke čistilne naprave daje rezultate, ki ustrezajo najvišjim standardom. Za dovod zraka naprava potrebuje zgolj naravni vlek zraka.

Čiščenje poteka mehansko in tudi tiho. Na voljo je več različnih modelov bioloških čistilnih naprav brez elektrike, ki so primerne za potrebe od 2 pa tja do 30 oseb, z vzporedno vezavo pa celo do 60 in več. Z bolj zmogljivimi biološkimi čistilnimi napravami lahko opremite celotna naselja, lahko jih tudi dograjujete.

Vzdrževanje biološke čistilne naprave

Odlična lastnost je seveda tudi minimalno vzdrževanje biološke čistilne naprave brez elektrike. Z njimi imate najnižje stroške obratovanja, brez rednega dotoka odpadne vode pa lahko delujejo tudi več mesecev. Zaradi dovršene tehnične zasnove je zanesljivost delovanja zelo visoka, okvare pa izjemno redke. Čistilne naprave seveda ne smemo pustiti povsem brez nadzora, saj v njej potekajo občutljivi biološki procesi, a vzdrževanje ni zahtevno. Seveda ne gre pozabiti, da se takšne čistilne naprave lahko pohvalijo z zelo nizkim ogljičnim odtisom.

Delovanje biološke čistilne naprave brez elektrike