Pošlji povpraševanje

Kompostnik bo odlično poskrbel za stranske produkte vašega vrta

Kaj je kompostnik? Kompostnik je priprava, ki omogoča kompostiranje. Kompostiranje v kompostniku na domačem vrtu, pomeni posnemanje naravne razgradnje, saj se organske snovi pretvorijo v naravno gnojilo. V bistvu je kompost, ki nastane v kompostniku hrana za rastline, ki še živijo in je bistvena za ekološko kmetijstvo oz. vrtičkanje. Kompostiranje v kompostniku na domačem vrtu je najbolj razširjena metoda katero jo poznajo vsi, ki dajo vsaj nekaj na naravno pridobivanje hrane.  Ljudem ki se s tem ukvarjajo, skorajda ni potrebna razlaga o tem kaj je kompostnik. Pa vseeno se stvari spreminjajo in vedno je dobro izvedeti kaj novega. Vrtni in biološko razgradljivi odpadki imajo velik pomen pri naravnem gnojenju zato jih pridno zbirajte v vrtnem kompostniku iz katerega boste čez dobro leto dobili naravno in hranljivo gnojilo za vašo zelenjavo. Kompostnik 600l je dovolj za povprečen vrt, zato si poglejte ponudbo. Kaj je za kompostnik prava lega? Kompostnik naj stoji na prostoru na vrtu, kjer ne bo ves čas na soncu, najboljša je polsenčna lega. Tudi pred vetrom naj bo nekoliko zaščiten, najbolje je, da je postavljen zraven grma ali drevesa, ki mu bo dal dovolj sence pa tudi nekaj sonca, kljub temu pa mora biti zračen. Prav tako prevelika količina vode ni priporočljiva za kompostiranje v kompostniku, saj se bo vsebina spremenila v gnijočo gmoto in ne v naravno gnojilo, ki ga boste lahko uporabili. Pri pravilnem kompostiranju, v kompostniku nastane čudovit, humusu podoben material, ki je biološko popolnoma stabilen in ga lahko uporabite povsod. Zato se dobro pozanimajte in zberite podatke o tem kje naj kompostnik stoji in kaj lahko daste vanj.

Zakaj je kompostnik tako dobrodošel in kompost tako uporaben?

Kompost in njegova uporabnost skoraj ne poznata meja, zato je kompostnik izjemno dobrodošla priprava na vrtu na katero prisegajo mnogi. V vrtnem kompostniku nastanejo organske snovi, ki so bogate z dušikom, te pa izboljšajo teksturo tal, uravnavajo pH zemlje in vaš vrt oplemenitijo z koristnimi bakterijami, praživalmi, glivami in drugimi dobrodošlimi, že od nekdaj prisotnimi organizmi. Kompostiranje v kompostniku poteka v treh fazah. Najbolj udarna je morda prva faza, pri kateri bakterije dvignejo temperaturo v kompostniku celo do 70° Celzija. Zelo zanimivo je dejstvo, kako narava sama poskrbi za odmrtje večine klic, ki povzročajo bolezni. Tudi v zimskem času so temperature v vrtnem kompostniku višje kot zunaj, zato tam prezimijo mnoge koristne živali. Zakaj je kompostnik živ? Morda zaradi druge faze razkroja, kjer postane živahno zaradi različnih drobnih žuželk, deževnikov, gliv in ostalih mikroorganizmov. Ti živahni prebivalci naredijo surov kompost, katerega že lahko vzamete iz kompostnika in ga uporabite za zastirko. V tretji fazi, ki jo dokončajo deževniki, pri kompostiranju v kompostniku nastane kompost, za katerega pravimo, da je zrel.

Kompostnik

Kako pravilno kompostiramo v kompostniku

Kompostnik 600l je dovolj velik in omogoča enostavno praznenje

Kompostnik 600l omogoča hitro kompostiranje, saj je narejen iz vrhunskega materiala ki sestavlja termo stene kompostnika. Optimalno prezračevanje je za kompostiranje v kompostniku bistvenega pomena, zato je tudi pokrov narejen tako, da skrbi za odvajanje vlažnega in dovod svežega zraka. Poleg kompostnika 600l imate na voljo tudi večje ali manjše izvedbe in pri vseh je mogoča zimska in poletna nastavitev pokrova. Tako se lahko s svojim vrtnim kompostnikom optimalno prilagajate vremenskim razmeram oz. letnim časom. Pri kompostniku 600l je pomembna tudi talna rešetka, ki optimalno ščiti pred neželenimi gosti kot so glodavci, obenem pa omogoča nemoten dostop koristnim mikroorganizmom, žuželkam in deževnikom, ki so v kompostniku ne le dobrodošli ampak tudi nujno potrebni gostje. Če se šele odločate za vrtičkarstvo ali pa že imate svoj vrt in potrebujete vrtni kompostnik, premislite kako velikega potrebujete in ga poiščite v ponudbi. Vsakdo bo zagotovo našel nekaj za svoj vrt saj so vsi kompostniki kvalitetni in cenovno zelo ugodni.

Kompostiranje v kompostniku

Več o vrtnem kompostniku