Kompostnik je koristen za okolje in za vrt

Kompostiranje v kompostniku ni težko opravilo, poznati morate le osnove tega popolnoma naravnega postopka. Zakaj se odločiti za kompostnik? Cena je nizka v primerjavi s tem, kaj vam kompostnik nudi. Velikokrat nastane težava, kam odvreči stranske produkte, ki nastanejo na vrtu, zato je kompostnik idealna rešitev. Opisali bomo kako deluje, zakaj je koristen za okolje in kako bio kompostnik pravilno uporabljati, da bo delo z njim čim enostavnejše. Cena kompostnika je odvisna od tega za kakšen model se odločite, iz kakšnega materiala je narejen in kakšne so dimenzije kompostnika. Kaj je kompost, ki nastane v kompostniku? To je preprosta organska snov, ki nastane z razpadanjem. Nastane vsakič, ko razpade vejica ali ko razpade bananin olupek. Vsi odpadki skupaj, se pri naravni razgradnji pomešajo v, s hranili bogato gnojilo, ki pomaga drugim rastlinam pri rasti. Enostavno – naravno! Kaj kompostirati v kompostniku je najpogostejše vprašanje, ki ga slišimo. V bio kompostniku je mogoče kompostirati veliko stvari, vendar ne vseh. Vanj lahko odvržete skoraj vse kar je zraslo iz tal ali vam ostane v kuhinji. Olupki od kumar, korenčka, avokada, jabolčne ogrizke, buče, ki so vam ostale od noči čarovnic... Skratka vsi sadni in zelenjavni ostanki so v bio kompostniku prav zaželeni. Nikar pa vanj ne mečite olupkov od pomaranč ali limon, saj so prepojeni s škropivi. Prav tako iz tal zrastejo zrna, zato v kompostnik lahko odvržete star kruh, testenine oz. vse kar je narejeno iz žitaric. V bio kompostnik najde pot tudi kavna usedlina, začimbe, zelišča, jajčne lupine in vsi oreščki. Tudi cvetje, ki ste ga v jeseni porezali ali odstranili z balkonov lahko odvržete v kompostnik. Edini pogoj pri rastlinah ki jih zavržete je, da niso bolne in, da niso škropljene.

Eko kompostnik

Cena kompostnika je konkurenčna in dostopna za vsak žep

Kot smo že omenili, je cena kompostnika odvisna od več dejavnikov. Če je vaš vrt zelo velik in pridelate veliko odpadnega materiala boste nabavili večji kompostnik, cena katerega bo zagotovo višja od majhnega, ki bi ga potrebovali morda le za eno ali dve gredici. Ker je pri nas že kar nekaj let obvezno ločevanje odpadkov ki so biološko razgradljivi, se je povpraševanje po kompostnikih precej povečalo, premosorazmerno s povpraševanjem pa se obnaša tudi znesek ki ga je treba zanje odšteti. Cena kompostnikov je zaradi velike ponudbe nižja, vendar so na trgu tudi proizvodi, ki za bio vrt niso primerni. Bio kompostnikom, katerih material vsebuje težke kovine, je namreč težko reči bio. Ali ste že slišali za kompostiranje v kompostniku za gospodinjsko rabo? Takšne vrste kompostnikov se zelo radi poslužujejo ljudje, ki živijo v stanovanjskih blokih, saj težko večkrat dnevno odnašajo organske odpadke iz stanovanja in po dvorišču iščejo primerno posodo za smeti, katera ni že polna. Kompostiranje v kompostniku lahko pospešite z nakupom organskega posipa, ki s pomočjo naravnih mikroorganizmov hitreje spremeni odpadke v prvovrstni kompost.

Kopostiranje

Kompostnik – dimenzije so različne, katere so prave?

Za kompostiranje v kompostniku je potrebno imeti dovolj prostora. Dimenzije kompostnika so torej odvisne od tega kako velik vrt imate in od tega koliko odpadkov bo našlo mesto v njem. Če imate le mali vrtiček, boste z lahkoto našli kompostnik, dimenzije katerega bodo primerne za manjše število odpadkov, kljub temu pa bo v njem še vedno dovolj prostora za vse odpadne materiale, ki se bodo nabrali v kuhinji. Ponudba je res velika, saj se ljudje vse bolj usmerjajo v eko vrtove in kompostniki nudijo najboljši material za izboljšanje tal. Nanj boste čakali le šest mesecev do enega leta. Preglejte našo veliko ponudbo na spletu, cene kompostnikov so konkurenčne, materiali so preverjeni in zdravju popolnoma neškodljivi, prav tako pa so na razpolago različne dimenzije kompostnikov, ki so primerne za vsak vrt.