Športna prehrana - proteini in ostali dodatki

Športna prehrana s proteini, pospeševalci rasnega hormona in testosterona, napitki za učinkovitejši trening (pre-workout boosterji), animokisline, BCAA, kreatin in kreatinske mešanice so nekateri dodatki, s katerimi si lahko pomagate pri učinkovitejšem treningu in hitrejšem pridobivanju mišične mase, koristijo pa tudi pri hujšanju, pomanjkanju energije ali proteinov. Fitnes zahteva povečano količino proteinov, športna prehrana pa je priporočljiva tudi pri teku, kolesarjenju, intenzivnem plavanju ali drugi obliki rednega in napornega športa.

NAJBOLJŠA ŠPORTNA TRGOVINA S PROTEINI IN OSTALIMI DOPOLNILI


V nadaljevanju lahko preberete več o raznovrstni športni prehrani (proteinih in drugi), o proteinih in fitnesu, potrebni dnevni dozi proteinov ter o funkciji oz. delovanju proteinov.


Funkcija in delovanje proteinov

Funkcija proteinov je večstranska. Ker so beljakovine osnovni gradniki celic, sodelujejo pri njihovem razvoju, rasti in obnavljanju. Brez beljakovin ni življenja. Delujejo kot protitelesa za določene tuje snovi (bakterije viruse) ter telesu pomagajo pred njihovo obrambo, delujejo kot encimi za potrebne kemijske reakcije, prenašajo signale in koordinirajo biološke procese, podpirajo celice, vežejo in prenašajo atome in molekule po telesu, opravljajo pa še druge življenjsko pomembne funkcije.

dnevna doza proteinov v športni prehrani


Osnovno delovanje proteinov in športne prehrane

Osnovne funkcije proteinov (in torej tudi športne prerane) so:

  1. rast in vzdrževanje: proteini so osnovni gradniki celic v telesu ter imajo glavno vlogo pri rasti in vzdrževanju telesnega tkiva, tudi pri obnovi. Lasje, koža, mišice, organi in oči so vsi sestavljeni iz proteinov, brez njih torej nobeno tkivo ne bi rastlo in funkcioniralo;
  2. energija: proteini (in druga športna prerana) so osnovni viri energije. Kadar zaužijemo več proteinov, kot jih telo potrebuje za rast in vzdrževanje tkiv, jih bo telo porabilo za energijo;
  3. hormoni: proteini sodelujejo tudi pri tvorbi nekaterih hormonov, ki pomagajo pri kontroli telesnih funkcij (insulin je na primer majhen protein, ki nadzoruje nivo sladkorja v krvi, sekretin pa pomaga pri prebavi s tem, da stimulira trebušno slinavko, ki ustvarja zadostno količino prebavnih sokov);
  4. proteini (in druga športna prerana) spodbujajo encime, ki povečajo količino kemijskih reakcij v telesu (nekateri encimi pomagajo pri pretvorbi velikih proteinov, ogljikovih hidratov in maščob v manjše molekule, drugi pripomorejo pri tvorbi DNK itd.);
  5. proteini (in druga športna prerana) spodbujajo prenos in hrambo molekul (hemoglobin, na primer, po telesu prenaša kisik, feritin pa se veže z železom);
  6. proteini pa tvorijo tudi protitelesa, s katerimi se telo bori proti infekcijam in boleznim.
proteini za fitnes


Proteini in fitnes

Kdaj poseči po športni prehrani (proteinih)? Takrat, kadar iz različnih vzrokov ne zagotovimo dnevne doze proteinov. Dnevna doza proteinov se ocenjuje na 2 do 3 grame na kilogram telesne teže, odvisna je pa tudi od drugih dejavnikov (potrebujemo več proteinov za fitnes in drugo intenzivno športno dejavnost ter kadar nam zmanjka časa za kvaliteten obrok). V prvi vrsti moramo zagotoviti zadostno količino proteinov v prehrani, kadar nam to ne uspe, pa posežemo po proteinih in športni prehrani.

PREBERITE O FUNKCIJI BELJAKOVIN (PROTEINOV) V TELESU


Proteini za fitnes pripomorejo k hitrejši rasti mišic, hitrejši regeneraciji, proteini in športna prehrana pa nam dajo tudi več energije med treningom.


Ko govorimo o proteinih za fitnes, ločimo med takimi, ki jih je dobro zaužiti pred treningom (uro do uro in pol pred treningom), takimi, ki jih uživamo med treningom in nam dajo več energije, poznamo pa tudi take proteine za fitnes, ki jih uživamo po treningu, s katerimi čimprej nadomestimo izgubljena hranila in preprečimo razpad mišic.


Športna prehrana in proteini pa niso namenjeni le intenzivnemu treningu v fitnesu, po njih lahko posežejo tudi vsi tisti, ki jim zaradi življenjskega sloga ali načina prehranjevanja primanjkuje beljakovin (športno prehrano in proteine s pridom koristijo npr. vegani).
Dandanes sta športna prehrana in protein za fitnes ter druge aktivnosti na voljo v številnih trgovinah, predlagamo pa, da izberete zanesljivega prodajalca, ki v svojo ponudbo vključuje le kvalitetne dodatke. Med te gotovo spada trgovina The Nutrition, ki jo je mogoče najti po številnih poslovalnicah v Sloveniji, vso ponudbo si pa je mogoče ogledati tudi na njihovi spletni strani.