Vrsta aminokislin - osnovne aminokisline v telesu

Vrsta aminokisline vpliva na različne funkcije v telesu. Aminokisline in proteini so povezani, in sicer so aminokisline osnovni gradniki beljakovin, v našem telesu pa obstaja dvajset osnovnih vrst aminokislin, ki so si med seboj različne glede na stransko verigo R, velikost, obliko, hidrofobni karakter, kemijsko reaktivnost, naboj in možnost tvorbe vodikove vezi.

NAJBOLJ KVALITETNE AMINOKISLINE ZA BODYBUILDING


Med osnovne vrste aminokislin spadajo: L-alanin (Ala/A), L-arginin (Arg/R), L-asparagin (Asn/N), L-asparaginska kislina (Asp/D), L-cistein (Cys/C), L-glutaminska kislina (Glu/E), L-glutamin (Gln/Q), L-glicin (Gly/G), L-Histidin (His/H), L-izolevcin (Ile/I), L-levcin (Leu/L), L-lizin (Lys/K), L-metionin (Met/M), L-fenilalanin (Phe/F), L-prolin (Pro/P), L-serin (Ser/S), L-treonin (Thr/T), L-triptofan (Trp/W), L-tirozin (Tyr/Y) in L-valin (Val/V).


Vrste aminokislin glede na kislost in polarnost

Ločimo tudi vrste aminokislin glede na posamezne lastnosti:

 • kisle vrste aminokislin, pri katerih nosi stranska veriga še dodatno karboksilno skupino (kar ji daje kislost),
 • bazične vrste aminokislin, ki imajo na stranski verigi dodatno amino skupino, zaradi česar imajo bazičen značaj,
 • polarne vrste aminokislin, ki reagirajo z vodo (so hidrofilne),
 • nepolarne vrste aminokislin, ki ne reagirajo z vodo (so torej hidrofobne).
vrsta aminokislin za bodybuilding


Funkcija aminokislin

Aminokisline opravljajo več pomembnih nalog. Aminokisline sestavljajo proteine, ob tem pa delujejo tudi kot drugi prekurzorji (molekule ali celice, ki so predstopnja druge molekule ali celice), sodelujejo pri sintezi vitaminov, omogočajo delovanje živčnega sistema, sodelujejo pri presnovi maščob, so sestavni deli nekaterih hormonov, so sestavni deli encimov, različne vrste aminokislin pa sestavljajo tudi beljakovine, ki so zaslužne za izgradnjo in obnovo mišic (zato so še posebej pomembne aminokisline pri bodybuildingu), las, nohtov, kože, obnavljajo hemoglobin, vplivajo na kislo-bazično ravnovesje v telesu in vplivajo na splošno odpornost organizma ter so pomemben vir energije v telesu.


Kako do aminokislin v prehrani

Aminokisline oziroma proteine najdemo v različnih živilih. Največ različnih vrst aminokislin je v:

 • pustem mesu (govedina, perutnina),
 • morski hrani (ribe, školjke, raki idr.),
 • veliko aminokislin v prehrani je v jajcih in mlečnih izdelkih (sirotka, kefir, jogurt, skuta, sir),
 • v kvinoji,
 • aminokisline v prehrani se nahajajo v soji in drugih stročnicah (fižol, čičerika, leča, grah),
 • oreški in semena (orehi, indijski oreščki, mandlji, sončnična semena, bučna semena, chia semena idr.) prav tako nudijo pomemben vir aminokislin v prehrani, najdemo pa jih tudi v napitkih iz njih, ki nadomeščajo mleko, ter v maslu iz oreščkov (mandljevo, arašidovo maslo, maslo iz indijskih oreškov in sončničnih semen idr.),
 • veliko aminokislin v prehrani je tudi v rži, ovsenih kosmičih, konopljinih beljakovinah,
 • aminokisline v prehrani so v zelenjavi (špinači, bučah, ohrovtu ...) ter v sadju (borovnicah, kiviju, brusnicah, jabolkih, figah idr.).


Kaj storiti ob pomanjkanju določenih vrst aminokislin

Ko iz prehrane ne dobimo zadostne količine ali vseh vrst aminokislin, si lahko pomagamo z aminokislinami v prahu. Do pomanjkanja lahko pride zaradi intenzivnih treningov, specifičnega in selektivnega načina prehranjevanja ali zaradi pomanjkanja časa, da bi pravilno planirali in pripravljali obroke. Čeprav je v prvi vrsti potrebno zagotoviti dovolj aminokislin v prehrani, lahko posežemo tudi po dodatkih, ki uspešno nadomestijo manko.

aminokisline (proteini) v prehrani


V trgovini The Nutrition, na primer, je na voljo več dodatkov aminokislin ter proteinov, maščob, gainerjev, dodatkov ogljikovih hidratov, nadomestkov obroka, pripomočkov pri hujšanju, vitaminov in izvlečkov, pre-workout izdelkov ter ploščic in gelov - vse kar potrebujete za učinkovit trening, pridobivanje mišične mase, pri izgubljanju odvečne maščobe ali pri pomanjkanju energije. Posežete lahko po BCCA v različnih razmerjih, ponujamo pa še več vrst aminokislin (arginin, glutamin, beta-alanin, kreatin, karnitin, tavrin, ornitin, tirozin ter kombinacije različnih vrst aminokislin).


Izbirate lahko med več odličnimi vrstami beljakovin (npr. whey proteini in drugi), ki si jih je mogoče ogledati na spletni strani (ob vsakem izdelku je na voljo podroben opis) ali o njih povprašati usposobljene strokovnjake v trgovinah, ki vam lahko svetujejo tudi pri tem, kako uspešneje do aminokislin v prehrani.