Whey proteini: pred treningom ali na koncu, kdaj jih uživati?

Whey proteini so najbolj poznana oblika beljakovin v prahu. Tako med profesionalnimi športniki kot med posamezniki, ki svoj prosti čas preživljajo aktivno, so whey proteini zelo priljubljena izbira. Vendar pa to ni edina opcija, ki vam je na voljo. V ponudbi trgovin s športno prehrano se danes najdejo mnogi drugi proteini - za po treningu ali pred njim.

proteini sirotke

Whey proteini iz sirotke niso edina možnost

Za začetek naj pojasnimo, kaj sploh so whey proteini. Verjetno ste se z izrazom whey že srečali, vendar se morda pred tem še niste podrobneje ukvarjali z vprašanjem, za kaj sploh gre. To so pravzaprav proteini sirotke, ki je stranski proizvod izdelave sira iz mleka. Oziroma če smo še nekoliko natančneje - gre za koncentrirano obliko proteinov sirotke. Whey beljakovine so lahko povsem nevtralnega okusa, velikokrat pa so wheyu dodane različne arome oz. dodatki. Tako poznamo whey z okusom vanilje, čokolade, jagode, gozdnih sadežev in mnoge druge okuse wheya. Na začetku so bili whey proteini praktično edina oblika beljakovin v prahu, ki jih je bilo mogoče najti na tržišču. Sčasoma pa so se poleg wheya pojavile še druge vrste koncentriranih beljakovin, ki se, v nasprotju z wheyem, pridobivajo iz različnih rastlin. To pa pomeni, da lahko tudi tisti, ki ne uživate mleka ali živalskih izdelkov nasploh, najdete možnost zase. Kot alternativa wheyu se pogosto uporabljajo koncentrirane beljakovine iz soje, graha, riža ipd.

Vpliv, ki ga imajo proteini po vadbi oz. treningu

Pogosto vprašanje je, kdaj sploh uživati whey oziroma izbrano vrsto koncentriranih beljakovin v prahu. Večinoma se priporočajo proteini po vadbi. Takrat namreč naše telo izkoristi izjemno visok delež beljakovin, obenem pa so proteini po treningu zelo koristni za hitro regeneracijo mišic. Kakovostne beljakovine bodo dobesedno nahranile izčrpane mišice in poskrbele za njihovo rast. Tako boste prišli do želene postave v hitrejšem času. Zaradi priročne oblike je mogoče mešanico pripraviti ter zaužiti praktično kjer koli in kadar koli. Za najboljši učinek se priporoča, da se proteini po vadbi zaužijejo nekje v roku 20 minut.

Kdaj so smiselni proteini pred treningom?

Ena izmed možnosti so seveda tudi proteini pred treningom, čeprav je to manj pogosta praksa. Kakšen vpliv torej pričakovati, če boste beljakovine v prahu zaužili že pred treningom, in ne šele takrat, ko končate? Glede na nekatere podatke naj bi uživanje beljakovin pred telesno aktivnostjo pripomoglo k večji porabi energije/kalorij naslednji dan. Neposredno pred treningom načeloma ni priporočljiv večji obrok, zato je lahko to dobra rešitev za hitro potešitev lakote. Seveda pa je odločitev, ali boste beljakovine v prahu uživali pred treningom, ko zaključite s treniranjem ali pa morda celo kot nadomestek obroka, na primer zvečer, na koncu prepuščena vam.

proteini po treningu

Pestra izbira športne prehrane, ugodnosti za člane in posebne akcije

Da bi bil učinek najboljši, je pomembno, da izberete zares najkakovostnejše beljakovine v prahu. Ena najboljših izbir so zagotovo beljakovine THE Nutrition, ki se jih da zelo enostavno naročiti kar na spletu. Poleg beljakovin nudimo številne druge dodatke za športnike - za hujšanje oz. izgubo odvečne maščobe, za hitrejšo rast mišic, za lažjo regeneracijo in še mnogo več. Našim članom ponujamo posebne ugodnosti, za vse kupce pa redno pripravljamo izbor akcijskih izdelkov. V tem primeru je možen še posebej ugoden nakup kakovostne športne prehrane. Na naši spletni strani boste hkrati našli pester nabor člankov, s pomočjo katerih se je mogoče seznaniti z osnovami aktivnega življenja in preoblikovanja postave, v dodatno pomoč pri pripravi zdravih obrokov pa vam bodo recepti, ki jih objavljamo. Dober vir koristnih informacij pa je tudi naš forum. Za vse, ki potrebujete malce spodbude na svoji poti do uspeha, pa so tu uspešne zgodbe tistih, za katerimi je neverjetna preobrazba. Zagotovo vam bodo v navdih.