Vse o proteinih v prehrani

Proteini v prehrani so bistveni za naše celostno zdravje. Sestavljajo prav vsako celico telesa, lasje in nohti pa so sestavljeni predvsem iz beljakovin. Telo jih uporablja za gradnjo in popravilo tkiv, sodelujejo pa tudi pri tvorbi encimov, hormonov in ostalih elementov v telesu. So pomemben gradnik kosti, mišic, hrustanca, krvi in kože. Proteini so makrohranila, kar pomeni, da jih za zdravje in optimalno delovanje vseh organov potrebujemo v precej velikih količinah. V nasprotju z ogljikovimi hidrati telo beljakovin ne shranjuje, kar pomeni, da nima zalog, iz katerih bi jih po potrebi lahko črpalo. Prav zato je pomembno, da si zagotovimo dovolj proteinov v prehrani, v kolikor nam jih kljub temu primanjkuje, posežemo po proteinskih dodatkih, na primer po proteinih konoplje v prahu ali sirotkinih beljakovinah.

proteini

Kje najdemo proteine v prehrani

Proteini v prehrani so precej pogosti, zato si jih lahko ob uravnoteženi prehrani zagotovimo dovolj, tudi če imamo posebne prehrambne zahteve. Jajca predstavljajo enega najboljših proteinov v prehrani, saj je njihova vsebnost okoli 6 gramov v večjem jajcu. Ob tem imajo nizko vsebnost ogljikovih hidratov in so polne nujno potrebnih aminokislin ter omega 3 maščobnih kislin.

Glede na visoko vsebnost proteinov v prehrani se na vrhu lestvice znajdejo grški jogurt, ki vsebuje kar trikrat več beljakovin kot ostali tipi jogurta (cca 23 gramov beljakovin na 225 gramov jogurta), skuta (14 g na polovico skodelice), sir in mleko (8 g na skodelico). Večjo količino proteinov v prehrani najdemo tudi v ribah in ostali morski hrani (tuni, lososu, morskem listu, hobotnici, sardelah, inčunih, školjkah) ter v mesu (govedina vsebuje okoli 18 g proteinov na 85 gramov mesa, svinjina okoli 26 gramov na isto težo, piščanec in puran pa 24 g). Tudi vegetarijanci in vegani imajo na voljo dovolj proteinov v prehrani. Med visoko beljakovinsko hrano štejemo stročnice (fižol ima okoli 20 g beljakovin na skodelico, suha leča okoli 13 g na ¼ skodelice, beljakovinsko bogati so tudi čičerika, grah, soja) in oreščke. Dve žlici arašidovega masla vsebujete okoli 8 g beljakovin, 100 gramov konopljinih semen vsebuje 31,6 g, ista količina bučnih semen 29,8 g, suho praženih arašidov 24,4 g, mandljev 21,1 g, sončničnih semen 19,3 g, lanenih semen 18,3 g, sezamovih semen 17 g, chia semen 16,5 g, orehov 15,2 g, veliko proteinov pa vsebujejo tudi lešniki, indijski oreščki, pekan orehi, makadamia in kokos. Veliko proteinov v prehrani je tudi v tofuju (10, 1 grama na pol skodelice), kvinoji (8 g na skodelico), divjem rižu (6,5 g na skodelico kuhanega riža) in nekateri zelenjavi, predvsem krompirju, špinači, koruzi, avokadu, brokoliju, ohrovtu, špargljih, artičokah, pa tudi gobah.

proteini

VEČ O WHEY PROTEINIH SI PREBERITE TUKAJ!

Kdaj posežemo po proteinskih dodatkih?

Po proteinskih dodatkih posežemo takrat, kadar zaradi povečanih potreb potrebujemo več proteinov (fitnes, naporen trening ali druga intenzivna športna aktivnost), ob hujšanju (strokovnjaki povezujejo proteine in popolno postavo), ob zelo restriktivnih dietah in kadar nimamo časa za pripravo kvalitetnega obroka. Uravnotežena prehrana je zmeraj na prvem mestu, a so ob potrebi na voljo tudi trgovine s proteini, v katerih lahko kupimo proteine konoplje v prahu ali druge.

Prednosti proteinov konoplje v prahu

Če izberete primernega prodajalca, na primer trgovino s proteini The Nutrition, si boste zagotovili več prednosti:

  • proteini konoplje v prahu so kvalitetne beljakovine, ki lahko pomagajo dopolniti našo prehrano,
  • proteini konoplje v prahu so popolne beljakovine, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline,
  • so tudi odličen vir esencialnih maščobnih kislin (alfa linolenske kisline in omega 3),
  • proteini konoplje v prahu vsebujejo tudi veliko vlaknin.

V kolikor torej ne morete zagotoviti zadostne količine proteinov v prehrani ali imate čutite potrebo po večji količini proteinov (fitnes, skrb za popolno postavo, drug trening), je smotrno premisliti o dodatkih. O tem, kateri so za vas najprimernejši, se lahko posvetujete tudi s strokovnjaki v trgovini The Nutrition.