Proteini, fitnes in zdravje

Proteini, fitnes (razumljeno v najširšem pomenu kot kakršnakoli zdrava fizična aktivnost) in zdravje so neločljivo povezani. Strokovnjakom je že desetletja jasno, da je za zdravo in dolgo življenje potrebna uravnotežena kombinacija zdrave prehrane, polne vitaminov, mineralov, dobrih ogljikovih hidratov, aminokislin in proteinov, fitnes oziroma gibanje pa še dodatno pripomorejo k boljšemu delovanju telesa. Pri vsem tem sta nujno potrebna tudi počitek in učinkovito zmanjševanje stresa, ki v današnjem času pogosto spremlja naporen delovnik. V nadaljevanju bomo spregovorili o delovanju proteinov in nekaterih izdelkih, ki vam hitreje pomagajo do rezultatov.

whey proteini za popolno postavo

Delovanje proteinov - moč, zdravje, miselna jasnost

Delovanje proteinov je večplastno in se ne nanaša izključno na rast mišic. Proteini, fitnes ter počitek so bistveni deli vsakega zdravega življenja in eno brez drugega ne gre. Zdrava in uravnotežena prehrana mora biti sestavljena predvsem iz sveže, lokalno pridelane zelenjave (strokovnjaki priporočajo, da uživamo predvsem lokalno pridelano hrano), sadja, zdravih in čim manj predelanih ogljikovih hidratov (predvsem se izogibamo belemu kruhu, testeninam in ostalim izdelkom iz bele moke, belemu rižu, sladkorju, konzervirani hrani, cvrtju, alkoholu in sladki ter gaziranim pijačam) ter proteinov, fitnes in druge vrste gibanja pa pomagajo pri ustvarjanju večje mišične mase, zmanjševanju maščevja, izločanju sklepne tekočine, izboljšanju strukture kosti, zmanjševanju vsakodnevnega stresa in vsesplošnemu dobremu počutju. Vse to nam koristi, vendar pa se v pričujočem članku osredotočamo predvsem na delovanje proteinov. Ker so beljakovine bistven del vseh celic, po pričakovanju vplivajo na vse telesne funkcije. Delovanje proteinov se osredotoča na možgane (bolje opravljanje miselnih funkcij, zmanjševanje »zmede v glavi«, boljše spanje itd.), kosti (krepitev kosti in zmanjševanje možnosti za osteoporozo) ter mišice (hitrejša regeneracija po fitnesu, proteini pa pripomorejo tudi k njihovi rasti).

VEČ O AMINOKISLINAH V HRANI

Fitnes in proteini za boljše rezultate

Fitnes in proteini so neločljivo povezani, saj igrajo slednji bistveno vlogo pri vadbi. Če se ukvarjamo s fitnesom, bodo naše potrebe po proteinih gotovo večje, kot če večino dneva presedimo, to pa zato, ker med vadbo efektivno razgrajujemo mišična vlakna, delovanje proteinov pa se nato osredotoča na njihovo obnovo. Ob intenzivnem fitnesu je proteine v zadostni količini težko zagotoviti s prehrano, saj bi jo morali pojesti v velikih količinah, zato vam bodo proteinski dodatki pomagali.

Priporoča se predvsem zaužitje večje količine proteinov po fitnesu, s čimer si zagotovimo boljše rezultate. Mišice obnovimo, jih vzdržujemo ter jim pomagamo rasti. Pri tem je pomembno, da po fitnesu proteinom dodajamo tudi zdrave ogljikove hidrate, saj z njimi telo beljakovine lažje absorbira in jih spremeni v večjo mišično maso. V kolikor je vaš cilj izguba telesne teže, se priporočajo tudi whey proteini za popolno postavo.

Kadar govorimo o fitnesu in proteinih pa ni pomembno le to, kar zaužijemo po treningu, temveč celoten način prehranjevanja. Močan beljakovinski obrok se priporoča tudi uro do uro in pol pred treningom, šejki, geli ali proteinske ploščice tik pred treningom ali med vadbo ter obrok, poln zdravih OH in proteinov po fitnesu.

THE gainer proteini

Kam po proteine?

V trgovinah THE Nutrition nudimo proteine iz sirotke in konoplje, na voljo pa so med drugim v prahu in kapsulah. Glede na namen ločimo proteine za fitnes, whey proteine za popolno postavo, gainer proteine (pri tem izpostavljamo predvsem gainer 500 Whey protein) in druge izdelke, kot so energijske ploščice in gele, pijače, minerale in ostale dodatke. Vsi proteini za fitnes so pregledno razvrščeni na naši spletni strani glede na njihov namen (izguba maščobe, pridobivanje mišične mase, hitrejša regeneracija mišic po intenzivni vadbi ter splošna vitalnost), preverite pa tudi naše izdelke v akciji ter najbolj prodajane artikle). Izdelke lahko izbirate tudi glede na sestavo - vas zanimajo aminokisline, ogljikovi hidrati, vitamini in izvlečki, proteini za fitnes in drugo? Ob tem so vam zmeraj na voljo tudi naši strokovnjaki, ki vam bodo še podrobneje razložili delovanje proteinov, posebnosti gainer proteinov in ostalih izdelkov, z nekom, ki ima z vami veliko skupnega, pa lahko poklepetate tudi na splošno o proteinih in fitnesu.