Vrste aminokislin in njihova vloga

Obstaja več vrst aminokislin, med katerimi obstajajo takšne, ki jih naše telo proizvede samo, nekatere pa dobimo s prehrano. Zmeraj se najprej priporoča uravnotežena prehrana, v kolikor te ni mogoče zmeraj zagotoviti ali naše telo zahteva večji vnos aminokislin (bodybuilding, povečana športna aktivnost ipd.), pa se priporočajo dodatki (na primer aminokisline v kapsulah).

Poznamo tri vrste aminokislin:

 • neesencialne vrste aminokislin: teh je skupaj 11, naše telo pa jih proizvede samo,
 • esencialne vrste aminokislin: te so izolevcin, levcin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan, valin, histidin in arginin ter jih pridobivamo s hrano; pri športnikih in ljudeh z aktivnim življenjskim slogom lahko uvajamo dodatke, na primer aminokisline v kapsulah ali prahu,
 • BCAA (Branched Chained Amino Acids) vrste aminokislin: so levcin, isolevcin in valin. Te vrste aminokislin spodbujajo regeneracijo mišic in olajšajo utrujenost po vadbi, so pa tudi odličen pripomoček za vzdrževanje ali pridobitev mišične mase.
bcaa aminokisline

Zakaj pride do pomanjkanja aminokislin

Do pomanjkanja aminokislin lahko pride iz več razlogov. Na prvem mestu je pomanjkanje beljakovin, ki jih telo nujno potrebuje za proizvodnjo tistih vrst aminokislin, ki jih ne dobimo iz prehrane. Drug razlog pomanjkanja aminokislin lahko tiči v slabem prebavljanju proteinov, lahko tudi zaradi prirojenih biokemičnih anomalij ali zaradi pomanjkanja klorovodikove kisline v želodcu. Nekaterih vrst aminokislin nam lahko primanjkuje tudi zaradi običajnega procesa staranja, česar ne moremo preprečiti, lahko jih pa nadomeščamo z aminokislinami v kapsulah ali prahu. Še en pogost razlog nezadostne količine aminokislin je uživanje zdravil za zmanjševanje želodčne kisline (antracidov), kar vpliva - kot že omenjeno - na slabše prebavljanje proteinov.

VEČ O IZDELKIH ZA HUJŠANJE

Znaki pomanjkanja beljakovin in aminokislin

Če sumite, da vam primanjkuje beljakovin in nekaterih vrst aminokislin, se je najbolje posvetovati z zdravnikom, simptome pa najprej seveda opazimo sami. Med njimi so:

 • občutek tesnobe in nihanje razpoloženja: vzrokov za takšno stanje je lahko seveda več, a pomislimo lahko tudi na pomanjkanje nekaterih vrst aminokislin in beljakovin,
 • poškodbe mišic in kosti: aminokisline in beljakovine so bistvene za močne kosti in zdrave mišice; če opazimo težave na tem področju, nam jih morda primanjkuje,
 • bolečine v mišicah, kosteh in sklepih,
 • »brain fog« ali zamegljene misli: zmedenost, težave s koncentracijo, utirjenost, nejasne misli so lahko prav tako posledica pomanjkanja beljakovin,
 • visok holesterol,
 • neredne menstruacije,
 • prebavne težave,
 • nespečnost,
 • nepojasnjeno pridobivanje teže,
 • težave s pridobivanjem mišične mase kljub treningu in zadostni količini zdrave, visoko beljakovinske prehrane,
 • težave z nohti: lomljivi, krhki, zamegljeni nohti so lahko prav tako znak nekaterih vrst aminokislin in beljakovin,
 • slab imunski sistem.

V kolikor težave niso hude, lahko poskusimo z beljakovinsko bogato hrano in/ali aminokislinami v kapsulah, če težave ne izginejo ali so hujše, pa je nujen obisk pri zdravniku.

Aminokisline v kapsulah kot dodatna pomoč

Kot že omenjeno, je bistvenega pomena, da v prvi vrsti vse potrebne snovi zagotovimo s prehrano in zdravim življenjskim slogom. V primeru, da se pojavi povečana potreba po določenih vrstah aminokislin, pa lahko posežemo po dodatni pomoči. V trgovini s proteini THE Nutrition ponujamo bogat izbor beljakovinskih dodatkov, aminokislin v kapsulah in prahu, vitaminov, dodatkov pri hujšanju in nekaterih ostalih snovi, ki pripomorejo k močnejšemu in bolj zdravemu telesu. Za dodaten vnos aminokislin priporočamo na primer The arginine/Ornithine aminokisline v kapsulah ali The BCCA Tablets aminokisline v kapsulah, izbirate pa lahko tudi med številnimi drugimi dodatki v prahu, kapsulah, tabletah ali tekoči obliki.

aminokisline v kapsulah za hujšanje

Aminokisline v prehrani

Kje pa najdemo aminokisline v prehrani? Največ vrst aminokislin je mogoče najti v visoko beljakovinski prehrani. Najbolj koncentrirane so torej v mesu in mesnih izdelkih, ribah, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih, ajdi, kvinoji, stročnicah, oreščkih in semenih. V kolikor zaradi povečane športne aktivnosti aminokisline v hrani ne zadostujejo, pa lahko posežemo po aminokislinah v kapsulah ali drugih dodatkih.