Proteini v prahu kot nadomestek


Proteini v prahu pomenijo odličen nadomestek za vse, ki se aktivno ukvarjajo s športom in želijo pridobiti na mišični masi, za tiste, ki bi želeli nekoliko pomoči pri hujšanju, ter tudi za vse tiste, ki jim beljakovin primanjkuje zaradi stresnega in napornega urnika, ki večkrat ne dopušča priprave dobrega beljakovinskega obroka. V prvi vrsti je potrebno dajati prednost proteinom v prehrani, kadar pa to ni mogoče, pomenijo proteini v prahu odlično nadomestilo. V nadaljevanju prispevka bomo pojasnili nekatera najpogostejša vprašanja, med drugim: kako se povezujejo proteini in zdravje, kako zagotoviti proteine v prehrani, iz česa so narejeni proteini v prahu in kam po njih.

PROTEINI SHOPI


Kako se povezujejo proteini in zdravje

Beljakovine so osnovni gradniki vseh celic v našem telesu, najdemo jih v koži, mišicah, kosteh, laseh, nohtih, kar pomeni, da jih naše telo potrebuje za praktično vsakršno rast ali regeneracijo tkiva. Beljakovine sodelujejo pri delovanju možganov, žlez, živcev, hormonov in encimov ter se tako bistveno povezujejo s splošnim zdravjem in vitalnostjo telesa. Obstaja močna povezava tudi med proteini in popolno postavo, saj je priporočljivo, da med hujšanjem zaužijemo večjo količino beljakovin, ki pripomorejo k ohranjanju mišičnega tkiva (to pomeni, da se nam teža ne niža na račun razgradnje mišic) in hitrejši presnovi. Na voljo so proteini v prehrani ter kot dodatki proteini v prahu, je pa težko natančno določiti, koliko beljakovin potrebujemo, saj tudi znanstvene študije precej variirajo. Ocenjuje se, da jih v poprečju potrebujemo okoli 2 do 3 grame na kilogram telesne teže.

Proteini v prahu


Kje dobiti proteine v prehrani

Proteini v prehrani morajo predstavljati primaren vir beljakovin vsakega človeka. Čeprav so proteini v prahu odličen nadomestek, kadar moramo zaužiti dodatno količino beljakovin ali kadar moramo občasno nadomestiti kak obrok, je vseeno v prvi vrsti potrebno iskati proteine v prehrani. Možnosti je veliko in zadostno količino beljakovin si lahko zagotovijo tudi vegetarijanci ali vegani. Med beljakovinsko najbogatejša živila spadajo:

 • jajca,
 • mlečni izdelki (mleko, jogurt, kefir, skuta, sir),
 • ribe in morska hrana,
 • meso (predvsem se priporoča pusto meso - piščanec, puran -, veliko beljakovin pa je tudi v govedini, svinjini in drugem mesu),
 • odličen vir proteinov v prehrani so stročnice (fižol, leča, čičerika, grah idr.),
 • oreščki in semena (mandlji, indijski oreščki, orehi, sončnična semena, bučna semena, chia semena ..., pa tudi masla iz njih),
 • nesladkan kakav,
 • ovseni kosmiči,
 • krompir in sladki krompir,
 • kvinoja,
 • avokado,
 • tofu (tudi soja in ostali izdelki iz nje),
 • beljakovine pa najdem tudi v gobah in raznovrstni zelenjavi (špinači, brokoliju, ohrovtu, špargljih, jajčevcu, korenju, rdeči papriki, bučah, pesi, cvetači, zelenem ohrovtu ...).

Proteini v prehrani


Iz česa so proteini v prahu

Proteini v prahu pomenijo odličen nadomestek, kadar iz različnih razlogov ne dobimo dovolj beljakovin iz prehrane. Proteini v prahu vsebujejo velik del beljakovin (okoli 70 %) ter malo sladkorja in maščob. Vmešamo jih v tekočino (vodo, mleko ali rastlinske nadomestke za mleko), lahko pa dodamo tudi kakav, med, sadje ali druge dodatke po okusu.
Proteini v prahu so narejeni iz različnih naravnih sestavin. Med najboljšimi so proteini iz sirotke (whey proteini), ki nastane kot stranski produkt pri izdelavi sira in vsebuje veliko razvejanih aminokislin (BCAA). Proteini iz sirotke se hitro absorbirajo v krvni obtok in so zaradi kvalitete trenutno med najpopularnejšimi na tržišču, obstajajo pa tudi proteini v prahu, ki so narejeni iz drugih virov, npr. iz soje, graha, konopljinih beljakovin, kazeina idr.


In kam po kvalitetne proteine v prahu?

Proteine v prahu je mogoče kupiti v vsaki bolje založeni trgovini s proteini. Med kvalitetnejšimi je gotovo trgovina The Nutrition, ki jo je mogoče obiskati na različnih lokacijah po Sloveniji (v Ljubljani, Mariboru, Celju, na Ptuju, v Slovenski Bistirci, Kopru, Domžalah, Čatežu, Kranju), vse izdelke pa lahko preverite tudi v njihovi spletni trgovini.