Aminokisline in beljakovine – osnovni gradniki našega telesa

Aminokisline so sestavni del beljakovin in zato nujne za optimalno delovanje telesa. Še posebej pripomorejo k mišični obnovi po naporih, pomembne so pri ohranjanju kostne mase, krepijo delovanje imunskega sistema in izboljšujejo kognitivne sposobnosti. Aminokisline in beljakovine na sploh so zato del vsakdanjega jedilnika, ki ga ni moč zanemariti.

Kaj natančno so aminokisline in beljakovine in v katerih živilih jih najdemo?

Beljakovine so dolge organske molekule, ki so sestavljene iz manjših delov, to je aminokislin. V naravi jih obstaja več sto, a za tvorbo beljakovin je pomembnih le dvajset. Od teh dvajsetih jih je za naše telo devet še posebej pomembnih, saj jih telo ne zmore sintetizirati samo, zato jih moramo v telo vnesti s hrano. To so tako imenovane esencialne aminokisline, ki so največkrat del hrane živalskega izvora, kot so meso, sir, mleko ali jajca. Esencialne aminokisline in beljakovine na splošno najdemo tudi v rastlinski hrani, vendar so te prisotne v manjših količinah. Dober vir rastlinskih aminokislin in beljakovin so stročnice in oreščki.

Aminokisline in beljakovine

Kaj so najboljše aminokisline za hujšanje?

Najboljše aminokisline za hujšanje so seveda tiste, ki kar najbolj pripomorejo k izgubi telesne teže. Pri tem ne gre toliko za vprašanje kakšne so, torej v kakšni obliki jih v telo vnašamo, temveč je pomembnejše vprašanje, koliko jih je potrebno zaužiti poleg normalne prehrane.

Ko hočemo izgubiti telesno težo, ponavadi omejimo število zaužitih kalorij, kar privede do občutka lakote. Zadosten vnos beljakovin, še posebej pri zajtrku, pa podaljšuje občutek sitosti in tako zmanjšuje tveganje po prekomernem uživanjem hrane čez cel dan. Če se hujšanja lotimo v povezavi s povečano športno aktivnostjo, še posebej z vadbo z utežmi, se beljakovine oz. aminokisline izkažejo za nepogrešljive. Pripomorejo namreč k hitrejši sintezi mišic, saj so njihovi osnovni gradniki, z večjo mišično maso pa se poveča potreba po kalorijah. Pospešujejo tudi metabolizem, kar prav tako poveča telesno porabo kalorij. Z dodatnim vnosom kakovostnih beljakovin v obliki prehranskih dopolnil lahko na enostaven način telesu zagotovimo dovoljšen vir beljakovin in si s tem zagotovimo uspeh pri izgubi telesne teže.

Najboljše aminokisline za bodybuilding

Beljakovinski napitki že dolgo veljajo za najboljši vir aminokislin za bodybuilding. Med njimi še posebej izstopajo sirotkine beljakovine, ki so na voljo v obliki že pripravljenih napitkov ali v obliki praha, ki se po potrebi zmeša z vodo, jogurtom ali mlekom. Sirotkine beljakovine vsebujejo vsa potrebna hranila, ki jih telo potrebuje pri povečanem telesnem naporu. Ker se hitro abosorbirajo, pomagajo pri sintezi mišic, hkrati pa preprečujejo, da bi telo zaradi energijskega manjka začelo razgrajati svoje mišice. Pri bodybuildingu je tako ključno, da telesu ponudimo kakovostna hranila pred treningom za zadostno količino energije, zaradi katere bo trening še učinkovitejši, in po treningu, da pripomoremo pri regeneraciji mišic. Beljakovine v prahu so tako praktično in okusno prehransko dopolnilo, ki vsebuje vse potrebne aminokisline za bodybuilding.

Aminokisline za bodybuilding

Koliko beljakovin telo zares potrebuje?

Uradna priporočila za porabo beljakovin se gibljejo okoli 0,8 g zaužitih beljakovin na kilogram trelesne teže na dan. Športniki, sploh pa proizvajalci prehranskih dopolnil seveda navajajo precej višje številke, kar je razumljivo glede na njihove interese. Res je, da je pri povečani telesni aktivnosti, še posebej bodybuildingu, ko se gradijo mišice in povečuje mišična masa, potreba po beljakovinah večja. Po drugi strani pa je res tudi to, da samo povečan vnos beljakovin brez fizične aktivnosti ne bo spodbudil rasti mišic. V tem primeru se zaužite beljakovine in aminokisline preprosto pretvorijo v energijo. Tudi bojazen, da bi s prevelikim vnosom beljakovin obremenili delovanje ledvic in jeter, je v večini primerov odveč. Če se ob normalni prehrani in aktivnem življenjskem slogom občasno poslužimo uporabe praktičnih in okusnih prehranskih dopolnil, bomo s tem kvečjemu pripomogli k boljšemu delovanju telesa.

PONUDBA IZDELKOV, KI VSEBUJEJO AMINOKISLINE