Kaj so beljakovine v prahu

Beljakovine v prahu so raznovrstne in se razlikujejo glede na vir, iz katerega so pridobljene. Tako ločimo med sirotkinimi beljakovinami, proteini konoplje v prahu, beljakovinami v prahu iz soje, graha, jajc in drugi živil. Lahko vsebujejo tudi ogljikove hidrate ali so brez njih, dodani pa so jim lahko tudi kreatin, vitamini, minerali in druge telesu potrebne snovi. Beljakovine v prahu uporabljamo tako, da jih premešamo z vodo ali mlekom, dodajamo pa jih lahko tudi smoothijem in ostalim pijačam, ki nam ustrezajo.

beljakovine v prahu

Kdaj potrebujemo beljakovine v prahu?

Težko bi preveč poudarili pomembnost beljakovin kot vir energije in zdravja telesa. Sodelujejo pri obnovi in izgradnji celic, s tem pa mišic, kosti, las in nohtov, vplivajo na stanje kože, naš imunski sistem in splošen nivo energije. Najprej je potrebno poskrbeti, da si zagotovimo zadostno količino proteinov s prehrano. V ta namen posežemo po jajcih, mlečnih izdelkih, ribah in ostali morski hrani ter mesu, po stročnicah, semenih in oreških ter pestri zelenjavi (špinači, brokoliju, ohrovtu, špargljih, cvetači, krompirju idr.).

Ob tem pa je potrebno zagotoviti več beljakovin po treningu, in sicer se priporoča, da takoj po intenzivni vadbi zaužijemo 30 do 40 odstotkov dnevne količine, beljakovine pred treningom oziroma čez dan pa enakomerno porazdelimo na več obrokov (skupaj se priporoča pet uravnoteženih obrokov na dan). Drug razlog za poseganje po beljakovinah v prahu je pomanjkanje časa. Kadar enostavno v svoj natrpan urnik ne moremo vključiti še priprave polnovrednega obroka, lahko občasno posežemo po sirotkinih beljakovinah ali drugih dodatkih, beljakovine v prahu pa je smiselno uvesti tudi, če se držimo restriktivne diete, s katero ne dobimo dovolj proteinov, ali če okrevamo po poškodbi.

VEČ O PROTEINIH V ŠPORTNI PREHRANI

Kaj so prednosti sirotkinih beljakovin?

Sirotkine beljakovine nastanejo pri predelavi sira ali skute iz mleka. Gre za tekočino, ki ostane, ko odcedimo gostejše delce. Sirotkine beljakovine vsebujejo visok procent proteinov, ob tem pa tudi laktozo in mlečni sladkor. Sirotkine beljakovine v prahu ohranijo nekaj laktoze, a se ta med procesom priprave vseeno zmanjša. Kot smo že omenili, je na trgu več vrst beljakovin v prahu, tako da je izbira včasih precej težka.

Prednosti sirotkinih beljakovin, na primer, so:

  • hitro so prebavljive,
  • so bogate s potrebnimi aminokislinami, na primer z levctinom, ki igra pomembno vlogo pri rasti mišic ter pri obnovi mišic po intenzivni vadbi (zato so priporočljive kot vir beljakovin po treningu), izolevcinom in valinom,
  • izboljšujejo moč mišic,
  • pomagajo pri kurjenju maščob in oblikovanju telesa,
  • zmanjšujejo apetit in so tudi s tega vidika odličen pripomoček pri hujšanju,
  • zmanjšujejo vnetja v telesu.
beljakovine

Nekatere ostale beljakovine v prahu

Med pogostejše ostale beljakovine v prahu prištevamo:

  • konopljine beljakovine so narejene na rastlinski osnovi in tako primerne tudi za vegane. Spadajo med najboljše rastlinske vire proteinov in vsebujejo tudi veliko vlaknin ter omega 3 maščobnih kislin,
  • jajčni proteini so dober vir visokokvalitetnih proteinov, so hitro prebavljivi, zmanjšujejo apetit in dajejo občutek sitosti, ki traja dlje časa,
  • beljakovine v prahu iz graha so prav tako primerne za vegane ter tiste, ki imajo alergije na mlečne izdelke ali jajca. Prebavijo se počasneje kot sirotkine beljakovine, a so bogate z aminokislinami in dober vir proteinov,
  • sojine beljakovine v prahu pridobivamo iz imenovane stročnice. Vsebujejo veliko proteinov in relativno malo maščob ter so prav tako primerne za tiste, ki ne jedo živalskih produktov ali se spopadajo z alergijami na mlečne izdelke in jajca.

Če ne veste, katere izbrati, je najbolje, da se posvetujete s strokovnjaki v trgovini The Nutrition, ki vam bodo na podlagi vašega življenjskega sloga, potreb in dietetičnih zahtev svetovali o najprimernejšem izdelku za vas. Dosegljivi smo v kateri izmed številnih prodajaln po vsej Sloveniji, kontaktirate pa nas lahko tudi preko spleta.