Whey proteini v prahu ali rastlinska oz. veganska različica?

Whey proteini že dolgo niso več nekaj, kar bi uživali le profesionalni športniki, ampak so postali izjemno razširjeni tudi med rekreativci. Se sprašujete, ali bi bile morda tudi za vas smiselne beljakovine oz. proteini v prahu? So edina izbira v tem primeru whey proteini? Je popolna postava sploh možna brez tovrstnih dodatkov oziroma kaj je glavni namen njihove uporabe? Odgovori na vsa našteta in še na mnoga druga vprašanja vas čakajo v nadaljevanju.

proteini v prahu

Kaj natančno sploh so whey proteini?

Popolna postava je verjetno nekaj, česar si želi večina ljudi. Vam lahko do nje pomagajo prav whey proteini? Popolna postava seveda za vsakogar pomeni nekaj drugega, prav tako pa se razlikujejo možni načini, kako doseči ta cilj. Na poti imate precej različnih možnosti, zato je pomembno, da jih dobro preučite in izberete tiste, ki bodo resnično najboljše za vas. Za začetek je smiselno, da si pogledamo, kaj je whey (oziroma beljakovine v prahu nasploh). Z izrazom whey se označuje beljakovine sirotke. Whey je, malce bolj natančno, koncentrirana različica omenjenih beljakovin. Pri tem pa vključuje whey pogosto še različne dodatke, na primer arome. Nedvomno je whey danes med najbolj razširjenimi dodatki za športnike, vendar pa whey ni edina možnost za tiste, ki želite povečati vnos beljakovin. Nekoliko več o možnih alternativah za whey bomo spregovorili na koncu. Še prej pa si poglejmo, zakaj se proteini v prahu – whey in druge vrste – sploh uporabljajo …

Proteini po treningu ključni za regeneracijo mišic

Običajno se beljakovine v prahu, iz katerih se pripravi napitek, uživajo po vadbi. Razlog, da so proteini po treningu izredno pomembno makrohranilo, se skriva v vlogi, ki jo imajo proteini za regeneracijo mišic. S kakovostnimi proteini je regeneracija mišic mnogo hitrejša, hkrati pa se pospeši njihova rast, ki je najbolj intenzivna prav po telesni aktivnosti. Takrat je absorpcija beljakovin najvišja, najbolj izrazito v prvih 20 minutah po zaključku vadbe, kar je zato najboljši čas za to, da popijete beljakovinski napitek. Vse to so torej razlogi, da so proteini po treningu zelo priporočljivi – ne le za vrhunske športnike, ampak za vse, ki si želite nekoliko preoblikovati telo ter izboljšati svoje zdravje in telesno pripravljenost. Verjetno pa se zdaj postavlja vprašanje, zakaj prav proteini v prahu. Eden glavnih razlogov, da mnogi posežejo po tej obliki, je, da so izredno praktični. Omogočajo hitro pripravo mini obroka oziroma napitka, ki ne zahteva kopice pripomočkov, zato lahko to storite kar v garderobi fitnesa. Obenem je treba poudariti, da bi bil v primeru, da bi želeli zaužiti enako količino beljakovin z običajno hrano, kalorični vnos občutno večji. Večina tako hitro ugotovi, da je to precej bolj praktična rešitev. 

whey proteini za popolno postavo

Ena izmed možnosti grahovi ali konopljini proteini v prahu

Kot smo že omenili, whey danes ni edina opcija. Vse bolj razširjeni postajajo rastlinski proteini v prahu, kot so na primer sojini ali riževi. Za še posebej kakovostno izbiro veljajo v tem primeru grahove in konopljine beljakovine v prahu, ki jih boste našli tudi v spletni trgovini THE Nutrition, specializirani za prodajo kakovostne športne prehrane (v naši raznoliki ponudbi med drugim najdete še aminokisline, gainerje ter vitamine in izvlečke). Omenjene vrste rastlinskih beljakovin so odlična zamenjava za whey za vegane in veganke ter za tiste, ki ste alergični na laktozo. Na voljo so različne velikosti pakiranj in več okusov – vanilja, jagoda in čokolada, pri določenih izdelki pa še malce bolj »eksotični« okusi. Pri tem naj poudarimo, da gre za naše lastne, torej slovenske proizvode, ki ustrezajo najstrožjim evropskim standardom, cena pa je zelo dostopna, o čemer se boste ob obisku naše spletne trgovine hitro prepričali. Pri tem ne spreglejte naših mesečnih akcij, ki vam omogočajo še posebej ugoden nakup.