Športna prehrana - proteini in drugi dodatki

Športna prehrana (proteini, aminokisline, vitamini, zdrave maščobe, ogljikovi hidrati idr.) nedvomno bistveno prispeva k boljšim rezultatom treninga, in sicer:

  • športna prehrana (predvsem proteini) pomaga pri vzdrževanju ali povečanju mišične mase, saj predstavljajo beljakovine gradbeni material za celice, pa tudi hormone in encime,
  • kvalitetna športna prehrana (proteini in drugi dodatki) pomagajo pri hitrejši regeneraciji mišic,
  • funkcija proteinov je tudi v zmanjševanju bolečine po treningu,
  • vnos športne prehrane (proteinov itd.) nam nudi več energije za športno aktivnost.
športna prehrana - proteini

Funkcije proteinov v telesu

  • Proteini imajo v telesu zelo pomembno funkcijo. Gre za organske spojine, ki jih sestavljajo osnovni elementi - aminokisline, te pa vsebujejo kisik, dušik, ogljik, vodik, železo, žveplo in fosfor, torej vse elemente, brez katerih si zdravega telesa ni mogoče predstavljati. V glavnem so funkcije proteinov (ob že zgoraj omenjenih) sledeče:
  • proteini igrajo vlogo protiteles in nas ščitijo pred infekcijami,
  • funkcija proteinov je tudi transportna, saj se nanje vežejo nekateri vitamini, elektroliti in hormoni,
  • športna prehrana in proteini lahko igrajo tudi pomembno vlogo pri vzdrževanju kislo-bazičnega ravnovesja,
  • funkcije proteinov so pa tudi druge.

Hujšanje, proteini in popolna postava

Popolna postava je sicer odvisna od predstave vsakega posameznika, vendar pa se vsi zdravstveni strokovnjaki strinjajo, da odvečna maščoba (predvsem tista, ki se nabira okoli trebuha) negativno vpliva na zdravje. Odvečna maščoba lahko poveča možnosti zdravstvenih zapletov in nekaterih bolezni, med drugim diabetes tipa 2, visok krvni pritisk, bolezni srca, nevarnost kapi, nekatere vrste raka, spalno apnejo, osteoartritis, zamaščena jetra, bolezni ledvic ter težave v času nosečnosti. Ob tem vpliva debelost večkrat tudi na slabo samopodobo, kar lahko v kombinaciji z zgoraj naštetim vodi v povečane psihološke in fiziološke težave ter zmanjšano delovanje funkcij proteinov. Za lažjo oceno stanja si lahko izračunamo svoj masni indeks, pri čemer telesno maso v kilogramih delimo s kvadratom telesne višine v metrih. Zdrav indeks telesne mase (ITM) se giblje med 18,5 in 24,9, masni indeks pod 18,4 pomeni podhranjenost, nad 25 prenahranjenost, nad 30 pa debelost. Izračun ITM-ja nam je lahko vodilo, seveda pa je zmeraj priporočljiv tudi posvet pri zdravniku.

VEČ O PROTEINIH V PRAHU

Pri oblikovanju telesa je pomembno vključiti predvsem gibanje, športno prehrano in proteine, pri čemer ne mislimo le na dodatke, temveč predvsem na zdravo in uravnoteženo hrano, ki naj vsebuje čim več sadja in zelenjave, zdravih žit in pustega mesa, omejiti je potrebno vnos alkohola, priporoča pa se popolna izključitev namiznih sladkorjev. Z roko v roki gredo predvsem proteini in popolna postava, saj prvi, kot smo že omenili, zmanjšujejo lahkoto in nas nasitijo za dlje časa, kurijo maščobe in pomagajo pri tvorbi mišic. Za boljše rezultate priporočamo torej zmerno vključevanje športne prehrane in proteinov ali nadomestke obrokov, nikakor pa ne bo šlo brez gibanja, ki ne vpliva le na zmanjševanje telesne teže, temveč na celotno telo in psiho ter nas ohranja mlade in zdrave.

Zapomniti si torej velja, da športna prehrana (proteini, aminokisline, vitamini, zdrave maščobe, ogljikovi hidrati idr.) ne bo dovolj, če se ne bomo oblikovanja postave lotili na aktiven način.

proteini popolna postava

Kako koristiti športno prehrano in proteine

Športno prehrano koristimo pred, med in po treningu, mogoče pa je potegniti tudi vzporednico med proteini in popolno postavo. Priporočamo zdrav in polnovreden obrok pred treningom (uro do uro in pol prej), ki naj vsebuje beljakovine (meso, ribe, jajca) in zdrave ogljikove hidrate (krompir, oves, polnozrnate testenine in riž). Pred treningom (15-30 minut) priporočamo dopolnila, ki vam bodo dala energijo (pre-workout dodatki). Med treningom priporočamo dodatke aminokislin, ki vplivajo na povečanje energije in preprečijo izgubo mišic. Takoj po treningu koristimo športno prehrano in proteine zato, da preprečimo razpad mišic in spodbudimo njihovo obnavljanje ter ponovno rast. Predvsem so pomembne sirotkine (whey) beljakovine. Če vas zanima več o tem, kako koristiti whey proteine ali kakšna je dnevna doza proteinov, se lahko obrnete na strokovnjake podjetja THE Nutrition.