Beljakovinski napitki po vadbi: so res potrebni proteini v prahu?

Beljakovinski napitki za mnoge predstavljajo nepogrešljiv del preoblikovanja in vzdrževanja želene postave, spet drugi pa menijo, da je napredek mogoč tudi brez tovrstnih napitkov. Kako nujne so torej beljakovine v prahu, na primer sirotkine beljakovine ali rastlinske (sojine, grahove, konopljine, riževe itn.)? Katere so največje prednosti, ki jih imajo napitki, pripravljeni iz proteinov v prahu? Ponujamo vam nekaj osnovnih napotkov, ki vam bodo zagotovo pomagali pri tem, da sprejmete informirano odločitev, z upoštevanjem svojih specifičnih potreb in pričakovanj …

beljakovine v prahu

Pomen, ki ga imajo beljakovine za mišice in oblikovanje postave

Pogosto se poudarja predvsem vloga, ki jo imajo beljakovine za mišice. Predstavljajo namreč njihove osnovne gradnike. Hkrati pa prispevajo k hitrejši regeneraciji. Načeloma za to niso nujni prav beljakovinski napitki, vendar pa je večinoma to še posebej praktična možnost. Glavna prednost proteinskih napitkov je nedvomno v tem, da je mogoče z izjemno nizkim kaloričnim vnosom telesu zagotoviti nadpovprečno količino proteinov, česar ne bi bilo mogoče doseči z nobenim živilom, saj gre tu za zelo koncentrirano obliko. Beljakovinski napitki se pripravijo izredno hitro in enostavno, ne glede na to, kje se nahajate. Danes pa so na voljo v številnih različicah, zato ne bo težko najti takšnega napitka, ki vam bo zares ustrezal, kar zadeva okus, kar pomeni, da ga boste pili z veseljem. Seveda so možne povsem nevtralne beljakovine v prahu, brez dodatka arom in barvil, če vam ta možnost bolj ustreza. Vsekakor je torej mogoče reči, da si lahko s tem dodatkom bistveno olajšamo pot do želenega cilja in obenem prihranimo kar nekaj časa, ki bi ga morali sicer posvetiti načrtovanju in pripravi obrokov.

Zakaj so beljakovine po treningu še posebej pomembne?

Idealno naj bi bilo, da zaužijemo beljakovine po treningu, približno v roku 20 minut ali najpozneje v 45 minutah po zaključeni vadbi. Takrat bo namreč izkoristek najboljši, obenem pa bo to spodbudilo regeneracijo, kar je, kot že omenjeno, eden glavnih pozitivnih vplivov, ki ga imajo beljakovine za mišice po treningu. Okrevanje med posameznimi vadbami bo s pomočjo proteinskih napitkov krajše, posledično pa bo možen hitrejši napredek, ne glede na to, ali se trenutno ukvarjate predvsem z izgubo odvečne maščobe oziroma kilogramov ali pa morda delate na masi. Čeprav gre za nizkokalorične napitke, pa so običajno dovolj nasitni, da boste lažje počakali do naslednjega večjega obroka. Nikakor pa ni nujno, da uporabo proteinskih napitkov omejite izključno na čas po vadbi, ampak jih je mogoče uporabljati po potrebi. Če imate zelo specifične cilje, je glede optimalnega načina uživanja proteinskih napitkov seveda smiselno pridobiti še mnenje strokovnjaka za področje športne prehrane in dodatkov.

beljakovine po treningu

Beljakovine v prahu, iz katerih se v hipu pripravijo beljakovinski napitki

Iščete kakovostne proteine v prahu, iz katerih boste nato praktično kjer koli in kadar koli pripravljali napitke? Potem ste na pravem mestu. V spletni trgovini THE Nutrition boste našli natanko tisto, kar potrebujete. Naša ponudba ni omejena samo na sirotkine beljakovine v prahu, ampak so vam poleg sirotkinih na voljo še mnoge druge vrste proteinov v prahu, iz katerih je mogoče pripraviti napitke, ki so primerni tudi za vegane. Med rastlinskimi proteini v prahu je mogoče med drugim najti sojine, riževe, konopljine in grahove. Hkrati pa proteini niso edini izdelki, ki jih že več kot desetletje izdelujemo za svoje zveste kupce. Tako boste v naši trgovini denimo našli tudi kakovostne aminokisline, kot je na primer mešanica BCAA. Kot morda veste, je to kombinacija valina, levcina in izolevcina,  ki je denimo izredno priporočljiva za lažje hujšanje, saj pomaga pri hitrejšem kurjenju maščob. Če potrebujete kakršno koli pomoč pri izbiri najustreznejših izdelkov zase, se lahko kadar koli obrnete na nas. Z veseljem vam bomo pomagali s strokovnim nasvetom, saj smo v letih delovanja pridobili ogromno znanja in dragocenih izkušenj na področju dodatkov za športno aktivne.