Beljakovinski napitki so vir vseh za zdravje potrebnih beljakovin

Beljakovinski napitki ali beljakovine v prahu so prehranska dopolnila, ki so namenjena večjemu vnosu beljakovin. Človeško telo potrebuje beljakovine za optimalno delovanje. Te so sestavljene iz aminokislin. Aminokisline so osnovni gradniki mišic in so zato ključne pri njihovi sintezi, pomagajo pa tudi pri sintezi določenih hormonov, pomagajo k boljšemu delovanju imunskega sistema in so nasploh nujno potrebne za dobro delovanje organizma. Beljakovine najdemo predvsem v hrani živalskega izvora, kot je meso, mleko in jajca, v rastlinah pa je beljakovin manj in so težje prebavljive. Če s svojo prehrano ne dobimo zadostno količino kakovostnih beljakovin oziroma smo podvrženi večjim telesnim naporom, si lahko pomagamo tako, da uživamo prehranska dopolnila, kot so napitki oziroma beljakovine v prahu.

VEČ O PRODAJI BELJAKOVINSKIH IZDELKOV

Beljakovinski napitki in beljakovine v prahu

Beljakovinski napitki so napitki, ki so bogati z beljakovinami. Pripravimo si jih lahko doma v lastni režiji, na prodaj pa so tudi vnaprej pripravljeni v steklenicah in plastenkah. Ti so bolj obstojni kot doma pripravljeni napitki in so na voljo v več okusih, na primer čokoladi in vanilji. Športniki največkrat prisegajo na beljakovine v prahu, ki jih potem sami po potrebi zmešajo z vodo, mlekom ali jogurtom. Te vsebujejo velik delež lahko prebavljivih beljakovin in zelo malo maščob in ogljikovih hidratov. Ponavadi so narejeni iz mleka, med njimi so najpopularnejše sirotkine beljakovine in kazein, oziroma so rastlinskega izvora, na primer iz soje, graha, konoplje ali riža. Beljakovine v prahu se danes največ uporabljajo v športu, saj zagotavljajo, da se mišice po treningu hitro regenerirajo.

Beljakovinski napitki za hujšanje

Za izgubo telesne teže so se v številnih študijah izkazali beljakovinski napitki. Za hujšanje imajo več pozitivnih lastnosti: spodbujajo občutek sitosti, saj znižujejo hormone lakote in zvišujejo hormone, ki zavirajo apetit. S tem se podaljša občutek sitosti, zaradi česar je manj verjetno, da bomo posegli po prigrizku. Obstaja še dodaten razlog, zakaj delujejo beljakovinski napitki za hujšanje: ti namreč zvišujejo metabolizem in tako pripomorejo k večji porabi kalorij. Seveda pa ne smemo pozabiti na treninge z utežmi, saj prav ta in zaužiti beljakovinski napitki (oziroma beljakovine v prahu) pripomorejo k povečanju mišične mase, ki posledično porabi še več energije.


Beljakovinski napitki za hujšanje

Beljakovine v prahu

Beljakovine pred treningom ali po treningu?

V fitnes industriji se je dolgo časa postavljalo vprašanje, ali je dobro zaužiti beljakovine pred treningom oziroma po njem. Stroka se je kmalu zedinila, da je po treningu potrebna hitra regeneracija in zato vnos kakovostnih beljakovin. Sčasoma pa se je izkazalo, da zaužite beljakovine pred treningom prav tako pomembno vplivajo na učinkovitost samega treninga. Telo namreč pripravijo na napor tako, da mu zagotavljajo potrebno energijo. Zaradi tega je manj verjetno, da bo telo zaradi potrebe po energiji začelo razgrajati lastne beljakovine v mišicah. In nenazadnje, zaradi zaužitih beljakovin telesu omogočimo dostop do lahko razpoložljive energije, kar posledično privede tudi kakšne dodatne ponovitve vaj.

Kaj so najboljše beljakovine?

Najboljše beljakovine so tiste z najvišjo biološko vrednostjo. To pomeni, da jih lahko telo v kar največji meri absorbira in izkoristi, hkrati pa so zgrajene iz vseh telesu potrebnih aminokislin. Paziti je treba, da vsebujejo vseh devet esencialnih aminokislin, ki jih telo samo ne more sintetizirati. Večina ljudi dobijo vse potrebne beljakovine z raznoliko prehrano, ljudje, ki ne jedo hrane živalskega izvora pa morajo biti pri načrtovanju svojega jedilnika pazljivejši. Če se intenzivneje rekreiramo ali smo podvrženi drugim fizičnim naporom, pri katerih telo potrebuje večji vnos energije, si lahko pomagamo z beljakovinami v prahu. Zadosten je že dnevni vnos 30 g pripravka, ki ga dodamo pijači in si s tem na enostaven način pripravimo okusen napitek. Tako zadostimo vsem povečanim potrebam telesa in zagotovimo hitrejšo regeneracijo mišic. Najboljše beljakovine v prahu, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline so mlečne beljakovine, kazein, sirotkine in sojine beljakovine.

VSE O SIROTKINIH BELJAKOVINAH