Aminokisline za hujšanje: katere so še posebej pomembne?

Aminokisline sodijo med pogost dodatek za športnike, uporabljajo pa se za različne cilje. Tako ni preprostega odgovora na vprašanje o tem, katere so najboljše aminokisline, ampak je to v veliki meri odvisno od vaših pričakovanj. Preden se odločite za nakup, je zato dobro poznati nekaj osnovnih informacij.

Aminokisline in beljakovine – kakšna je razlika?

Sta aminokisline in beljakovine pravzaprav samo dve poimenovanji za isto stvar? Mnogi bi na to vprašanje odgovorili pritrdilno, vendar pa bi se pri tem motili, saj vendarle obstaja pomembna razlika. Aminokisline predstavljajo gradnike beljakovin, te pa nato v našem telesu tvorijo različna tkiva. Pri tem je treba poudariti, da lahko AK razdelimo v dve večji skupini, na t. i. esencialne (9) in na neesencialne. Ključna značilnost prvih je, da jih naše telo ne zmore sintetizirati samo, zato jih moramo nujno vnašati s hrano ali v obliki prehranskih dopolnil.

aminokisline

Mišice in aminokisline: bodybuilding zahteva informiran pristop

Včasih so zaradi specifičnih razlogov potrebne dodatne aminokisline. Bodybuilding je zagotovo ena takšnih okoliščin. Brez kakovostnih dodatkov je tu težko pričakovati ustrezno pridobivanje mišične mase, kar je seveda osnovni cilj. Še posebej pomembne so t. i. BCAA aminokisline. Bodybuilding pa poleg tega zahteva še nekatere druge dodatke. Običajno se priporoča, da se osredotočite na tiste, ki so znani po tem, da pomagajo pri poviševanju ravni testosterona in rastnega hormona. Pri tistih najbolj ambicioznih je nedvomno zelo zaželen nadzor strokovnjaka, vsaj na začetku poti, ki bo spremljal vaš napredek in vam pomagal pri izbiri najustreznejših dodatkov v določenem obdobju treningov.

Katere so najboljše aminokisline za hujšanje?

Velikokrat se svetujejo tudi dodatne aminokisline za hujšanje. V primeru, da vas zanima predvsem hujšanje, so prav tako še posebej dobra izbira BCAA, ki so na voljo v različnih oblikah. Z omenjeno kratico je mišljena mešanica treh esencialnih AK, in sicer so to izolevcin, levcin in valin. Pri posameznih izdelkih se razmerje med njimi spreminja, prav od tega razmerja pa je močno odvisna učinkovitost oziroma vpliv na uspešnost hujšanja, zato morate biti pri izbiri previdni.

aminokisline bodybuilding

Na kaj paziti, ko kupujete aminokisline BCAA za hujšanje?

Če vas zanimajo predvsem najboljše BCAA aminokisline za hujšanje, vam svetujemo, da ste pozorni na delež levcina v posameznem izdelku. Prav to je namreč najpomembnejša esencialna AK za hujšanje, kot je dokazano z več študijami. Zakaj je torej levcin izredno pomemben za hujšanje? Razlog za to se skriva v dejstvu, da spodbudi povečano porabo energije, posledično pa je proces kurjenja maščob hitrejši oz. uspešnejši. Morda bo prav to tista pika na i, ki vam bo pomagala, da se končno znebite odvečnih kilogramov in preoblikujete svojo postavo ter posledično pridobite več samozavesti. Zavedamo se, da gre za proces, ki je vse prej kot enostaven. Čeprav morata biti temelj primerna prehrana in zadostna količina gibanja oziroma treninga, pa malce pomoči na tej poti zagotovo ne škodi.

Kaj pa aminokisline za okrevanje po poškodbah?

Aminokisline pa vam lahko ne nazadnje pomagajo tudi pri poškodbah, saj poskrbijo, da je proces okrevanja mnogo hitrejši, kot bi bil sicer. Primernejša izbira kot BCAA je sicer v tem primeru glutamin, ki ga prav tako uvrščamo med esencialne AK. Če imate kakršna koli vprašanja v povezavi z dodatki za športnike, tako profesionalne kot rekreativne, vam pri spletni trgovini THE Nutrition z veseljem priskočimo na pomoč s strokovnimi napotki. Obenem pa vas vabimo, da si ogledate našo bogato ponudbo izdelkov za športnike, ki jih proizvajamo sami, in to že vse od leta 2006. Med drugim boste v naši spletni trgovini seveda našli BCAA in glutamin, pa tudi kombinirano različico. Pomagali vam bomo, da izberete optimalno možnost za svoje potrebe, kar bo omogočilo hiter napredek proti zastavljenemu cilju.