Aminokisline v hrani in vrste

Aminokisline so v hrani prisotne v različnih živilih predvsem živalskega, pa tudi rastlinskega izvora. Ker so v funkciji osnovnega gradnika beljakovin, je pomembno, da jih v telo vnesemo v zadostni količini. Nekatere telo proizvede samo, ostale pa je potrebno pridobiti s prehrano ali z aminokislinskim prehranskim dopolnilom, ki ga je mogoče kupiti v vseh dobro založenih trgovinah s športno prehrano, kot je na primer THE Nutrition.

Ločimo več vrst aminokislin: neesencialne (te proizvede telo samo) ter esencialne in BCAA (te aminokisline najdemo v prehrani oziroma dodatkih).

aminokisline v prehrani

Delovanje aminokislin

Aminokisline v hrani in tiste, ki jih naše telo proizvede samo, pomembno prispevajo k delovanju celotnega organizma. Aminokisline v prehrani vplivajo na izgradnjo beljakovin (alanin, prolin), rasne hormone (arginin), razvoj mišičevja (asparaginska kislina), rast mišic in kosti (glicin), imunski sistem (lizin), celjenje ran in razstrupljanje telesa (metionin), aminokisline vplivajo na trebušno slinavko in na zdravljenje sladkorne bolezni (ornitin), na izdelovanje hormonov in izboljšanje spomina (fenilanin), na prebavo (treonin), živčevje in razpoloženje (tirosin), prenos kisika po krvi (valin), aminokisline v hrani in ostale pa vplivajo tudi na lepo kožo (cistin).

Aminokisline v prehrani pospešujejo tudi presnovo in pomagajo pri hitrejšem topljenju maščob. Iz telesa odstranjujejo odpadne snovi in organske kisline ter tako pomagajo pri oblikovanju telesa in vsesplošnem dobrem počutju.

Kot vidimo, brez aminokislin ne gre, zato je bistvenega pomena, da telesu zagotovimo aminokisline tudi v hrani.

Kako do aminokislin v prehrani?

Aminokisline v prehrani najdemo predvsem v beljakovinsko bogatih živilih, največ:

  • v mleku in mlečnih izdelkih, jajcih, mesu (aminokisline v hrani živalskega izvora prevladujejo predvsem v perutnini, divjačini, teletini in svinjini), v morski hrani (lignjih, školjkah, rakcih), aminokisline v prehrani je mogoče najti v pšeničnih kalčkih in nekaterih mokah,
  • vegetarijanci in vegani najdejo aminokisline v hrani predvsem v avokadu, fižolu, špinači, zelju in sadju, veliko aminokislin v prehrani pa je tudi v oreščkih (arašidi, mandeljni, lešniki, kokos), semenih ter v soji in čičeriki.

Tisti, ki se prehranjujejo izključno s hrano rastlinskega izvora, lahko imajo pri zagotavljanju aminokislin v prehrani težave. Če se vam zdi, da zaradi prehrambnih navad ne dobite dovolj aminokislin v hrani, predlagamo najprej posvet z zdravnikom, nato pa s primernim nutricionistom, ki vam bom lahko svetoval primerne dodatke z vsebnostjo teh pomembnih elementov.

Kdaj aminokislin v hrani ne dobimo dovolj?

Kot smo videli, so aminokisline v hrani pogoste, vendar se vseeno večkrat pojavi potreba po vnosu aminokislin z dodatki, predvsem ob restriktivnih dietah izključno rastlinskega izvora (vegetarijanci, vegani, frutarijanci, presnojedci idr.), povečane potrebe pa se pojavijo tudi pri nekaterih težavah in boleznih (ulcerativni kolitis in Chronova bolezen), pri hitrejšem okrevanju po poškodbah ter pri povečani športni aktivnosti - aminokisline so pomembne za bodybuilding in druge naporne športne aktivnosti (v tem primeru aminokislin v prehrani ne moremo zagotoviti dovolj), saj predstavljajo BCAA kar 35 odstotkov celotne mišične mase, vplivajo pa tudi na nižjo stopnjo maščobnega tkiva, tako da so prehranska dopolnila z aminokislinami dober pripomoček pri hujšanju. Športniki po dodatkih z aminokislinami posegajo predvsem zato, ker na ta način telo prihrani energijo, ki jo potrebujemo za gradnjo mišic iz beljakovin, zmanjšajo uživanje prevelikih količin mesa in z njimi uravnavajo svojo presnovo.

Če vas zanima več informacij o tem, kako do kvalitetnih aminokislin v hrani ali kateri dodatki bi bili za vaš primer najboljši, se lahko obrnete tudi na podjetje THE Nutrition. Na spletni strani so pregledno razvrščeni vsi izdelki, ki vključujejo aminokisline, proteine, zdrave ogljikove hidrate ter druge vitamine in minerale. Prijazni in usposobljeni strokovnjaki bodo z vami delili bogate izkušnje in poglobljeno znanje o aminokislinah v prehrani, življenjskem slogu in vadbi, tako da bo vaš trening kar najbolj uspešen, svetujejo pa tudi vsem, ki želijo le oblikovati svoje telo ali vnesti vitamine in dodatke, ki jim morda primanjkujejo.

aminokisline bodybuilding