Kako zaščitna maska za obraz pomaga pri preprečevanju okužb?

Epidemija novega korona virusa je zamajala celoten svet. Srečo imamo, da lahko njegovo širjenje zamejimo že z nekaj preventivnimi ukrepi, ki niti niso preveč grobi. Eden izmed njih je dosledno upoštevanje varnostne razdalje, drugi je razkuževanje rok in površin, ki se jih pogosto dotikamo, kot tretji – ki je verjetno tudi najbolj uporaben – pa se omenja nošenje zaščitnih mask za obraz. Maske za zaščito dihal niso nič novega. Ljudje v nekaterih poklicih jih morajo nositi ves čas opravljanja dela. So pa maske relativno nov pojav med preostalo populacijo, zato je zelo pomembno, da delovanje mask natančno razložimo, poskrbeti pa moramo tudi za nasvete o tem, kako si masko pravilno namestiti in sneti. Samo tako bomo namreč pripomogli k preprečevanju širjenja nove koronavirusne bolezni.
Virus Sars-Cov-2 (pa tudi veliko drugih virusov) se prenaša v kapljicah, ki se iz človeške ustne votline izločajo z dihanjem, še nekoliko bolj pa pri govorjenju ali petju ter seveda ob kričanju. Zaščitna maska poskrbi, da se te kapljice vanjo ujamejo in ne preidejo njene stene, skupaj s tem pa stene maske ne prehaja niti virus. Posledično se virus ne širi široko po prostoru, kot bi se to dogajalo, če okuženi ne bi nosil maske. Ker lahko Sars-Cov-2 širimo že nekaj dni, preden zaznamo prve simptome, je zelo pomembno, da masko zmeraj nosimo v zaprtih prostorih ter tam, kjer ne moremo vzdrževati primerne varnostne razdalje. Tako bomo poskrbeli za zaščito drugih ljudi, drugi pa bodo z nošenjem zaščitne maske poskrbeli za nas.

Zaščitna maska za obraz

Na kaj moramo biti pozorni pri nameščanju zaščitne maske?

Pri zaščitnih maskah je izjemno pomembno, da se jo naučimo pravilno nadeti in tudi sneti ter tako zmanjšamo tveganje za okužbo. Pred namestitvijo zaščitne maske za dihala je potrebno poskrbeti, da je naš obraz gladek – dlačice in brada lahko namreč preprečijo prileganje maske, ki tako ne bo tesnila. Če imamo dolge lase, je dobro da jih spnemo v čop ali spletemo v kito, snamemo pa tudi nakit. Nato dobro operemo roke in jih razkužimo. Pred uporabo preberemo navodila na embalaži maske in preverimo datum uporabe. Prepričamo se tudi, da je zaščitna maska za dihala v dobrem stanju. Ko masko namestimo, morajo biti usta in nos z njo popolnoma pokrita, med masko in obrazom pa ne sme biti vrzeli. Prepričati se moramo tudi, da dodatna zaščitna oprema (kot so na primer tudi očala) ne bodo vplivala na zaščito maske. Pri tem lahko opozorimo tudi na dejstvo, da v primeru, ko je zaščitna maska za obraz nameščena pravilno in tudi pravilno tesni, se nam očala zaradi maske ne bodo rosila.
Po namestitvi zaščitne maske moramo preveriti njeno tesnost. To storimo tako, da masko previdno prekrijemo z rokami, brez da bi masko na obrazu premaknili. Pri maskah brez ventila močno izdihnemo, pri maskah z ventilom pa močno vdihnemo. Če maska v nosnem predelu pušča, je potrebno prilagoditi nosni nastavek. Če pride do puščanja ob robu maske, je potrebno ponastaviti oziroma preveriti trakove maske.

Možnost najema zaščitne maske za obraz

Kako zaščitno masko za obraz pravilno sneti, da zmanjšamo možnost okužbe?

Pomembno pa je tudi, kako masko snamemo. Zaščitno masko lahko snamemo šele, ko pridemo na varno območje. Nagnemo se naprej in masko snamemo pod kotom. Masko odvržemo, če pa uporabljamo masko za večkratno rabo, poskrbimo, da jo zapremo v nepredušno posodo. Po tem, ko smo masko sneli, si skrbno umijemo roke. Zaščitne maske za večkratno uporabo operemo (če gre za zaščitne maske izdelane iz blaga) ali jih drugače toplotno obdelamo. Vsekakor pa poskrbimo, da mask ne dajemo v torbice ali žepe, saj se tako možnost prenosa okužbe zelo poveča.