Pošlji povpraševanje

Delovna oblačila – zakaj si jih izposoditi namesto kupiti?


Ustrezna zaščitna delovna oblačila so nujna za zagotavljanje udobja in varnosti na številnih delovnih mestih v industriji, zdravstvu in drugih panogah. Ne samo, da neprimerna oblačila mečejo slabo luč na ugled podjetja, neupoštevanje varnostnih standardov lahko vodi do nesreč, ki bi se jim bilo sicer moč izogniti. Najboljša delovna oblačila so taka, o katerih zaposleni niti ne razmišlja preveč. Vedno so mu na voljo, so udobna, čista, dovolj praktična ter varna za delo.

Najem delovnih oblačil predstavlja celostno rešitev, ki razbremeni podjetje in poskrbi, da se osredotoči na svoje delo in ne izgublja nepotrebnega časa s stvarmi, ki jih je mogoče enostavno delegirati drugim. Gre za stroškovno učinkovito rešitev, ki izboljša delovne pogoje, produktivnost zaposlenih in hkrati krepi dobro podobo podjetja v očeh javnosti.


Kakšna morajo biti zaščitna delovna oblačila?

Predvsem morajo delovne obleke ustrezati predpisani zakonodaji in standardom, ki urejajo področje delovanja določene industrije. Gostinski obrati in delo v kuhinji ali strežbi zahtevajo praktičnost, neovirano gibanje in hkrati privlačen videz, če imajo zaposleni stik s strankami. Živilska industrija ima zelo stroge higienske zahteve, ki jih je treba do potankosti izpolnjevati, pri varjenju in delu z vročino pa je potrebno poskrbeti za varovalno obleko, ki ščiti pred plamenom, iskrami in toplotnim sevanjem.

Zahtevni delovni pogoji pogosto zahtevajo dobro vidno obleko in hkrati zaščito pred mrazom. Najboljši materiali so taki, ki so trpežni in vzdržljivi. Delovne obleke bi morale biti zasnovane tako, da jih je možno popraviti in ne zgolj zavreči, ko pride do nepredvidenih poškodb, obenem pa je dobro, če se omogoči njihovo reciklažo. Iz povsem obrabljenih oblek je tako možno ustvariti nekaj novega. Če to ni mogoče, jih je potrebno vsaj odgovorno zavreči, da ne škodujemo okolju. Obleke morajo biti kvalitetne, certificirane in vedno v skladu z najnovejšimi standardi panoge.

S tem, ko se odločimo za najem delovnih oblačil pri mednarodno uveljavljenem podjetju, si zagotovimo, da so delovne obleke varne, materiali pa testirani in zares kvalitetni. Standardne kolekcije zaščitnih delovnih oblačil so preproste, tako da ustrezajo potrebam različnih podjetij.


Zaščitna delovna obleka

Delovna oblačila po meri

Čeprav se enkraten nakup delovnih oblek zdi kot bolj smiselna in tudi cenejša možnost, temu ni tako. Popravila, logistika, čiščenje in splošno vzdrževanje nam predstavlja velike stroške, mnogi izmed katerih so nepredvideni. Za nakup se nekatera podjetja odločijo zaradi želje po edinstvenem unikatnem dizajnu, ki bi delovne obleke njihovega podjetja že na prvi pogled ločil od drugih v isti branži. A vedeti je treba, da je tudi pri najemu kolekcije obleke vedno mogoče prilagoditi zahtevam naročnika. Prilagodi se lahko le posamezne dele (recimo dolžino, žepe, gumbe) ali pa se z ekipo oblikovalcev razvije čisto posebne, unikatne modele.

Obseg prilagoditev vpliva na dostavne roke, a ti načeloma niso daljši od 6 tednov. Vsako načrtovanje kolekcije seveda poteka v tesnem sodelovanju z naročniki, da se dobro prepozna njihove želje, poskrbi za prilagoditve, dobavo in pomerjanje. Za prilagojene kolekcije se med drugim pogosto odločajo uspešna, razpoznavna podjetja in multinacionalke, ki želijo izstopati iz konkurence in narediti svojo blagovno znamko še bolj vidno.


Zakaj se torej najem delovnih oblačil splača?

Če se odločimo za najem, so nam čista delovna oblačila po meri vedno na voljo. Podjetje oziroma zaposleni se ne rabijo ukvarjati s čiščenjem in morebitnimi popravili, če se med delovnim procesom določen kos oblačila poškoduje. Namesto tega se lahko popolnoma osredotočijo na svoje delovne naloge in jim posvetijo vso potrebno pozornost.

Skrb za obleke lahko predstavlja zgolj še en dodatni vir stresa za zaposlene, ki pa ga lahko na enostaven način eliminiramo. Na tak način se prihrani ogromno časa, ki bi se sicer namenilo čiščenju, vzdrževanju, popravilom in skladiščenju. Mesečni najem zaščitnih delovnih oblek zajema vse: nakup, zamenjavo poškodovanih oblačil in sezonske spremembe, logistiko … To tudi pomeni, da najem predstavlja manjši strošek kot če bi obleke kupili. Že za samem začetku ne potrebujemo nobene investicije, saj plačamo le mesečni najem – sam nakup oblek pa bi nam lahko, odvisno od varnostnih predpisov in števila uslužbencev, predstavljal velik znesek. Z najemom se izognemo nepredvidenim dodatnim stroškom.


Higienska neoporečnost po najvišjih standardih

Reden odvoz umazanih oziroma poškodovanih oblačil in učinkoviti pralni procesi poskrbijo, da se zagotovi popolna dezinfekcija. Industrijsko pranje se razlikuje od navadnega domačega, saj je bistveno bolj intenzivno in dejansko zagotavlja higiensko neoporečnost do take mere, da oblačila zares zadostijo higienskim standardom. S sistemi se lahko nadzoruje ne le temperaturo pranja, temveč tudi doziranje kemikalij in vrednost pH.

V nasprotju z industrijskim, se pri navadnem pranju odstrani le vidni del umazanije, kar pogosto ni dovolj. Čistoča je bistvenega pomena predvsem v zdravstveni in živilskopredelovalni industriji.  Najem oblačil ima pozitiven vpliv tudi na okolje, saj pranje in sušenje pri specializiranem podjetju predstavlja nižji letni ogljični odtis.