Delovna oblačila ščitijo in olajšajo vsakdanje delo

Delovna oblačila ali uniforme so sestavni del mnogih poklicev. Čeprav ob besedi »uniforma« najprej pomislimo na policiste, gasilce, vojake ali zdravnike, je delavcev, ki ob opravljanju svojega dela nosijo določeno delovno oblačilo, mnogo več. Namen delovne uniforme namreč ni le prepoznavnost in identifikacija z določenimi nalogami poklica, pač pa tudi zaščita, ki jo mora oblačilo nuditi tistemu, ki jo nosi.

Nudenje določene stopnje varnosti in funkcionalnost sta lastnosti delovnega oblačila, ki imata absolutno prednost pred običajnimi oblačili. Med kose delovnih uniform sodijo tako hlače, srajce, jopiči, majice, čepice, predpasniki, kombinezoni, krila in seveda tudi poklicu primerna obutev. Oblačila morajo biti izdelana po predpisanih standardih, iz trpežnih in vzdržljivih materialov, ki se jih lahko pogostokrat pere. Določeni poklici zahtevajo delovna oblačila s posebnimi dodatki – našitimi odsevniki, dodatnimi žepi ali ojačitvami na predelih, ki so najbolj izpostavljena poškodbam, in tako zaščitijo delavčevo telo. Vse pogosteje se podjetja in ustanove, kjer morajo zaposleni nositi delovna oblačila zavedajo, kaj pri delovnih uniformah pomenijo dizajn, kakovostno izdelana oblačila in prvi vtis, ki ga zaposleni naredi, ko se prvič pojavi pred stranko. Izbira delovnih oblačila je zato pomemben proces, saj delavec predstavlja svoje podjetje in ni vseeno, kako je videti. Delovna oblačila so tako vse pogosteje v barvah podjetja, za katerega zaposleni delajo, opremljena z njihovim logotipom ali sloganom.

Delovna oblačila so lahko ukrojena in izdelana po meri, kar pomeni, da osebju pristajajo kot ulita. Zato zaposleni že na prvi pogled deluje izjemno urejeno in profesionalno.

Delovna oblačila za gostince

Gostinstvo je zelo široko področje, na katerem se zaposlujejo tako kuharji, natakarji, slaščičarji, peki, vinarji, strežniki in hotelirji. Njihova delovna oblačila morajo biti preprosta za vzdrževanje, dizajnersko oblikovana, antistatična, predvsem pa funkcionalna, saj naštete poklice ščitijo pred različnimi tekočinami in umazanijo. Izdelana morajo biti iz naravnih materialov, da so prijetna za nošenje, ter ustrezati vsem HACCP standardom. Delovna oblačila za gostince so najpogosteje srajce, bluze, hlače, predpasniki, zaščitne halje, kape in telovniki. Zelo pomembno je tudi, kako so uniforme za gostince narejene – na kakšen način se zapenjajo, ali imajo všit poseben sistem za enostavnejše dvigovanje rok, so ergonomsko oblikovana, kje imajo določene ojačitve. Materiali, iz katerih so izdelana oblačila za gostince, morajo biti primerna za industrijsko pranje. Ni tudi vseeno, kakšne barve so uniforme poklicev na gostinskem področju. V kuhinji prevladujeta črna in bela barva, za urejen videz uniforme so zelo pomembni detajli – obrobe v živi barvi, barvni gumbi, ruski ovratnik,..

Delovna oblačila za gostince so lahko tudi personalizirana – zaposleni na svoji uniformi nosijo izvezeno svoje ime in priimek, lahko imajo drugačno barvno kombinacijo kot ostali člani delovne ekipe, kroji in detajli delovne oblike so lahko prilagojeni in zašiti po meri zaposlenega.

Delovna oblačila za gostince

Delovna oblačila za zdravstvene delavce

Barve, kroji in materiali so pri delovnih uniformah v zdravstvu pomembni že od samih začetkov zdravstvenih poklicev. Bela barva zdravniških oblačil vzbuja v ljudeh zaupanje. Svetlo modra in zelena barva pa sta barvi, ki ju povezujemo z zaupanjem in zaščito. Delovna oblačila za zdravstvene delavce morajo biti narejena iz lahkih, udobnih materialov, predvsem pa morajo biti preprosta za vzdrževanje, saj se medicinske uniforme zelo pogosto perejo in razkužujejo. Ker morajo biti omenjena oblačila tudi enostavna za hitro preoblačenje, se pogosto zapenjajo s pritiskači ali zadrgo. Opremljena so z zankami za pritrditev identifikacije izkaznice in dodatnimi žepi za pozivnike in shranjevanje predmetov, ki morajo biti vselej na voljo. Med delovna oblačila za zdravstvene delavce sodijo hlače, majice, halje, čepice, predpasniki in zaščitne rokavice. Tudi obutev zdravstvenega osebja mora biti svetlih barv, anatomsko oblikovana in iz materialov, ki jih zlahka očistimo in razkužimo.

Delovna oblačila po meri