Avtomobil na plin - kako izračunati porabo goriva?

Avtomobil na plin pomeni varčnejšo in okolju prijaznejšo alternativo avtomobilu na bencinski pogon. Avtomobil na plin poganja motor na plin, ki izkorišča stisnjen ali utekočinjen naravni plin in ga je mogoče vgraditi v skoraj vsak avtomobil.

kako se s pomočjo informativnega računa izračuna poraba goriva?

Motor na plin - ugodna cena za avtoplin

Motor na plin je, kot pove tudi ime, notranji motor, ki ga poganja plin. Motor vam vgradimo pod prtljažni pokrov in ga tako elegantno skrijemo. Med motorjem na plin in motorjem na klasični bencinski pogon je mogoče enostavno preklopiti, tudi med vožnjo. Kako pa se izračuna poraba goriva?

IZRAČUN PORABE GORIVA S POMOČJO INFORMATIVNEGA RAČUNA


Čeprav vidnejši proizvajalci avtomobilov dandanes prodajajo vsaj en model hibridnega avtomobila, še zmeraj večino prevoznih sredstev poganja bencin oziroma dizel, na kar vedno pogosteje opozarjajo tudi okoljevarstveniki. V podjetju Gen1smo razvili svojo tehnologijo za avtomobile na plin, s katero smo izboljšali lastnosti konkurenčnih proizvajalcev motorjev na plin in smo jo tudi patentirali.


Prednosti avtomobila na plin in motorja na plin

  • Cena: avtomobili na plin so bolj ekonomični kot avtomobili na bencinski pogon. Zmeraj pogosteje se kot alternativa drugim gorivom pojavlja avtoplin. Cena predstavlja približno 60 % cene bencina, hkrati nudi motor na plin tudi večji izkoristek. Prihranek se tako po ocenah giblje nekje med 15 in 20 procenti. Na naši spletni strani lahko uporabite tudi aplikacijo in si odgovorite na vprašanje kakoizračunati porabo goriva.
  • Večji izkoristek motorja na plin: avtomobili na plin omogočajo tudi boljši izkoristek pri izgorevanju goriva, se pravi, da lahko z isto količino plina prevozimo več kilometrov kot z bencinom.
  • Življenjska doba motorja na plin se poveča za približno 35 %.
  • Podaljša se tudi trajanje motornega olja, saj se le-ta ne razgrajuje z bencinom.
  • Življenjska doba katalizatorja in lambda sonde se podvoji.
  • Ni možnosti nastajanja korozije.
  • Avtomobil na plin je tišji, tek motorja je mirnejši.
  • Avto na plin proizvaja manj izpušnih plinov. Avtoplin je netoksičen, prav tako ne prihaja do črnega izpuha in kopičenja sajastih oblog, olje je čistejše.
  • Možnost menjave med motorjem na plin in navadnim bencinskim motorjem je enostavna in je mogoča kadarkoli, tudi med vožnjo.

Avtomobil na plin in varnost uporabe

Motor na plin ni le bolj ekološki, temveč tudi varnejši od klasičnega bencinskega motorja, saj je plinski motor izdelan iz jekla in je še dodatno ojačen (bencinski rezervoar je izdelan iz plastike), da se prepreči možnost poškodb. Ker je motor na plin vgrajen v zadnji del avtomobila (prtljažnik), je tudi manj izpostavljen direktnim udarcem. Tudi v primeru nezgode in v zelo malo verjetnem primeru puščanja avtoplin gori v usmerjenem curku in se ne razlije. Hkrati ima avtoplin tudi omejen razpon gorljivosti (ne gori v koncentraciji pod 5 % in ne nad 15 %).

Kako izračunati porabo goriva avtomobilov na plin?

Na spletni strani podjetja Gen1 vam je na voljo tudi informativni izračun porabe goriva, s katerim se lahko tudi sami prepričate o ekonomičnosti vozila na plin.

izračun porabe gorivaavtomobilov na plin