Prenosnik – kako ujeti dobro kakovost za dobro ceno?

Prenosnik je računalnik sodobnosti. Namizni računalniki se sicer še uporabljajo, a na tržišču vseeno prevladujejo prenosniki. Ti so z leti postali tako zmogljivi, da zdaj zlahka konkurirajo namiznemu računalniku, za povrh pa ga presegajo v več pogledih. Zavzamejo namreč manj prostora in mogoče jih je zlahka prenašati in uporabljati na različnih lokacijah. Zaradi teh prednosti je prenosnik za veliko ljudi postal primarni računalnik, ki ga uporabljajo za delo in razvedrilo. Ni torej čudno, da je nakup novega prenosnega računalnika pomembna odločitev, saj ta izbira intenzivno vpliva na kakovost doživljanja digitalnega sveta.

Cene prenosnikov so zgolj okvir

Cene prenosnikov so seveda prvi kriterij, po katerem lahko razvrstimo potencialne kandidate za nakup. Na splošno razdelimo prenosne računalnike v dve cenovno zelo različni skupini: dražji, poslovni modeli ter cenejši prenosniki za splošno uporabo. Pri tem se ne moremo orientirati po proizvajalcu, saj priznani proizvajalci prenosnikov, kot so DELL, HP, Lenovo in podobni, izdelujejo prenosnike v obeh izvedbah. Razlika med obema je v kvaliteti materialov, kot tudi v različno zmogljivi in zanesljivi notranji opremi. Razkorak med obema izvedbama se jasno odraža že pri stopnji reklamacij: prenosniki poslovnega modela se reklamirajo za nekajkrat manj od modelov za široko potrošnjo.

Prenosniki DELL – razlika med poslovno in široko potrošno linijo

Priznani proizvajalec DELL izdeluje prenosnike v poslovni in široko potrošni liniji. Primeri poslovnega prenosnika so njihovi modeli Latitude in Precision, med modele široke potrošnje pa spadajo Vostro, Inspiration in XPS. Novi prenosniki iz poslovne linije so trikrat dražji od tistih za široko potrošnjo, vendar imajo zato trikrat daljšo življenjsko dobo in neprimerno manj reklamacij. Razlogov za tako veliko razliko je mnogo: poslovni prenosniki DELL imajo ohišje narejeno iz ojačane plastike, ki dobro kljubuje udarcem. Baterije imajo podvojene celice, zato je njihova zmogljivost večja od običajnih baterij, hladilni sistem pa je močnejši, kar ugodno vpliva na pričakovano življenjsko dobo prenosnika. Poleg tega pa prenosnike DELL poslovne linije odlikuje kvaliteten mat zaslon, ki je prijaznejši do oči in omogoča boljše barvne kontraste.

Novi prenosniki niso vedno najboljša rešitev

Prenosniki poslovne linije so res veliko bolj kvalitetni računalniki, vendar predstavlja njihova visoka cena precejšnjo prepreko za mnoge. Močan kompromis pa sklenemo, če se namesto za tako kvaliteten prenosnik raje odločimo za bolj cenovno dostopen model, sploh če nameravamo prenosnik uporabljati intenzivno. V tem primeru je bolje, da se seznanimo še s ponudbo obnovljenih računalnikov. Obnovljeni računalniki poslovne linije so ponavadi stari le nekaj let in so se uporabljali v večjih podjetjih, kjer se za zamenjavo računalniške opreme odločajo vsake tri ali štiri leta. Taki računalniki resda niso prišli naravnost iz tovarne, vendar so vse potencialne napake v njihovi opremi v tem času že odpravljene, poleg tega pa so pred vnovično prodajo temeljito pregledani, očiščeni in servisirani. Obnovljeni računalniki poslovne linije, ki so stari nekaj let, imajo zaradi kvalitetne izdelave še vedno daljšo življenjsko dobo kot prenosniki široke potrošnje iz trgovine, kar je poleg nadstandardne opreme še dodaten razlog za njihov nakup.

Preberite si več o prednostih nakupa rabljenega računalnika

Kvaliteten prenosnik je dobra naložba

Vsi bi radi imeli kvalitetne prenosnike, ki delujejo zanesljivo in hitro, za kar najbolj ugodno ceno. Novi prenosni računalniki široko potrošne linije, čeprav so cenovno ugodni, pa po kakovosti ne morejo konkurirati prenosnikom poslovne linije, tudi če so ti že nekaj let stari in rabljeni. Ko se odločamo za nakup, obisk trgovine mogoče ni najboljši način izbire prenosnega računalnika: tam sicer lahko preizkusimo in vidimo nekaj modelov, vendar obstaja velika verjetnost, da tudi v boljše založenih trgovinah visoko kvalitetnih prenosnikov poslovne linije nimajo. Če se zanimamo torej za poslovne prenosnike, sploh če so ti obnovljeni, je najbolje raziskovati na spletu, kjer bomo zlahka našli podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo takšnih prenosnikov, ki so kvalitetni, a tudi cenovno ugodni.