Kako učinkovito zaščititi – sebe in svoje digitalne naprave

Vse večji del našega življenja preživimo v digitalnem svetu, ker se lahko na zelo enostaven način povezujemo s svetom, se zabavamo, nakupujemo in plačujemo račune. Pametni telefoni, tablice in računalniki so tako postali sestavni del našega vsakdana. Ob vsem udobju in praktičnosti, ki nam je na voljo, pa včasih zlahka zanemarimo povsem enostavne korake, s katerimi lahko znatno zaščitimo svoje podatke, pa tudi naprave, s katerimi dostopamo v digitalni svet.

Zaščita digitalnih naprav pred krajo

Prenosniki, tablice in pametni telefoni vsebujejo veliko podatkov o nas, zato je najvažneje, da najprej poskrbimo, da nam teh naprav ne ukradejo. Včasih zadostuje že en nezbran trenutek ali preusmerjena pozornost in naprava na mizi v kavarni izgine neznano kam. Bolje je, da imamo pametne telefone pri sebi, prenosnike pa dodatno zaščitimo tako, da jih s posebno ključavnico priklenemo ob večji predmet, na primer mizo. Tako lahko gremo brez skrbi celo na stranišče, ne da bi morali s seboj odnesti še prenosnik.

Mogoče se niti ne zavedamo, ampak neznanci lahko z opazovanjem zaslona naše naprave veliko izvejo o nas. Da bi se izognili neželenim pogledom, si je dobro omisliti posebne filtre za zaslone, ki onemogočajo jasen pogled na vsebino zaslona od strani. (Novi modeli prenosnih računalnikov HP imajo ta filter že serijsko vgrajen.)

Zaščita prenosnikov

Zaščita podatkov na digitalnih napravah

Svoje podatke zaščitimo tako, da dostop do njih čim bolj otežimo. To dosežemo z dobrimi gesli in antivirusnimi programi. Pri geslih je pomembno, da so neintuitivna (ne uporabljajte svojih rojstnih dnevov) in da jih vestno uporabljamo. Če so namreč naša gesla naložena v spomin digitalne naprave, nam ob morebitni kraji naprave prav nič ne pomagajo zaščititi podatke. Proizvajalci nekaterih prenosnih računalnikov skušajo svojim uporabnikom ponavljajoče vnašanje gesel olajšati: boljši prenosni računalniki HP imajo na primer vgrajen čitalec prstnih odtisov, ki deluje kot osebno geslo uporabnika. Če bi prav zaradi čitalca dosledno uporabljali svoje geslo, je mogoče bolje, da investiramo v bolj kakovosten prenosnik, pa naj je ta že rabljen, a zato cenovno dostopen, kot pa da vztrajamo pri cenejšem prenosniku brez učinkovite zaščite gesel.

Antivirusni programi nudijo optimalno zaščito le, če se sproti posodabljajo, vključno z vsemi uradnimi posodobitvami sistema. Na voljo je več kvalitetnih brezplačnih programov, ki ščitijo naše podatke pred vdori virusov. Če jih zaznajo, očistijo ali izbrišejo okužene datoteke, lahko pa te datoteke osamijo, da preprečijo nadaljnjo škodo.

Navade, ki nas ogrožajo v digitalnem svetu

Ko uporabljamo svoje digitalne naprave v odprti wifi povezavi, s tem odpiramo vrata do vseh svojih gesel in ostalih podatkov celo najbolj povprečnim hekerjem. Bolje je, da za to uporabljamo VPN (virtual privat network) ali programe, ki omogočajo enkripcijo podatkov. Še bolj se razgaljamo, včasih celo dobesedno, če puščamo odprte svoje profile na socialnih omrežjih, da so na vpogled komer koli. Mogoče neznanci z našimi zasebnimi slikami ne bodo ravno vdrli v naš bančni račun, lahko pa pride do marsikatere neljube situacije. Najbolj pa si lahko škodimo sami, če odpiramo neznana elektronska sporočila s priponkami končnice .exe (najverjetneje virus) ali nasedamo sporočilom, da banke potrebujejo potrditev naših gesel (phishing). Previdno torej vedno, ko dajemo svoje podatke, še posebej če bi njihova zloraba lahko privedla do finančne škode.

Po drugi strani pa nam dobra navada, da redno shranjujemo vse pomembne digitalne dokumente v obliki varnostnih kopij, reši potencialno katastrofo ne le pri ukradenem prenosniku, ampak tudi če pride do kakšne tehnične napake. Varnostne kopije naj bodo na shranjene na zunanjem trdem disku ali ključku, kjer je dobro imeti tudi kopije certifikatov, ki jih uporabljamo na spletu.

Varnost v digitalnem svetu je v veliki meri odvisna prav od nas. Pazimo torej na svoje naprave in ne nasedajmo vsemu na spletu, kar zveni preveč lepo, da bi bilo res. Velikokrat namreč res ni.

Zaščita prenosnikov pred nevarnostmi na spletu