Kako poceni do kvalitetnega prenosnika?

Kupovanje novega prenosnika je lahko precej stresno. Prenosniki so postali tako pomemben del našega življenja, da za svoj denar pričakujemo kvaliteten in zanesljiv izdelek, ki nam bo dobro služil vrsto let. Večina ljudi se odpravi v trgovine, kjer je izbira včasih tako pestra, da je težko natančno razločiti razlike med posameznimi modeli. Do kakovostnega prenosnika po ugodnih cenah pa je mogoče priti še drugače: lahko se na primer odločimo za nakup rabljenega prenosnika ali za nakup tovarniško obnovljenega (“refurbished” oz. “renew”) računalnika.

Novi prenosniki

Novi prenosniki se zdijo res najbolj varna naložba. Imajo garancijo proizvajalca, pred prodajo so prestali zahtevne tovarniške teste in vse njihove komponente so nove. Razlikujejo pa se seveda modeli med sabo. Cenovno ugodni modeli so namenjeni splošnim uporabnikom, ki imajo svoj prenosnik predvsem za surfanje po netu, pregledovanje socialnih omrežij in pošiljanju elektronske pošte. To so dokaj nezahtevne naloge, zato imajo ti novi prenosniki zgolj osnovno opremo. Zahtevnejši uporabniki, ki prenosnik rabijo za svoje delo, na primer programerji, oblikovalci, a tudi resni igralci računalniških igric, pa pričakujejo od svojega prenosnika več, zato posegajo po poslovnih modelih le-teh. Ti so narejeni iz kvalitetnejših in bolj robustnih materialov in imajo boljšo opremo, na primer učinkovitejši hladilni sistem, kvalitetnejše baterije in boljši zaslon. Prenosnik poslovne linije prenese veliko bolj intenzivno in dolgotrajno uporabo, saj je njegova življenjska doba večkrat daljša od prenosnikov namenjenega splošni uporabi. Res pa je, da je njegova cena višja od modelov za široko potrošnjo.

 “Refurbished” ali “renew” računalniki – tovarniško obnovljeni računalniki

Včasih se računalniki vrnejo v tovarno, preden pridejo do končnih uporabnikov. To se zgodi, če se med transportom poškoduje embalaža, če naročnik odpove naročilo ali proizvodnja presega pričakovano prodajo v trgovinah. V takih primerih so računalniki vrnjeni v tovarno, kjer so spet pregledani, testirani in vrnjeni na trg pod oznako “refurbished”, kar pomeni obnovljen, v tem primeru tovarniško obnovljen. Priznan proizvajalec prenosnikov HP ima za take primere razvit poseben program testiranja, HP Renew Program, ki skrbi, da so računalniki s to oznako v vseh pogledih primerljivi z novimi. Kljub nižji ceni so enako zmogljivi kot novi in zato deležni enake garancije. “Renew” računalniki so prijazni tudi do okolja, saj so vrnjeni v uporabo in ne pristanejo na deponijah.

Poceni prenosnik

Renew prenosniki

Obnovljeni rabljeni prenosnik

Če iščemo kakovosten prenosnik, mogoče res ne pomislimo najprej, da bi kupili obnovljeni rabljeni prenosnik. A zavedati se moramo, da je na primer prenosnik HP, kot tudi prenosniki DELL in prenosniki drugih priznanih proizvajalcev, na voljo še v poslovnih modelih. Poslovni modeli so že v osnovi veliko bolj kakovostno zgrajeni: varuje jih ojačano ohišje, tipkovnice so vzdržljivejše, saj so namenjene dolgotrajni uporabi, njihovi zasloni so z mat filtrom prilagojeni delu tudi pri bleščeči svetlobi in baterije imajo neprimerno daljši razpon. Odlikuje jih tudi boljša notranja oprema: naloženi so učinkovitejši varnostni programi in zmogljivost posameznih komponent je večja. Taki prenosniki tudi po nekaj letih uporabe s svojim zanesljivim delovanjem prekašajo prenosnike za širšo uporabo. Temeljito obnovljeni in servisirani prenosniki (HP, DELL itd.) poslovne linije so cenovno dostopnejši od novih in predstavljajo dobro investicijo glede na kakovost, ki jo za ta denar dobimo. Kljub temu, da so že rabljeni, je velika verjetnost, da nam bodo zanesljiveje in dlje služili kot novi prenosniki, namenjeni širši uporabi.

Prenosnik HP, DELL ali sestavljen prenosnik?

Sestavljeni prenosnik je cenovno zelo ugoden, saj je običajno sestavljen v Sloveniji iz dokaj poceni komponent. Te komponente ponavadi niso najbolj kompatibilne, zato takšen računalnik ne deluje optimalno. Prenosni računalniki priznanih proizvajalcev, na primer prenosniki HP ali prenosniki DELL, so notranje bolj usklajeni izdelki, zato jih je lažje servisirati, imajo pa tudi daljšo garancijo.

Pri nakupu prenosnika imamo na voljo več možnosti. Kakovosten izdelek je mogoče najti tudi med obnovljenimi modeli poslovne linije, ki so cenovno ugodni, s svojo zanesljivostjo pa prepričajo tudi zahtevne uporabnike.