Namizni računalnik s procesorjem Intel Core

Vsak namizni računalnik in prenosnik za svoje delovanje potrebuje ustrezno zmogljiv procesor oziroma centralno procesno enoto, ki se odziva in obdeluje osnovna navodila za pogon, pri tem pa izvršuje funkcije pridobivanja, dekodiranja, izvrševanja in vračanja podatkov. Pri tem se mnogi kupci in podjetja ob nakupu nove tehnologije sprašujejo, kateri procesor izbrati in kateri procesor je za njihovo delo najbolj primeren. Spletna trgovina z računalniki nudi tri različne Intel Core procesorje, ki se med seboj razlikujejo po številu tranzistorjev, podnožju, jedrih, nitih in velikosti pomnilnika. Pri tem velja, da poslovni uporabniki, ki svoje delovne postaje in namizne računalnike uporabljajo za brskanje po spletu, pregledovanje elektronskih sporočil, gledanje videoposnetkov in delo na nekaterih službenih programih, ne potrebujejo nadgrajenih procesorjev, zato je računalnik z i5 procesorjem povsem dovolj. Na drugi strani pa so nekoliko dražji računalniki z i7 procesorji primerni za vse tiste poslovne uporabnike, ki uporabljajo procesno intenzivnejše aplikacije, kot je na primer kodiranje, ustvarjanje videoposnetkov, 3D modeliranje, vrhunsko grafično oblikovanje in zahtevne igralne aplikacije.

Namizni računalnik s tehnologijo Intel Turbo Boost

Spletna trgovina z računalniki za poslovne uporabnike nudi tudi tehnologijo Turbo Boost, ki jo je Intel vgradil v svoje procesorje. Ta tehnologija omogoča procesorju, da dinamično poveča hitrost takta. Delovanje Turbo Boost tehnologije v namiznem računalniku in delovni postaji je odvisno od števila aktivnih jeder, ocenjene porabe energije in temperature procesorja. Pri tem velja, da Intel procesorji i3 nimajo vgrajene Turbo Boost tehnologije. Na drugi strani pa so skorajda vsi računalniki z i5 procesorjem in računalniki z i7 procesorjem opremljeni s to tehnologijo.

računalnik z i5 procesorjemračunalnik s procesorjem i7

Namizni računalnik z različnimi procesorskimi predpomnilniki

Kadarkoli procesor ugotovi, da računalnik z Windowsi ali katerim drugim operacijskim sistemom vedno znova uporablja iste podatke, bo te podatke shranil v Cache oziroma v procesorski predpomnilnik. Predpomnilnik opravlja podobno nalogo kot RAM, vendar je pri tem hitrejši, saj je vgrajen v procesor. RAM zmanjšuje interakcijo s trdim diskom, medtem ko predpomnilnik zmanjšuje interakcijo z RAM-om. Poslovni namizni računalniki, ki jih nudi spletna trgovina z računalniki, so opremljeni z različno zmogljivimi predpomnilniki, pri čemer velja, da lahko z večjim predpomnilnikom hitreje dostopamo do večje količine podatkov. Pri tem ima računalnik z i5 procesorjem do 9 MB prostora na predpomnilniku, računalniki z i7 procesorjem pa imajo do 12 MB prostora na predpomnilniku.  

Poslovni namizni računalnik z Intel Hyper-Threading tehnologijo

Spletna trgovina z računalniki nudi tudi delovno postajo in poslovni namizni računalnik, ki je opremljen z Intel Hyper-Threading tehnologijo. Računalnik z Windowsi, ki ima vgrajeno tehnologijo večnitnega pretikanja, deluje tako, da za vsako fizično prisotno procesorsko jedro naslovi dve navidezni jedri, ki si delita delovno obremenitev. Večnitna tehnologija tako povečuje učinkovitost operacijskega sistema, še posebej pri hkratnem izvajanju različnih programov. Hyper-Threading tehnologija je na računalniku i7 in računalniku z i5 procesorjem učinkovita tudi zaradi hitrejšega izvajanja multimedijskih operacij in brskanja po spletu, kjer lahko uporabnik istočasno nalaga različne elemente, kot je vsebina Flash in slikovni prikazi. Podjetja in poslovni uporabniki, ki ustrezen namizni računalnik iščejo v spletni trgovini z računalniki, bodo opazili, da so vsi računalniki i7 opremljeni z večnitno tehnologijo na vseh jedrih procesorja. Računalnik i5 z dvojedrnim procesorjem bo z uporabo večnitne tehnologije deloval tako, kot da bi imel štiri procesna jedra.

Poslovni namizni računalnik z integriranim grafičnim procesorjem

Spletna trgovina z računalniki nudi nadgrajeno generacijo procesorjev, ki imajo v svojih jedrih integrirano grafiko Intel HD. Namreč, prejšnja Intelova integrirana grafika je bila zgrajena na čipih matične plošče in ne v jedrih procesorja. Integrirana grafika varčuje z energijo, saj na matični plošči ni dodatnega grafičnega čipa. Namizni računalnik z vrhunskim Intel procesorjem poslovnim uporabnikom omogoča delo s 3D grafiko in modeliranjem, vendar, če bi pri tem želeli predvajanje 3D modelov še nekoliko izboljšati, je potrebno dokupiti grafične kartice AMD ali Nvidia. Računalniki i7 imajo v procesorjih vgrajeno vrhunsko GeForce GTX 1050Ti grafiko, medtem ko ima računalnik i5 v procesorju vgrajeno eno od številnih različic grafike Intel HD/UHD.

VAS MORDA ZANIMAJO PRENOSNIKI?