Kombinacija dobrega procesorja in zmogljive grafične kartice je zmagovalna

Kako izbrati novi računalnik, ki bo ustrezal vašim potrebam in željam v širokem oceanu računalnikov, kjer se ponudba dnevno širi in širi? Lastnosti računalnikov, na katere smo morali biti pozorni pred nekaj leti, so že preteklost, tehnologija in novosti v računalniškem svetu vsak dan ponujajo več in več. Seveda je pomembna tudi cena. Kako torej do ugodnega računalnika?

Če še vedno ne veste, ali bi bila boljša izbira namizni računalnik ali prenosnik, v članku navajamo nekaj informacij, ki vam bodo morda v pomoč pri nakupu. On nakupu novega računalnika je namreč veliko odločitev odvisnih od vaših potreb in življenjskega sloga.

Namizni ali prenosni računalnik

Če se ukvarjate z grafičnim oblikovanjem, urejanjem videov ali drugimi zahtevnejšimi aplikacijami, je namizna verzija ustreznejša za vas, ti računalniki imajo običajno vgrajene zmogljivejše komponente kot prenosniki istega cenovnega razreda.

Prav tako je namizni računalnik boljša izbira, če ga bodo poleg vas uporabljali tudi drugi družinski člani. Stacionarna naprava, ko bo nameščena v prostoru, kjer se zadržuje vsa družina, omogoča boljši nadzor odraslih nad vsebinami, ki jih prek računalnika gledajo otroci.

Prenosniki so v zadnjih letih pridobili močnejše procesorje in trpežnejše komponente. Njihova prednost je seveda – mobilnost. Če vključuje vaš življenjski slog neprestano gibanje, ki ga ne ovirajo žice, izbirajte med cenovno ugodnimi prenosnimi računalniki. Popotniki, pisci blogov ali vlogov, novinarji, raziskovalci na terenu – za vse je zmogljiv prenosnik postal nepogrešljivo orodje.

Običajno so namizni računalniki cenejši od prenosnika, saj so manjši sestavni deli komponent bolj kompleksni in dražji za proizvodnjo. Vseeno pa pri prenosnikih ne bo potrebno kupovati ostalih potrebnih delov računalnika – tipkovnice in monitorja, recimo. Cene novih računalnikov za vsakdanjo rabo (branje e-pošte in ogledi videov) se pri namiznih različicah pričnejo pri 300 evrih, pri prenosnikih pa pri 400 evrih.

ugodni računalnikiračunalnik i7

Kaj zmorejo zmogljivi prenosniki?

Dober procesor je srce računalnika. Pri izbiri novega računalnika ne iščemo le najbolj zmogljiv procesor, pač pa mora biti ta prilagojen zahtevam, ki jih pri računalniku imamo. Na sestavo računalnika je treba pogledati kot na uravnoteženo celoto. Zmogljiv prenosnik bo imel hkrati dober procesor in zmogljivo grafično kartico. Tudi pomnilnik (RAM) ima pomembno vlogo pri zmogljivosti in odzivnosti računalnika. V splošnem velja, da več kot ga je, hitreje se programi nalagajo in imamo lahko hkrati odprtih več programov, pa to ne bo vplivalo na odzivnost računalnika. Zmogljiv prenosnik ima zmogljivo baterijo – brez napajanja te zdržijo tudi do tri ure in pol. Pri velikosti trdega diska imajo zmogljivi računalniki disk velikosti vsaj 500 GB in pogon SSD, njegova prednost je, da je računalnik hitrejši in porabi manj energije.

Digitalno srce računalnika je procesor

Danes je ponudba različnih procesorjev na trgu zares velika, zlahka pa jo poenostavljeno strnemo v tri razrede, glede na zahtevnost njihovih uporabnikov -  nezahtevni, povprečni in zahtevni uporabniki potrebujejo različno zmogljive procesorje. Cene »resnih« procesorjev se pričenjajo pri že 100 evrih in segajo navzgor, tudi do 350 evrov. Kar 80% namiznih računalnikov in 90% prenosnikov ima vgrajene procesorje proizvajalca Intel. Najpogosteje bo tip procesorja v računalniku označen z i5 ali i7. Procesorji računalnikov i5 in računalnikov i7 imajo enako število jeder, 4. Jedro je tisto, ki vpliva na zmogljivost računalnika. Obe verziji procesorja vsebujeta tehnologijo Turbo Boost, kar pomeni, da ta dinamično povečuje časovno hitrost procesorjev Core i5 in i7, kadar le-ta potrebuje več moči za svoje delovanje. Razlika med obema je ta, da ima verzija računalnika i5 6 MB predpomnilnika, različica i7 pa 8MB.

Običajno novega računalnika ne kupujemo za leto ali dve, ampak si želimo, da bi nam služil dolgo vrsto let. Prav zaradi tega dejstva je ob nakupu novega računalnika vredno odšteti nekoliko več denarja in kupiti boljšega, z modernejšo konfiguracijo. Ne pozabimo si odgovoriti na najpomembnejši vprašanji – zakaj bomo računalnik uporabljali in kakšne so naše finančne zmožnosti.

VEČ O POSLOVNIH RAČUNALNIKIH