Kako izbrati med monitorji za računalnik in neštetimi računalniki?

Monitorji za računalnik so na voljo v mnogih različicah. Kako naj torej določimo najboljšega med vsemi? Odgovor je preprost. Izbira je odvisna od potreb posameznega kupca. Zaradi narave dela kot so računalniška obdelava slik in fotografij, uporaba v inženirske namene ali za večpredstavne vsebine ter za igranje zahtevnih akcijskih iger potrebujemo velik zaslon z višjo ločljivostjo in zahtevnejšimi specifikacijami. V kolikor je naša raba računalnika omejena na surfanje po svetovnem spletu in brskanje po družabnih omrežjih, nam monitorji za računalnik ne predstavljajo posebne teže in lahko brez težav izberemo tistega z nižjo resolucijo in manj prostora za zaslonu.

Rabljeni monitor

So prava izbira resnično najbolj zmogljivi računalniki?

Kot se je med monitorji za računalnik težko odločiti, nastopi podobna dilema pri odločitvi o nakupu računalnika. Najprej se je potrebno vprašati sledeče. Nam bolj ustreza namizni ali izberemo raje prenosni računalnik? Prenosnik se zdi bolj priročen, a vendar velja opozoriti, da so v večini bolj zmogljivi računalniki stacionarni, torej namizni. Potreba po zmogljivosti računalnika je v večji meri odvisna od našega namena uporabe in vsekakor pomembno vpliva na naš nakup. V kolikor kupujemo monitor in računalnik za občasno pisarniško rabo, bosta le-ta drugačna od nakupa posameznika, ki ga zanima naprednejša uporaba. Zahtevnejše igre, razna oblikovalska orodja za grafično oblikovanje ali multimedijo zavzamejo občutno več prostora kot preprosti programi za pisanje besedil, pripravo preglednic ali pregledovanje elektronske pošte. Posledično potrebujemo zanje večji pomnilnik in boljšo grafično kartico.

Rabljeni računalnik

Pogosto nas pritegnejo zgolj novi računalniki – kaj pa rabljeni?

Trendi v tekstilni industriji se vse bolj nagibajo k nakupu in prodaji oblačil iz druge roke. Zakaj ne bi v isti smeri razmišljali tudi pri tehnoloških napravah? V prodajalnah z rabljenim tekstilom je blago po vseh normativih odlično ohranjeno, prav tako so v računalniških trgovinah vsi rabljeni monitorji za računalnik ali Dell, Apple, Lenovo in HP računalniki – karkoli vam srce poželi – primerno delujoči in brezhibni. Iz tega vidika je včasih bolje nabaviti soliden izdelek, ki ga nekdo ne potrebuje več, a je z njim ravnal skrbno in spoštljivo, kot pa da nas zaslepijo novi monitorji za računalnik ali računalniki, za katere lahko zapravimo znatno več denarja, čeprav bodo čez leto dni izgubili svojo prvotno vrednost.

So ugodni računalniki nujno tudi cenejši ali zajec tišči drugje?

Pri tej točki je potrebno opozoriti na razliko med nižjo in ugodnejšo ceno. Ugodni računalniki in monitorji za računalnik nimajo slabosti, saj za nas predstavljajo ustreznejšo izbiro, medtem ko je pri nižji ceni dobro razmisliti o razlogih zanjo. Novi HP računalniki stanejo v grobem nekje med 300 eur in skorajda 3.000 eur (cene variirajo glede na ponudbo posameznega prodajalca). V primerih odprodaje zalog, akcijskih cen in popustov je nižja cena dobra novica, povsod drugje pa je vredno narediti primerjavo med cenejšimi in dražjimi produkti. Ponovno se seveda odločamo na podlagi svojih želja in prioritet ter izberemo izdelek z najustreznejšimi specifikacijami glede na ceno. Monitorji za računalnik so v povprečju cenejši od samih računalnikov, a je razlika med najnižjim in najvišjim zneskom, po katerih so na voljo, precejšnja. In ne pozabimo: daljša življenjska doba naprave in njen garancijski rok pri izbiri bodisi monitorja za računalnik bodisi računalnika vsekakor nista zanemarljiva.

PREDNOSTI NAKUPA poslovnih računalnikov

HP računalniki in pomen blagovne znamke pri načrtovanem nakupu

Recimo, da smo od nekdaj ljubitelj Asusovih prenosnikov, a nam je nekdo zagotovil, da so vodilni na trgu sedaj HP računalniki. Bomo odhiteli v trgovino po novega? Seveda ne. Primerjamo specifikacije posameznega izdelka in se odločimo na podlagi tega, znamka naj bo pri tem sekundarnega pomena, pa naj si izbiramo med monitorji za računalnik ali prenosniki. Kupujmo z razumom, ne z očmi.