HP monitorji za računalnik in njihova široka ponudba

Dejstvo je, da so monitorji pomemben del računalniške opreme. To velja tudi v primeru prenosnikov, ki jih lahko za povečanje lastne produktivnosti povežemo z dodatnim zaslonom. HP računalniki so zaradi različne strojne in programske opreme namenjeni različni uporabi. Prav tako pa se v svojih tehničnih lastnostih razlikujejo tudi zasloni HP za računalnike, tako namizne kot prenosne. Pri tem je za naloge, kot je brskanje po internetu, preverjanje elektronskih sporočil in gledanje videoposnetkov, ustrezno izbrati velikost ekrana, ki se giblje od 56 do 61 centimetrov. Na drugi strani pa profesionalni in poslovni uporabniki potrebujejo ekrane v večjih velikostih, pri čemer morajo monitorji za računalnik vsebovati posebno tehnologijo, ki ob večurnem delu ne obremenjuje oči. Zmogljivi računalniki, ki podpirajo uporabo grafično zahtevnih iger in programov, pa morajo imeti tak zaslon, ki ima visoke frekvence osveževanja in kratke odzivne čase.

Monitorji za računalnik in njihova različna ločljivost

Ločljivost  pomeni število vodoravnih in navpičnih pik na zaslonu. Več slikovnih pik in večja ločljivost omogočata izjemno uporabniško izkušnjo. HD monitorji za računalnik imajo ločljivost 1280 x 720 slikovnih pik, FHD zasloni 1080 x 1920 slikovnih pik, QHD zasloni pa 2560 x 1440 slikovnih pik. HP računalniki, ki podpirajo igranje grafično zahtevnejših iger, imajo običajno nameščene QHD zaslone, ki nudijo kakovostne slikovne prikaze in višje frekvence osveževanja. Ultra HD/4K zasloni pa imajo ločljivost 3840 x 2160 in hkrati 8 milijonov zaslonskih pik, kar je približno 5 milijonov pik več, kot jih imajo ekrani QHD. V primerjavi z QHD, ponujajo Ultra HD/4K monitorji za računalnik več podrobnosti in dodaten prostor za hkraten ogled večjega števila oken brskalnika in drugih dokumentov. Ultra HD zasloni ponujajo tudi ostrejše slike in pisave, kar posledično pomeni, da zaslon manj obremenjuje oči in daje bolj realističen prikaz slik na ekranu.

Monitor za računalnik

Monitorji za računalnik z različnimi vrstami matrik

Vrsta uporabljene matrike določa, kako se slika na zaslonu izvaja in prikazuje. Pri tem zaslonska matrika TN ponuja visoko hitrost osveževanja in hiter odziv, vendar pa ima na drugi strani nižje kontrastno razmerje in omejen vidni kot. Ugodni računalniki, ki so primerni tako za poslovno kot za splošno rabo, imajo običajno zaslone z VA matrikami, ki omogočajo  velik vizualni in vidni kot ter zelo dobro kontrastno razmerje. HP računalniki, ki so izdelani za napredne uporabnike, profesionalce in multimedijske strokovnjake, pa imajo na monitorjih za računalnik vgrajene IPS matrike, ki ponujajo osupljive in bogate barve ter zelo kakovostne slike. Novejši oziroma novi računalniki, ki podpirajo naprednejšo tehnologijo, imajo IPS zaslonsko matriko, ki ustvarja optimalen kot gledanja do 178 stopinj vodoravno in navprično, kar omogoča, da je zaslon viden iz vseh položajev.

Zmogljivi računalniki potrebujejo visoko hitrost zaslonskega osveževanja

Hitrost osveževanja pomeni število ponovitev ali osvežitve slike, ki se prikaže na sekundo. Če je hitrost osveževanja 60 Hz, to pomeni, da se slika osveži 60-krat v sekundi. Novi računalniki, ki so namenjeni napredni in zahtevnejši uporabi, morajo imeti visoke frekvence osveževanja slik, kjer monitorji za računalnik ustvarjajo bolj kakovostne slike in hitrejši odziv programov. HP računalniki, ki imajo naloženih več igralnih aplikacij, pa potrebujejo visoko hitrost osveževanja slik zato, da bi monitorji za računalnik preprečili trganje slik in zamegljenost gibanja.

Monitorji za računalnik in njihov odzivni čas

Odzivni čas se uporablja za prikaz, kako hitro slike na zaslonu prehajajo iz ene v drugo. Odzivni čas se meri v milisekundah, pri čemer je krajši odzivni čas znak hitrejšega nadzora nad slikami. HP računalniki, ki imajo naložene zahtevnejše aplikacije in programe, potrebujejo krajše odzivne čase, pri čemer zaslon zagotavlja ostro sliko in hkrati preprečuje motno sliko. Uporabnikom ni potrebno kupovati dragih prenosnikov in tehnologij, da bi si zagotovili kakovostne slike in hitre odzivne čase. Tudi cenovno ugodni računalniki imajo lahko nameščene takšne monitorje za računalnik, ki nudijo hitrost osveževanja od 72 do 144 Hz ter odzivni čas šestih sekund.