Kako izbrati najboljši monitor za računalnik?

Monitorji so pomemben del računalnikov. Brez pravega prikaza se vam bo vse, kar počnete na računalniku, zdelo slabše, ne glede na to, ali igrate, gledate oziroma urejate fotografije in videe ali celo berete besedilo na svojih najljubših spletnih mestih. Kako torej izbrati najboljši monitor za računalnik, ne glede na to, ali je vaš poudarek na igrah, profesionalni ali splošni uporabi?

Katere funkcije in značilnosti so najbolj koristne, ko gre za monitor za računalnik? Ali bi morali imeti 4K, 1440p, 1080p ali je dovolj preprosta navadna ločljivost HD - in kakšna je razlika? Koliko sta pomembna stopnja osveževanja in odzivni časi? Ali so stvari, kot so utripanje, način nizke modre svetlobe, G-Sync in FreeSync, res pomembne? In kakšne bi se morale biti prioritete, če je vaš poudarek na igrah, profesionalnih aplikacijah v primerjavi s splošno uporabo?

monitor HP EliteDisplay

Dell monitor

monitor HP

Najboljši monitorji so določeni glede na več kriterijev

Določite glavni namen monitorja: igre, profesionalna ali splošna uporaba. Na splošno bi morali gamerji dati prednost hitri stopnji osveževanja in nizkim odzivnim časom, profesionalci pa bi morali prednostno določiti barvno natančnost, medtem ko imajo splošni uporabniki manj specifičnih potreb, vendar se bodo pogosto odločili za monitor z visoko kontrastno ploščo VA.

Višja kot je ločljivost, boljša je slika. Ločljivost monitorja pove, koliko pik ima monitor v formatu dolžina x širina. 1920 x 1080 - znano tudi kot 1080p / Full HD (FHD) / HD - je minimum, ki ga potrebujete. Toda na QHD ali še bolje, pri 4K boste dobili ostrejše slike.

A tudi velikost je pomembna. Gostota slikovnih pik ima velik vpliv na kakovost monitorja, naša ključna točka pa je 109 slikovnih pik na palec (ppi). Večji monitor bo imel majhno gostoto slikovnih pik, če gre za nižjo ločljivost. Za gledanje z običajnih razdalj je 32 palčni monitor kar velik.

Stopnje osveževanja: večje so številke, bolje je. To vam pove, kolikokrat se vaš monitor posodobi z novimi informacijami na sekundo in se meri v hertzih (Hz). Večje število enači boljše, gladke in manj narezane slike. Če ste gamer, je hitrost osveževanja še posebej pomembna. Za vas so primerni monitorji z vsaj 75 HHz (profesionalni monitorji zasnovani za igre imajo vsaj 144Hz), skupaj z najnižjim odzivnim časom. Če ne igrate iger, bi morala hitrost osveževanja 60Hz zadostovati.

Odzivni časi: boljši je krajši. Ampak to ni velika prioriteta, razen če ste gamer. Odzivni čas vam pove, koliko časa traja, da monitorji spremenijo posamezne slikovne pike iz črne v bele ali, če je odzivni čas GTG, iz enega odtenka sive v drugo. Daljši odzivni časi lahko pomenijo zamegljenost gibanja med igranjem iger ali gledanjem video posnetkov, ki se hitro razvijajo. Pri igralnih monitorjih je največji odzivni čas 5 sekund, najhitrejši monitorji pa imajo lahko odzivni čas tudi 0,5 sekund.

Tehnologije: za kakovost slike, TN < IPS < VA. TN monitorji so najhitrejši, vendar najcenejši zaradi slabše kakovosti slike, če jo gledate s strani. Monitorji IPS imajo nekoliko hitrejše odzivne čase in prikazujejo barvo bolje kot paneli VA, vendar imajo monitorji VA najboljši kontrast od vseh treh.

Kaj pa nakup obnovljenega monitorja?

Ker so profesionalni monitorji precej dragi, si lahko ogledate ponudbo poslovnih (premium) obnovljenih monitorjev, ki jih ponuja trgovina z računalniki BBT. Gre za ugodnejše monitorje poslovnih linij proizvajalcev DELL in HP z garancijo, ki jih ne boste dobili v navadnih trgovinah. Nizka cena pa ni edina prednost nakupa rabljene opreme, ki je bila strokovno obnovljena in testirana. Tovrstne monitorje odlikuje tudi dolga življenjska doba in preizkušena odličnost. Če torej še vedno ne veste, kateri monitor bi bil najboljši za vas, potem povprašajte BBT-jeve strokovnjake, ki vam bodo z veseljem svetovali.