Pošlji povpraševanje

Greznica je v bistvu mala čistilna naprava, ki poskrbi za odplake

Greznica ali septična jama je nekakšna cisterna vgrajena v tla, ki mehansko čisti odplake iz gospodinjstev in ostalih objektov, kateri se zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne morejo vključiti v javno kanalizacijsko omrežje. Greznica je sestavljena iz ene do treh komor oz. prekatov po katerih tečejo odpadne vode. Po pravilih bi morala biti vodotesna in praznjenje greznic bi morali opravljati redno. Težava je v tem, da je zelo veliko greznic v uporabi še vedno takšnih, ki ne zadoščajo okoljskim standardom na kar ves čas opozarjajo okoljevarstveniki. Smrad iz greznic je velika težava če je temu tako. V primeru, da so komore poškodovane ali dotrajane tudi praznjenje greznic ne pripomore. Zato je potrebno do leta 2021 vse greznice predelati oz. vgraditi na novo, tako kot je predpisano z zakonom. Pristojni bodo vršili nadzor nad ustrezno velikostjo greznice, njenim delovanjem, pregledali bodo načrte greznice in zaradi neustreznih rezultatov tudi izrekali kazni. V greznici poteka čiščenje voda brez prisotnosti kisika, ustvarjajo se plini. Redno praznjenje greznice in odvoz njene vsebine na krajevno pristojno čistilno napravo je nujno, saj boste le tako preprečili smrad iz greznice in dosegli njeno optimalno delovanje. Večinoma so greznice pretočne kar pomeni, da se odplake pomikajo oz. tečejo iz prekata v prekat in se tako čistijo. Če ta ne deluje pravilno se v naravo vračajo biološko onesnažene odpadne vode, kar pa seveda povzroča smrad iz greznice in nezadovoljstvo okolice.

Kako poteka praznjenje greznice?

Najprej je potrebno vedeti, kaj se v stranišče in odtoke ne meče. Snovi, ki vsebujejo strupene snovi (barve, zdravila…) otežujejo čiščenje vode, predmeti iz blaga ali robčki lahko odtoke zamašijo, ostanki hrane pa povzročajo smrad iz greznice, privabljajo živali in jim nudijo pogoje za razmnoževanje. Redno praznjenje greznice je potrebno tudi zaradi preverjanja ali deluje brez napak in zaradi kontrole, da njena vsebina ne pronica v tla. Opravljeno mora biti vsaj enkrat na leto. Če se odločite, da boste obnavljali ali na novo vgradili (zgradili) greznico, se posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo izdelali načrt greznice. Ta se prilagaja število prebivalcev oz. velikosti gospodinjstva. Velikost greznice mora ustrezati in nikakor ne sme biti premajhna, kar vam bodo z lahkoto izračunali profesionalci z dolgoletnimi izkušnjami. Greznica je lahko narejena brez prekatov, lahko jo narejena iz dveh, ali pa je triprekatna katera ima vtoke in iztoke ter je najbolj aktualna in funkcionalna. Načrt greznice mora biti izdelan tako, da vključuje možnost lahkega dostopa če se pojavijo kakšne težave in dostop za enostavno praznjenje greznice. V zdajšnjih časih je na voljo veliko modelov sodobnih greznic iz umetnih materialov kot je PVC. Te imajo zaradi svoje kakovosti dolgo življenjsko dobo, pri nakupu pa lahko enostavno izberete velikost greznice kakršno potrebujete.

Greznica

preberite več o praznenju greznice

Kakšna je prava velikost greznice?

Velikost greznice je najbolj odvisna od števila prebivalcev v hiši, tudi od števila kopalnic, pomivalnih in pralnih strojev. Seveda je pomembno ali potrebujete greznico za turistični ali gostinski objekt, v načrt greznice mora biti všteto če jo gradite za obrtni ali industrijski obrat. Možnosti je veliko in potrebno je upoštevati vse parametre. Prav tako pa je temu potrebno prilagoditi tudi odvoz in praznjenje, v nasprotnem primeru vas lahko kaj kmalu preseneti smrad iz greznice. Za mnenje je potrebno vprašati tiste, ki se s tem ukvarjajo, da bodo naredili vse potrebne izračune in pridobili vsa potrebna dovoljenja v skladu z zakoni in predpisi. Načrt greznice bodo prilagodili vašim razmeram, kar je nujno za njeno dobro delovanje. V ponudbi boste našli veliko različnih vrst greznic visokega standarda, ki so izdelane iz poletilena. Zaradi lahkih materialov je njihov transport enostaven, vgradnja hitra, njihova življenjska doba pa izjemno dolga. Preverite ponudbo in pripravite vprašanja.

Praznenje greznice

Preberite več o načrtovanju greznice