Skladiščenje je skrita in hitro rastoča dejavnost, ki se je premalo zavedamo

Ob vaskodnevnih opravkih, ki zahtevajo visoko mero zbranosti in hitenja, redko pomislimo, koliko skladiščnih regalov, polic in omar pravzaprav srečamo na poti. Kamorkoli se obrnemo, bomo naleteli na sisteme za shranjevanje, saj uporabljamo, proizvajamo ali želimo shraniti (za kasneje ali za večno) ogromno količino stvari. Kovinske omare za shranjevanje kartotek najdemo v ambulanti, kovinske police v trgovini, skladiščni regali se skrivajo v servisnih prostorih lokalne tržnice, na regalih in policah nas čakajo knjige v knjižnici, čevlji v garderobi, zimske gume pri vulkanizerju … Težko si predstavljamo trgovino brez regalov, navadno kovinskih, pa naj gre za cvetličarno, prodajalno hobi materialov, trgovino z oblačili, elektroniko, orodjem, ali čisto “navaden” veleprodajni center. Ko prinesemo stvari domov, jih večinoma hranimo naprej, v shrambi, omari, kleti, v predalniku … Shranjevalni sistemi so srce, ki poganja sedanjost.

Kovina je najprimernejši material za shranjevanje

Ker se minimalno praši, ne zadržuje vlage, je lahka za čiščenje in vzdrževanje, ravno prav  lahka, da dovoljuje premikanje in razstavljanje, ter ravno prav težka, da zagotavlja dodatno stabilnost in s tem varnost, je kovina optimalna izbira pri načrtovanju regalov, omar in polic za skladiščenje. Danes so praktično vsi večji sistemi prešli z lesenih konstrukcij za shranjevanje na kovinske regale ter omare, sledijo pa jim tudi individualni uporabniki, ki s takšno izbiro zavarujejo svoje dragocene spomine in predmete ter zagotovijo dolgo obstojnost stvari, spravljenih v shrambi.

Kovinska omara uporabljena za arhiviranje

Hranjenje dokumentov – digitalno ali v fizični obliki?

Danes je že samoumevno, da večino dokumentacije hranimo v digitalni obliki. Morda bi mislili, da bodo arhivske omare in predalniki zato potonili v preteklost, a na tem področju vseeno ostaja zdrava mera previdnosti. Kot že marsikateri medij v preteklosti se tudi današnji ključki in eksterni diski na dolgi rok lahko izkažejo za ne dovolj zanesljive, poleg tega pa vsaj pomembne dokumentacije nikoli ni priporočljivo hraniti zgolj v enem izvodu in na enem samem mestu. Zato so tudi danes zelo iskane kovinske omare za shranjevanje dokumetnov v papirnati obliki in – kar je pravzaprav zabavno – za hranjenje medijev z digitalnimi verzijami teh istih dokumentov. Skupna značilnost vseh kovinskih elementov za hranjenje dokumentacije je njihova varnost (pred ognjem, vodo in vsiljivci) ter praktičnost, ki naj omogoča pregledno organizirano hranjenje. Za posebno občutljivo dokumentacijo so na voljo tudi protivlomne varnostne omare.

Več o regalih in policah

Kovinsko poslovno pohištvo se pojavlja v vseh mogočih oblikah

Od predalnikov, kartotečnih omaric, podmiznih predalčnih sistemov, omar za shranjevanje registratorjev in večjih map z dokumenti, preko manjših omaric za varno in pregledno hranjenje osebnih dokumentov ali ključev, pa vse do trezornih kovinskih omar, v katere  spravljamo poslovne dokumente in dnevni izkupiček, kovinsko poslovno pohištvo najdemo v vseh oblikah in velikostih. Manj očitne a zato nič manj bistvene so kovinske garderobne omare in druge, bolj začasne odlagalne površine. Danes praktično težko najdemo podjetje ali organizacijo, ki si ne pomaga z regalnimi sistemi ali kovinskimi omarami za shranjevanje. Imajo jih v šolah in bolnicah, trgovskih centrih, bankah, športnih in zabaviščnih centrih. Potreba po učinkovitem in varnem shranjevanju je očitno univerzalna.