Paletni regali dajejo skladiščenju tovora nov pomen

Paletni regali za industrijske obrate in skladišča ponujajo celovito sistemsko rešitev za skladiščenje materiala. Dokončna izbira izvedbe posameznega paletnega regala je prepuščena uporabniku, saj je sistem sestavljiv iz regalnih enot in zelo prilagodljiv. Ti kovinski regali lahko zaradi svoje trpežne konstrukcije in visoke nosilnosti sprejmejo veliko tovora, tako da na njih, na majhnem prostoru, uskladiščimo velike količine materiala in kar najbolje izkoristimo prostor. V skladiščih so poleg paletnih regalov primerni še drugi skladiščni regali: konzolni in sestavljivi polični za večje obremenitve.

Paletni regali

Paletni regali so lahko uvozni, potisni ali pretočni    

Glede na način skladiščenja obstajajo trije različni paletni regali. Uvozni oziroma Drive-in paletni regali so sestavljeni tako, da lahko z viličarjem tovor zapeljemo skozi regalni tunel med stebroma regala, kar omogoča odložitev tovora na konec regalnih polic, ne na sprednji rob. Tako imamo najprej na dosegu tisti tovor, ki smo ga na paletni regal odložili najkasneje (sistem LIFO – last in, first out). Seveda izberemo ta način za skladiščenje takrat, ko vrstni red tovora ni bistven. Potisni oziroma push-back paletni regali imajo prav tako sistem LIFO, saj pri njih s premičnimi vozički nalagamo tovor tako, da z vsakim novim kosom prejšnjega potisnemo bolj v globino. Tudi tu so zadnje enote tovora prve na dosegu. Pretočni oziroma dinamični paletni regali imajo jeklene valjčke, po katerih se tovor premika zaradi lastne teže in naklona valjčkov. Njihova prednost je velika izkoriščenost prostora.

Oglejte si naše skladiščne regale

Vzdržljiva konstrukcija in visoka nosilnost paletnih regalov    

Paletni regali so namenjeni velikim obremenitvam, saj je nosilnost regalnega polja, to je ene enote v nizu regalov, od 9000 do 36.000 kilogramov. Konstrukcija teh skladiščnih regalov je zato posebej čvrsta. Okvir je iz jeklenih stebrov, njegova debelina pa se določi glede na to, kako nosilni morajo biti paletni regali. Noge stebrov je treba zasidrati v betonsko ploščo. Regalne police slonijo na veznih nosilcih iz perofiliranega jekla in so sestavljene iz različno širokih vložkov. Višina paletnih regalov je od 2 do 12 metrov, možne pa so tudi drugačne mere, oz. mere po dogovoru. Za te kovinske regale je mogoče dokupiti tudi dodatno opremo – med drugim nosilce za palete, zaščitne mreže, označevalne napisne table in drugo.    

Skladiščni regali

Skladiščni regali za daljše materiale in večje obremenitve

Kadar moramo uskladiščiti material večjih dolžin , kot so cevi, les, knauf plošče ipd., lahko poleg paletnih regalov izberemo konzolne regale, ki so zelo preprosti kovinski skladiščni regali. So sestavljivi, lahko so enostranski ali dvostranski. Sestavljeni so iz stebrov, ki so med seboj povezani, iz baznih nog in odlagalnih ročic, katerih nosilnost je do 3,65 tone, dolge pa so lahko od 400 do 2200 mm. Nosilnost stebra teh skladiščnih regalov je do 9,16 tone, visoki pa so lahko do 20 metrov. Za večje obremenitve pa poleg paletnih regalov uporabljamo še kovinske regale MIDI KIM. Njihova montaža je preprosta, primerni pa so za skladiščenje težjih tovorov. Nosilnost polic  je pri višini 1800 mm do 750 kilogramov. Skladiščne police so lahko lesene ali kovinske. Izberemo lahko veliko dodatne opreme in možno je več etažno skladiščenje – do treh etaž.

Preberite si več o regalih s policami

Kje lahko kupimo paletne in druge regale za skladišča in industrijo?

Vsi predstavljeni paletni regali in drugi skladiščni regali so voljo pri podjetju Zak, kovinska poslovna oprema, Ljubljana. Posredujejo tudi potrebne napotke, pomoč in nasvete. Iz njihove ponudbe kakovostnih kovinskih regalov za skladišča lahko sami sestavimo svoj izbor paletnih in drugih skladiščnih regalov glede na to, kakšnih mer, barv in nosilnosti morajo biti ti regali za našo uporabo.