Shranjevanje je tako umetnost kot znanost

Regali in police so le eden od sistemov, ki smo jih ljudje od industrijske revolucije naprej razvili za shranjevanje in organizacijo dokumentov in predmetov. Seveda ima shranjevanje veliko daljšo brado, a tokrat se osredotočimo na sodobno prakso skladiščenja in shranjevanja, ki s pridom uporablja kovinsko pohištvo. To je učinkovito nadomestilo nekoč vseprisotne lesene regale. Kovinski regali in police omogočajo shranjevanje kar najširšega nabora različnih materialov. Skladiščne police iz kovine so primerne za vse vrste prostorov, od kleti do podstrešij, od bolj zračnih do bolj vlažnih, svetlejših in temnejših okolij. Vzdrževanje kovinskih regalov je enostavno, sistemi pa so razviti tako, da omogočajo kar najboljšo preglednost in nosilnost. Če so leseni regali zagotovo ohranili poseben čar, jih danes uporabljamo predvsem v bivalnih prostorih, zanje pa se odločimo v prvi vrsti zaradi njihove estetske dodane vrednosti. V vseh drugih primerih namesto lesenih regalov zaradi praktičnosti in varnosti vedno raje izbiramo kovinske regale in police.

Kovinski regal

Regali in police za arhiviranje

Shranjevanje dokumentov je visoko na lestvici prioritet tako posameznikov kot inštitucij. Predvsem pomembne dokumente še vedno shranjujemo na policah in ne le na ključkih ali drugih digitalnih nosilcih. Pri tem je pomembno, kolikšna je količina dokumentacije, ki jo želimo arhivirati. Regali in police za arhiviranje so na voljo v manjših izvedbah ali kot večje, premične skladiščne police. Te omogočajo odlično organizacijo in ogromen prihranek prostora, saj se regali sestavijo v večjo enoto, ki jo s pomočjo posebnih vodil razpremo na mestu skladiščne police, na kateri je shranjena želena arhivska enota. Premični regalni sistemi so dobrodošli predvsem tam, kjer je prostora malo, arhivskega materiala pa veliko, pa tudi tam, kjer je do arhivskega materiala treba dostopati enostavno in hitro. Tak primer so na primer skladiščne police za kartoteke v vseh ustanovah ali podjetjih, kjer narava dela s strankami zahteva pogosto dostopanje do dokumentacije o posameznem poslu ali stranki.

Več o regalih in policah

Za skladišča so najboljši konzolni in paletni regali

Kadar gre za shranjevane večjih kosov in večjega števila izdelkov, so odlična izbira konzolni in paletni regali. Ti shranjevalni sistemi so razviti v večjih dimenzijah in namenjeni predvsem za uporabo v skladiščih trgovin ali proizvodnih obratov. Omogočajo pregledno shranjevanje na policah in enostavno iskanje po regalih, dostop z viličarjem ali drugimi dvižnimi sistemi ter s tem hitro in učinkovito izdajanje materiala. Pri teh regalih je razumljivo velik poudarek na stabilnosti in varnosti, saj lahko zaradi same velikosti, teže skladiščenih artiklov ob morebitni nestabilnosti predstavljajo nevarnost tako za stranke in obiskovalce kot za zaposlene. V tem primeru so leseni regali še manj primerni kot za shranjevanje arhivskega materiala. Dobri konzolni ali paletni regali so kovinski in opremljeni s sistemi za zagotavljanje stabilnosti tudi ob prestavljanju pozicije polic in neenakometni obremenitvi.

Regali in police

Skladiščenje predmetov na javno dostopnih mestih

Dober primer regalnega sistema, namenjenega javnosti, so knjižnice. Čeprav so nam v spominu ostale s svojimi lesenimi regali, se ob menjavi polic tudi javne knjižnice večinoma odločajo za kovinske sisteme. Ti so namreč lažji za kombiniranje, prestavljanje in vzdrževanje, varnejši za uporabo, omogočajo pa tudi lažje zagotavljanje razmer, v katerih se gradivo dobro ohrani. V manjšem obsegu regale in police najdemo pravzaprav vsepovsod, od fitnesa do bazena in šolske zbornice.

Več o skladiščnih policah

Regali in police v domačem okolju

Če primerjate, koliko stvari imate in koliko jih dejansko vsakodnevno ali vsaj tedensko uporabljate, boste hitro prišli do ugotovitve, da manjšino svoje lastnine uporabljate, večino pa hranite. Vse to tudi doma zahteva kvalitetne in praktične sisteme shranjevanja, od polic za klet do regalov v dnevnih prostorih in na podstrešju. Le pravilno shranjene stvari se bodo ohranile do takrat, ko jih boste ponovno želeli vzeti v roke.