Kaj je boniteta podjetja in kdaj se moramo lotiti izračuna bonitete?

Boniteta podjetja pravzaprav pomeni bonitetno oceno poslovanja določenega podjetja. Bonitetna ocena je skupek objektivnih in standardiziranih podatkov, ki zajemajo celotno dejavnost podjetja. Določa se na podlagi posebne metodologije, ki vključuje finančno in ekonomsko analizo poslovanja v preteklem letu. Boniteta podjetja je pomembna v mnogo stvareh, predvsem se boniteta upošteva pri različnih javnih razpisih, vsekakor pa boniteto poslovanja preverijo tudi naši potencialni parterji, ko se odločajo ali bodo z nami poslovali ali ne.  Bonitetna ocena podjetja se preveri tudi pri preverjanju finančne stabilnosti, ko podjetje zaprosi za kredit na banki.

Kako se je najenostavneje lotiti obračuna bonitete?

V praksi ločimo tako statično kot tudi dinamično boniteto podjetij. Izračun bonitete, ki je statična, je dokaj preprost. Statična ocena se izračuna na podlagi kazalnikov uspešnosti in kazalnikov likvidnosti iz letnega poročila. Pri dinamični oceni pa govorimo o spremenljivi vrednosti, na katero vplivajo variabilni dejavniki, kot so:

 • čas trajanja blokad transakcijskih računov
 • število in izid sodnih postopkov, v katerih je subjekt udeležen;
 • davčni in drugi dolgovi;
 • glavna in vzporedna (sekundarna) dejavnost;
 • likvidnost;
 • razmerje med prihodki v javnem in zasebnem sektorju.

Oceno bonitete podjetja navadno podajo banke. Banka pred izračunom bonitete pregleda vsa poročila poslovanja, pri tem pa ocenjuje predvsem ali je podjetje zmožno odplačevati obstoječe in morebitne nove dolgove. S pomočjo omenjenih podatkov se določi verjetnost zamude plačila dolga. Informacije, ki najbolj zanimajo banko so obstoječ delež dolga, donosnost podjetja oz.,  kako uspešno je lahko podjetje, ter likvidnost podjetja.

Boniteta odličnosti

Tudi v Converti pomagamo pri pridobitvi bonitete podjetja

V podjetju Converta svojim strankam pomagamo pridobiti odgovoru na vprašanja o bonitetnih ocenah njihovih partnerjev. V našem podjetju svojim strankam pomagamo pri pridobitvi bonitetne ocene podjetja tako doma kot tudi v tujini, saj sodelujemo s svetovno priznanimi bonitetnimi hišami, ki na trgu delujejo že več kot 40 let, prisotni pa smo po celem svetu – bonitetno poročilo vam priskrbimo iz več kot 110 držav po vsem svetu.

Prednosti, ki vam jih lahko v Converti ponudimo

Poleg tega se lahko v Converti pohvalimo še z nekaterimi drugimi prednostmi. Cene za katere storitve opravljamo, so izjemno konkurenčne. S pomočjo bonitetne ocene, ki jo bomo pripravili za vas, bodo vaše investicije veliko varnejše, enostavnejša pa bo tudi odločitev ali z določenim poslom sploh začeti ali ne.

Bonitetna ocena, ki vam jo posredujemo, je narejena na podlagi:

 • časa od zapadlosti terjatev;
 • zneska terjatev;
 • bonitetne ocena dolžnika;
 • pravnega naslova iz katerega izvira dolg (npr. prodaja blaga, storitev, posojilo, itd..)
 • razpoložljivost podatkov o terjatvi (stanje dokumentacije, finančni podatki, ipd.);
 • podatka o tem, kako se je izvajala izterjava terjatev oz. dolga do trenutka prenosa.

Boniteta poslovanja

Poleg izračuna bonitete v Converti ponujamo še veliko ostalih storitev

Poleg poročila o bonitetni odličnosti vašega (potencialnega) partnerja pa v Converti ponujamo še pester nabor drugih storitev. Ena izmed najbolj iskanih je dan danes izterjava dolga, ki jo lahko pri nas naročite tako v Sloveniji kot tudi v tujini. S pomočjo vplivnih in priznanih partnerjev je izterjava dolga tudi v tujini največkrat uspešna. Poleg tega v Converti z vašim dolžnikom ohranjamo popolnoma profesionalen odnos, posledično pa je sodelovanje z dolžnikom omogočeno tudi po tem, ko je dolg izterjan, saj pri izterjavi pazimo na ohranitev kvalitetnih poslovnih odnosov.

Vas zanima več o bonitetah podjetij ter o izračunu bonitete? Obiščite našo spletno stran ter se prepričajte o storitvah, ki jih ponujamo pri nas. V primeru dodatnih vprašanj smo vam na voljo tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo na vsa vprašanja z veseljem odgovorili in vam tako pomagali pri odločitvi o naročilu naše storitve.