Zaščitna delovna oblačila pomaga tudi pri prepoznavnosti zaposlenih

Delovna obleka predstavlja zaščito delavca pred vplivi, ki jim je ta v delovnem okolju izpostavljen. Poleg tega pa ne smemo pozabiti na to, da delovna obleka zaposlenemu omogoča tudi prepoznavnost. Policista bomo brez težav prepoznali po njegovi modri uniformi, tudi reševalci se v svojih zaščitnih delovnih oblačilih brez težav razlikujejo od drugih. Podobno je tudi z delovnimi oblačili v zdravstvu. Prav vsak izmed nas bo prepoznal zdravnika v njegovi prepoznavni beli delovni opremi in prav vsak izmed nas bo prepoznal medicinsko sestro v njeni značilni svetlomodri delovni obleki medicinske sestre.

Zaščitna delovna oblačila

Kako je potekal razvoj delovne obleke medicinskih sester in zdravnikov?

Razvoj delovne obleke medicinskih sester sega že skoraj stoletje nazaj. Značilna svetlomodra barva jih spremlja že odkar so se medicinske sestre tudi uradne pričele izobraževati, kar se je na našem področju pričelo dogajati leta 1937. Kljub temu, da delovno obleko medicinske sestre svetlomodra barva spremlja že dolgo, pa so se oblačila kljub temu kar precej spremenila. Včasih so bila sestavljene iz svetlomodre obleke in belega predpasnika na glavi pa je medicinskim sestram počivala bela čepica. Dan danes so modre obleke zamenjale hlače ali krila ter zgornji del zaščitnega delovnega oblačila – običajno v obliki majice ali suknjiča.

Zdravniki so načeloma odeti v bele barve. Bela namreč predstavlja čistočo in higieno. Vendar v določenih oddelkih zdravniki delajo tudi v oblačilih drugih barv. Zelo pogosto lahko opazimo, da so kirurgi oblečeni v zelena oblačila. Zelena barva nikakor ni bila izbrana po naključju. Eden od razlogov je, da je zelena barva ljudem na pogled zelo prijetna in vzbuja pozitivna čustva. Naslednji razlog je, da se zelena in modra barva veliko bolj dopolnjujeta z rdečo, barvo krvi, in nanjo mora biti v operacijski dvorani osredotočen kirurgov pogled. Po daljšem in neprekinjenem gledanju v rdečo ali rožnato, človeški možgani sčasoma postanejo neodzivni na spreminjanje odtenkov teh barv. Pogled na zeleno pomaga ohraniti to občutljivost na različne odtenke rdeče, kar je pri kirurgovem delu zelo pomembno.

Delovna obleka mora biti v skladu s standardi in redno vzdrževana

Vsekakor pa je izjemnega pomena tudi, da je delovna obleka zdravstvenih delavcev v skladu s standardi, ki veljajo na tem področju. Kakovostna delovna oblačila morajo biti izdelana iz trpežnih in preizkušenih materialov, prilagajati pa se morajo tudi določenim zahtevam poklica, katerega del so.

Zaščitna delovna oblačila

Zelo pozorni pa moramo biti tudi pri vzdrževanju zaščitnih delovnih oblačil za zdravstvene delavce. Pomembna je profesionalna in redna skrb zanje, saj so delovna oblačila neprestano izpostavljena različnim vplivom in posebnim okoliščinam, v katerih se običajna oblačila ne bi dobro obnesla. Pri vzdrževanju medicinskih oblačilih velja evropski standard, ki ga poznamo pod imenom EN-SFS-14065. S pomočjo tega standarda je poskrbljeno za zagotavljanje potrebne ravni higiene pri bolnišničnem tekstilu med procesom vzdrževanja. V procesu vzdrževanja medicinskih oblačil morajo vsi udeleženi v procesu upoštevati stroga navodila glede higiene in preprečevanja okužb. Sistem vzdrževanja ima nadzorovano temperaturo pranja, vrednost pH in doziranje kemikalij, saj je le tako mogoča učinkovita dezinfekcija medicinskih uniform.

Najem oblek predstavlja manjši strošek in manjše breme za podjetja

Vidimo lahko, da je vzdrževanje delovnih oblačil za zdravstvene delavce relativno zahtevno, predstavlja pa tudi dokaj visok strošek. Strošek vzdrževanja delovne obleke bo veliko manjši, če se v ustanovi odločimo za najem oblek. V podjetju Lindström vam ponujamo možnost najema različnih delovnih oblačil za zdravstveno osebje, ponujamo pa tudi možnost najema oblek za druge industrije. Za vse dodatne informacije smo vam na voljo po telefonu ali po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vprašanja, ki se vam še zastavljajo.