Osnovne informacije o zaščitni čeladi za gozdarje

Kakovostna zaščitna čelada za gozdarje je eden od osnovnih pripomočkov, ki ga potrebujejo vsi tisti, ki se odpravljajo na sečišče. Varnostni standardi, povezani z gozdarsko opremo, so namreč precej strogi, njihov glavni cilj pa je predvsem preprečevanje poškodb, saj je gozdarski poklic pogosto precej tvegan.


Zaščitna čelada in ostala gozdarska opremaFunkcija zaščitne čelade za gozdarje

V nasprotju s precej razširjenim prepričanjem zaščitna čelada za gozdarje ni namenjena zaščiti pred padcem drevesa, saj je v primerjavi s tolikšno silo precej nemočna pri obvarovanju lobanje, zato je gozdarjeva previdnost pri delu kljub ustrezni zaščitni opremi izjemno pomembna. Vendar pa ima nošnja zaščitne čelade za gozdarje vendarle nekaj bistvenih funkcij. V prvi vrsti čelada varuje pred udarci manjših vej, ki pogosto padajo med sečnjo, obenem pa je lahko zaščitna čelada za gozdarje tista, ki v primeru padca odloča celo o življenju in smrti, zato je njena uporaba vse prej kot nesmiselna.


Material in sestavni deli

Zaščitna čelada za gozdarje je običajno izdelana iz polietena. Tradicionalna barva zaščitne čelade za gozdarje je oranžna, ki zagotavlja dobro vidnost. Njen nepogrešljiv sestavni del je gibljiva mrežasta zaščita za obraz, ki med žaganjem varuje pred drobnimi delci, ki so lahko nevarni za oči. Priporočljivo je tudi, da nudi zaščitna čelada za gozdarje ustrezno oporo in zaščito vratu, ki je pri delu na sečišču eden od najbolj izpostavljenih delov telesa. Med delom na sečišču pa je treba zagotoviti tudi ustrezno zaščito za sluh, saj lahko v nasprotnem primeru pride do njegove okvare zaradi povečane glasnosti. Tako naj bi bila zaščitna čelada za gozdarje opremljena tudi z nastavljivimi glušniki, ki morajo biti izdelani v skladu s predpisanimi standardi.