Zaščitne maske - funkcija


Zaščitne maske varujejo dihala in obraz pred poškodbami (npr. maske za varjenje). So nujen del delovne opreme na gradbiščih, v kovinsko predelovalni industriji ter povsod, kjer lahko pridemo v stik s plini, topili, trdnimi in prašnimi delci, dimom, ki nastane pri gorenju, kemikalijami v prahu in spreju ipd. Delimo jih na respiratorje (z ventilom ali brez), obrazne maske, polovične maske, polobrazne maske ter maske za enkratno uporabo, posebno vrsto zaščite, to je varilno masko, pa potrebujemo pri varjenju.


Zaščitne maske opravljajo funkcijo varovanja in lahko rešijo tudi življenje. Enkratna izpostavljenost nevarnim snovem se morda res ne zdi znak za preplah, a lahko ponavljajoče se vdihovanje plinov, prašnih delcev ali celo nevarnih kemičnih snovi pripelje do resne ogrozitve zdravja. Z dihali in varnostjo se ni priporočljivo igrati, zato se kot preventiva vedno, kadar smo izpostavljeni dimu, trdnim delcem ali hlapom, priporoča uporaba zaščitne maske.

varilna maskazaščitne maske


Varilna maska za varno delo


Varilna maska je vrsta zaščitne opreme, ki varuje oči, obraz in dihala pred nevarnimi snovmi, ki nastajajo pri varjenju. Maska za varjenje nas ščiti pred letečimi delci ter pred ultravijoličnimi in ultrardečimi žarki, ki lahko poškodujejo oči. Varilna maska je nujna pravzaprav pri vsakem varjenju, še posebej pa pri obločnem varjenju, kjer z uporabo varilne maske preprečimo opekline mrežnice, ki lahko vodi v slepoto.


Zaščitne maske in ostala zaščitna delovna oprema


Pri delu smo že tako ali tako večkrat izpostavljeni nevarnostim in ni razloga, da ne bi naredili vsega, kar je v naši moči, da se zavarujemo. Le zakaj bi izpostavljali svoje zdravje? Med varovalno (in večkrat obvezno) opremo spadajo zaščitne maske (klasične zaščitne maske ter varilne maske), varnostni brezrokavnik, zaščitne čelade, delovne hlače, dežne hlače, gozdarska zaščitna oprema, očala, zaščitne rokavice ter zaščita za sluh, med katero prištevamo čepke za ušesa in glušnike.

PREVERITE TUDI DELOVNO OBUTEV


V podjetju Trgos vam ponujamo vse vrste specializiranih zaščitnih oblačil in dodatkov, s katerimi se boste popolnoma zavarovali. Za več informacij obiščite našo spletno stran.