Stalni magneti oz. magnetna tehnologija za različne industrije

Stalni magneti so lahko različnih oblik. Najpogosteje so to podkvasti in paličasti magneti ter magnetnice, ki so pravzaprav zelo tanka različica paličastega magneta. Podobno kot po obliki se stalni magneti ločijo tudi po materialu, iz katerega so izdelani. Zelo razširjeni so feritni in neodimski stalni magneti, ki se pogosto uporabljajo tudi kot magneti za industrijo, in sicer v različnih panogah.


Magnetna tehnologija predstavlja osnovo za delovanje mnogih napravelektromagneti za industrijo

Vsaka kompleksna magnetna tehnologija v osnovi temelji na dveh vrstah magnetov. To so lahko že omenjeni stalni magneti ali pa elektromagneti, ki za svoje delovanje potrebujejo električni tok. Tudi elektromagneti so lahko zelo uporabni kot magneti za industrijo, saj omogočajo avtomatizacijo strojev, obenem pa dopuščajo spreminjanje moči magnetnega polja, kadar je to potrebno. Polarizacija magnetov oziroma magnetizacija je odvisna od vrste magneta oziroma snovi. Kadar so to permanentni magneti, izdelani iz feromagnetne snovi, je polarizacija magnetov posledica ureditve atomov in molekul, pri elektromagnetih pa je magnetno polje, kot že nakazano, posledica delovanja električnega toka. Tako elektromagneti kot stalni magneti omogočajo ogromno možnosti uporabe. Trditi je mogoče, da je magnet izjemno pomemben element, brez katerega ne bi bil mogoč tako velik napredek v mnogih panogah. V podjetju Ilirik d.o.o. si prizadevamo, da bi postala magnetna tehnologija v prihodnosti še boljša, zato vlagamo ogromno časa in energije v stalno izobraževanje. V zadnjem obdobju nas še posebej navdušujejo možnosti, ki jih ima lahko magnetna tehnologija na področju recikliranja oziroma razvoja obnovljivih tehnologij.


Stalni magneti in druge vrste magnetov

magneti redkih kovinVsak magnet, ki ga oblikujemo za vas, odlikuje premišljena in natančna izdelava, seveda pa tudi kakovosten magnetni material. Magnet je lahko izdelan iz različnih materialov, pri čemer še posebej izstopajo t. i. magneti redkih zemelj. Ti omogočajo različne granulacije in korozijske zaščite, poleg tega pa so magneti redkih zemelj zelo pripravni za oblikovanje. Prepričani smo, da vas bo navdušilo naše razmerje med ceno in kakovostjo ponudbe!

ELEKTROMAGNETI

SERVISNE ENOTE ZA ORODJE