Kateri material za magnet je najboljši?


Glede na to, da glede na material magnet pridobi svoje lastnosti, je izbira pravega materiala vsekakor prednostna naloga pri izdelavi magnetov. Posebej v industriji, ki na mnogih področjih temelji prav na magnetih. Na voljo so različni magnetni materiali, ki prinašajo različne prednosti in slabosti. Nekateri materiali so se uveljavili v vsestranski uporabi, spet drugi pa so se izkazali za odlične za specifično nalogo. Odgovora na vprašanje, kateri material za magnet je najboljši, torej ne moremo dati, če najprej natančno ne določimo svojih potreb in zahtev.


Vsestranski super magneti


Material magnetKateri material bo magnet naredil posebej vsestranski? Glede na to, da se v industriji in sicer najbolj uporabljajo neodimski magneti, lahko te brez težav označimo za super magnete z vsestransko uporabnostjo. Permanentni magneti iz neodima prinašajo ogromno koristi za tiste, ki se pri zagotavljanju pravilnega delovanja končnih izdelkov močno zanašajo na magnetne sestavne dele. Trajni magneti v takšnih izdelkih morajo biti super magneti - močni in povsem zanesljivi, da bodo svoje delo brez težav opravljali skozi celotno življenjsko dobo izdelka. Da je material za magnet s tega vidika ključnega pomena, je še posebej očitno pri aplikacijah trajnih magnetov, kot so na primer elektromotorji ali mehanizmi požarnih vrat. Več na naši spletni strani: http://ilirik.si/magnetna-prijemala/

VEČ O ELEKTROMAGNETIH


Super magneti iz neodima se ponašajo tudi z izjemno močjo, pravzaprav velja ta material za magnete za najmočnejšega. Permanentni magneti iz neodima so lahko tako močni, da ob nepravilni uporabi predstavljajo nevarnost! So pa prav zato to super magneti, ki so lahko neverjetno koristni.


super magnetiIzbira materiala za magnet


Ponudba materialov za magnete seveda obsega še kaj drugega kot neodim. Pravzaprav so magnetni vsi materiali, a le nekateri so uporabni za izdelav magnetov. Med posebej priljubljene materiale v trajnih magnetih spadata še kobalt in nikelj, v vsakem primeru pa je magnet izdelan iz različnih materialov, ne le iz ene čiste kovine.